Drie tuintips van groenexpert Angelo Dorny voor midden april
Waarom gaan de wintermaanden zo tergend traag voorbij en lijkt het alsof alles tien keer sneller gaat in het voorjaar? We zijn alweer midden april, en dat laat zich zien in de tuin. Alles wordt groen en dankzij de lentebloeiers krijgen we ook hele mooie bloemen te zien. Maar welke klusjes liggen er nu op je te wachten? Een beknopt overzicht.
1. Wat met uitgebloeide narcissen?
Vroege en middelvroege narcissen hebben inmiddels hun beste tijd gehad. Dorre bloemen en binnenkort ook bruin wordende bladeren horen erbij. Een reflex is om alles, inclusief de bladeren, weg te knippen. Maar dat doe je dus beter niet. Uitgebloeide bloemen wegknippen is prima, maar je wil juist de bladeren behouden. Ik noem die namelijk weleens de zonnepanelen van de bloembollen. Ze nemen heel veel zon op om de bol, die in de grond zit, te voorzien van energie. Al het lekkers wat in de bladeren zit, doet dienst als brandstof voor de bol en zorgt ervoor dat je volgend jaar weer bloemen te zien krijgt. Wil je voorkomen dat alle dorre bladeren een boeltje worden, vlecht ze, dat ziet er op slag veel netter uit.
2. Zaai courgette en pompoen
Midden april is het ideale moment om courgettes en pompoenen te zaaien. Vroeger beginnen heeft weinig zin, want ze groeien zo ontzettend snel, dat ze al gauw te groot worden en niet tijdig buiten geplant kunnen worden, vermits de IJsheiligen nog even op zich laten wachten. Ik zaai ze in zogenaamde P9-potjes en ik doe dat meteen in potgrond. Eén zaadje per potje, op hun kant in de grond duwen, water geven en wachten. Na 5 tot 7 dagen kiemen de eerste exemplaren al. Pas vanaf begin en midden mei (afhankelijk van de weersvoorspellingen), kun je ze in de moestuin planten.
“Zorg dat de natuurlijke vijanden van de bladluis zich in jouw tuin thuis voelen”
3. Bladluizen aanpakken
Een grote bladluisplaag blijft hier voorlopig uit, maar dat kan snel veranderen weet ik. Vorig jaar waren er heel veel, herinner ik me. Wat kun je doen? Zorg in eerste instantie voor een goede biotoop voor hun natuurlijke vijanden. Vogels zijn ontzettend belangrijk in de strijd tegen bladluizen. Vooral meesjes, winterkoninkjes en roodborstjes zijn onze bondgenoten. Tijdens het broedseizoen jagen ze er flink op los en voeren ze er hun jongen mee. Plant dus inheemse bomen en struiken en zorg voor water in de tuin. Daarnaast zijn lieveheersbeestjes en hun jongen ‘bladluisverslinders’. Ze eten er massaal van en kunnen dus maar beter in de watten worden gelegd. Knip in het najaar niet alles met de grond gelijk, maar zorg dat ze ergens kunnen overwinteren. Dat doen ze in holle stengels, onder bladeren of dichtbegroeide wintergroene planten.
Volg @Angelo_Dorny voor meer tuintips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier