Rabarber bleken doe je best maar een keer per jaar, omdat je plant anders te veel zou verzwakken. (foto Angelo) © Angelo

De voordelen van rabarber bleken (+ zo doe je het)

Ooit al van het bleken van rabarber gehoord? Neen? Dan wordt het dringend tijd om er kennis mee te maken! Het is een bleekmethode die eeuwen geleden uit Engeland kwam overgewaaid en vandaag de dag als delicatesse wordt beschouwd. Maar hoe bleek je rabarber? En wat zijn de voordelen? Onze groenexpert Angelo Dorny geeft tips.

Waarom bleken?

Groenten bleken is niets nieuws. De bekendste groente die wordt gebleekt, is witloof. Het bleekproces zorgt vooral voor een mildere smaak. Omdat rabarber vrij zuur is, kun je de smaak beïnvloeden door de plant van het zonlicht af te schermen. Dan zijn de stelen iets minder zuur en zelfs wat zoeter. Rabarber en bijvoorbeeld zeekool bleken, komt overgewaaid uit Engeland. Daar zijn de zogenaamde bleekpotten of klokken al jaar en dag een ding in de moestuin.

Hoe doe je dat?

Het ideale moment om te starten, is wanneer de rabarber begint uit te lopen in maart. Het principe is simpel. Je wil de plant in het donker houden. En dat doe je met zogenaamde bleekklokken of – als je die niet hebt – met een terracotta pot. Je zet dan de klok of pot omgekeerd over de plant en wacht. Na ongeveer vier weken zonder zonlicht krijg je het resultaat te zien. Je kunt de gebleekte rabarberstelen, die lichtroze en rood zijn, met een draaibeweging losmaken. Gebruik geen mesje, dat is niet nodig.

“De gebleekte stelen van rabarber zijn nog steeds een beetje zuur, maar veel milder van smaak”

Verwerken in de keuken

De gebleekte stelen van rabarber zijn lichtroze met rood en nog steeds een beetje zuur, maar veel milder van smaak. Superlekker om rabarbercrumble, -taart of -confituur mee te maken. Kun je het proces herhalen? In theorie wel, maar de ervaring leert mij dat je de plant nadien beter met rust laat en gewoon z’n ding laat doen. Hoe vaker je dit bleekproces herhaalt, hoe zwakker de plant zal worden. Zie het als een tijdelijke delicatesse van het voorjaar, net zoals asperges maar beperkt te krijgen zijn als je ze volgens de seizoenen wil eten.

Rabarber in een pot

Wist je trouwens dat rabarber prima in een grote pot of kuip groeit? Het is dan belangrijk om jaarlijks wat compost toe te voegen en regelmatig water te geven, maar het resultaat is verrassend decoratief. Grote bladeren, mooie stelen én eetbaar. Twee vliegen in één klap. Ook in die pot kun je de rabarber bleken. Zorg er alleen voor dat de plant voldoende tijd krijgt om zich eerst aan te passen aan de groeiomgeving. Stel het bleken daarom een jaar, of liever nog twee jaar, uit.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier