3 niet te missen tuintrends: onze tuinexpert Angelo Dorny blikt vooruit op wat 2025 zal brengen
In vluchtige, hippe verschijnselen – hypes dus – geloof ik niet. Maar vooruitkijken naar wat het nieuwe jaar ons op gebied van tuinieren brengt, dat vind ik dan wel weer leuk. Dompel je samen met mij onder in de trends voor 2025!
1. Populaire pluktuin
De pluktuin gaat ook in 2025 onverminderd verder met populair zijn. Het lijkt wel alsof iedereen zelf bloemen wil kweken en dat het liefst in eigen tuin doet. Die trend komt mede door bewustwording, weten dat bloemen uit de handel vaak worden ingevlogen en vol zitten met gif. Daarnaast is het ook erg rustgevend; je eigen bloemen kweken en met je handen in de grond zitten. Het werkt stressverminderend, in een wereld waar we altijd aan staan en duizenden prikkels ons dagelijks om de oren vliegen. Pluktuinieren zal ook dit jaar een ongeziene impact hebben op het wildleven in onze tuinen. Want daar waar bloemen zijn, zijn ook bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders. Een feest om te zien en stuk voor stuk broodnodige voedselbronnen voor alles wat rondvliegt of -zweeft. De populairste plukbloem wordt dit jaar de dahlia. Ze is al een tijdje aan populariteit aan het winnen, maar 2025 wordt echt haar jaar, zo lijkt het. En terecht, want het is een prachtige bloem die goed houdt in een vaas én doorgaat met bloeien tot aan de eerste nachtvorst.
“Inheemse planten, zoals deze campanula, zijn onmisbaar voor het lokale wildleven”
2. Inheemse planten
Inheemse planten komen van nature in onze gebieden voor en zijn belangrijk voor het ondersteunen van de biodiversiteit in onze natuur. Dat wisten we al een tijdje, maar het ziet ernaar uit dat 2025 voor nog meer bewustwording zal zorgen. Inheemse planten zijn namelijk onmisbaar voor het lokale wildleven, omdat ze bijvoorbeeld bestuivers en insecten voorzien van specifiek voedsel of gelegenheden om zich voort te planten. Zonder die inheemse planten zie je dat dergelijke dieren het veel moeilijker krijgen om te overleven. Laat er ons dus in 2025 wat meer aandacht aan besteden, en een inheemse border aanplanten, of al wat vaker voor inheemse planten kiezen. Kleine stappen, grote impact.
3. Water is goud
Drinkwater wordt weer fors duurder en daarmee ook schaarser. Het zomaar aan de planten in je tuin geven, zoals vroeger veel werd gedaan, is een dure grap. En natuurlijk willen we dat de planten in onze tuinen het goed doen tijdens extreem droge periodes, maar er zijn alternatieven en daar gaat in 2025 meer aandacht naar. Zo kun je kiezen voor planten die minder water nodig hebben om goed te groeien, de zogenaamde droogtebestendige planten. Dat scheelt een pak water en is beter voor je portemonnee. Zorg daarnaast voor meer bomen en struiken in je tuin, ook al heb je niet zoveel plaats. Er is voor elke situatie wel een boom of struik die het goed doet. Klein of groot, een boom zorgt voor schaduw, en dat is ons beste wapen tegen extreme hitte en droogte. Het scheelt namelijk al gauw enkele graden onder het bladerdek. Houd overigens ook altijd de bodem bedekt tussen je planten. Mulchen, heet dat. Met onder andere compost, houtsnippers of fijngemaakt snoeiafval, zorg je ervoor dat de zon de bodem niet onnodig uitdroogt. Geniaal, toch?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier