Bloembollen planten in potten: tuinexpert Angelo Dorny weet hoe je je tuin, terras en balkon kleur geeft in de lente
December is gestart, maar dat betekent niet dat je nog niet aan de lente kunt denken. Voorjaarsbloeiende bloembollen moeten namelijk nu worden geplant om in het voorjaar bloemen te krijgen. Het kan nog de hele maand, én je kunt ze zelfs in potten kweken.
Iedereen kan bloembollen planten, want veel houdt het klusje niet in. Gat maken, bol erin en klaar. Maar er zijn toch een aantal aandachtspunten waarop je moet letten. Zo plant je de bol 2 tot 3 keer zo diep als hij groot is. Het is geen exacte wetenschap, maar je wil wel dat hij diep genoeg zit, zodat hij straks stevig vastzit. Het is vanzelfsprekend dat een tulp of narcis daardoor veel dieper moet dan een iris of krokus.
Zinken kuip of terracotta pot
Een tuin zonder bloembollen kan ik mij eerlijk gezegd niet voorstellen. En eerlijk: ik vind ze zo mogelijk nog mooier als ze in een pot of zinken kuip staan. Ja, daar groeien ze ook perfect. Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen, en je hebt lekker dichtbij huis een mooi zicht wanneer alles gaat bloeien in de lente.
• Kies potten die vorstbestendig zijn en buiten mogen blijven staan.
• Vul de pot met (turfvrije) potgrond. Afhankelijk van de grootte van de bol, halfvol. Bloembollen hebben wat diepte nodig om te groeien.
• De bloembollen mogen dicht bij elkaar gelegd worden. Je wil zoveel mogelijk bloemen uit een pot halen. Zorg er wel voor dat ze niet tegen elkaar liggen, maar laat een beetje plaats tussen.
• Doe vervolgens nog een laagje aarde erboven. Niet tot bovenaan. Ik werk namelijk alles af met mijn geheim wapen: viooltjes!
• Viooltjes zijn zeer dankbare bloeiers, die de hele herfst en winter doorgaan met bloeien. Zelfs in het voorjaar bloeien ze de pannen van het dak. In combinatie met je bloembollen is dat heel mooi. En laat ons eerlijk zijn: zo zit je niet de hele winter te kijken op lege potten.
• Werk de aarde af met een kleine hoeveelheid kleine schors, of snoeiafval uit de tuin. Zo houd je de grond bedekt. Minder onkruid en minder kans op uitdroging.
• Water geven is belangrijk, een pot kan snel uitdrogen door wind en zonlicht. Ook in de winter. Vergeet dus niet af en toe water te geven (wanneer het niet vriest).
“De bloembollen mogen dicht bij elkaar gelegd worden, maar zorg er wel voor dat ze niet tegen elkaar liggen”
Tip: regent het veel tijdens de wintermaanden? Zet de potten met de bloembollen onder een afdakje of – als dat dat geen optie is – draai de onderzet schoteltjes om, dan staan de potten niet met hun voeten in het water en is de kans op rot bij je bloembollen kleiner.
Een ondiepe pot voor je bloembollen
Wist je dat bloembollen zoals tulpen en narcissen gemiddeld 10 tot 15 centimeter diep worden geplant? Dat betekent dat je ook in ondiepe potten kunt planten. En dat raad ik je ook aan om te doen, dat ziet er zo ontzettend mooi uit! Zeker als je ze combineert met de iets hogere exemplaren. Hoogteverschil is erg belangrijk, als je een mooie display met bloembollen wilt maken.
Wat doe je na de bloei?
Vraag je je af wat je na de bloei met de bollen moet in een pot? Je kunt ze eruit halen en in de tuin planten, of laten zitten, water blijven geven en volgend jaar opnieuw laten bloeien. Voeg dan wat extra compost toe in de pot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier