Om goede compost te maken, zorg je voor een evenwicht tussen groen en bruin materiaal: groen materiaal is rijk aan stikstof en bevat veel vocht, bruin materiaal is rijk aan koolstof en is droger. (foto's AD) © Angelo

Composteren kan je leren. Groenexpert Angelo Dorny deelt zijn tips om de perfecte composthoop samen te stellen

Compost is erg gegeerd bij tuiniers. Het draagt bij tot beter bodemleven, verbetert de bodemstructuur en is de perfecte mulch: echt het zwarte goud van de tuin. Tegelijk wordt jouw afvalberg kleiner en is de prullenbak minder snel gevuld met groenafval. Redenen genoeg om snel een composthoop in elkaar te knutselen of een compostvat aan te schaffen.

Hoe begin je met het maken van compost?

Zorg eerst en vooral voor een plekje in de halfschaduw. Daar zal de compost niet te snel opwarmen en dus niet uitdrogen. Het vat of de bak mag niet op een verharde ondergrond staan, zo kunnen alle kleine insecten en wormen aan het organisch materiaal. Heb je last van muizen of ratten, dan kan een stuk kippengaas onderaan het compostvat helpen. Heb je je compostvat of -bak en staat die op een geschikte plek, dan kan je beginnen met hem te vullen.

“Compost is echt het zwarte goud van de tuin”

Om goede compost te maken, zorg je voor een evenwicht tussen groen en bruin materiaal: groen materiaal is rijk aan stikstof en bevat veel vocht, bruin materiaal is rijk aan koolstof en is droger. Composteren is geen exacte wetenschap, maar de verdeling tussen groen en bruin materiaal moet wel ongeveer gelijk zijn. Erg grote stukken, bijvoorbeeld takken, maak je best wat kleiner zodat ze sneller verteren. Vervolgens kan je groen en bruin materiaal afwisselend toevoegen aan de compostbak. Hoe meer variatie, hoe beter. Zorg daarnaast voor het regelmatig beluchten van de hoop. Door het keren van de compost zorg je voor meer zuurstof, waardoor alles sneller verteert en de compost zich sneller vormt. Je kan dit doen met een speciale beluchtingsstok of een riek en al snel zullen de wormen zichtbaar zijn.

• Gras (let op: niet te veel want dit kan voor gisting zorgen)

• Onkruiden zonder zaden

• Uitgebloeide bloemen en snoeiafval

• Rauwe groenteresten

• Fruitafval

• Koffiedrab

• Takken

• Onbedrukt karton of eierdozen

• Stro

• Hooi

• Houtsnippers

Ook het vochtgehalte speelt een rol bij compost. Het materiaal zal heel traag tot zelfs niet verteren bij extreme droogte. Zie je veel mieren rondlopen? Dan kan dat een teken zijn van te droge compost. Voeg stikstofrijk groen materiaal toe: denk aan gras, fruit- of groenteafval. De compost bevochtigen met regenwater en afdekken met een zeil of deksel zijn simpele, maar efficiënte trucjes om dit tegen te gaan. Is de compost daarentegen te nat, dan kan die beginnen rotten. Zie je heel wat fruitvliegjes in en rond de composthoop of stinkt de hoop? Dat kan een teken zijn van te natte compost. In dat geval voeg je best extra bruin (koolstofrijk) afval toe en keer je de hoop om. Zo komt er opnieuw extra zuurstof in de compost terecht, wordt alles droger en kan het proces zich verderzetten. Compost die klaar is om te gebruiken, wordt rijpe compost genoemd. Rijpe compost heeft een lichte boslucht en stinkt absoluut niet. Hoe lang dit proces duurt, is afhankelijk van heel wat factoren. Als alles meezit, kan je na 8 maanden al rijpe en bruikbare compost hebben.

Volg mij op via @Angelo_Dorny

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier