
Een zomer lang bloemen … Onze groenexpert Angelo Dorny vertelt je alles over de kracht van de dahlia
De dahlia spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Waar deze bloemen vroeger erg schreeuwerige en felle kleuren hadden, zijn er nu honderden prachtige variëteiten om uit te kiezen. Van wit tot roze en van klein tot groot: voor iedereen wat. Maar hoe splits je nu zo’n knol? En is dat nu echt nodig, het voortrekken van dahlia’s?
Dahliaknollen splitsen
Je kan dahlia’s zowel in het najaar als in het voorjaar splitsen. Als je de knollen splitst in het najaar, kan je meteen een eerste selectie maken. Ook zieke knollen, die bijvoorbeeld met gal besmet zijn, kan je dan heel snel detecteren. In het voorjaar splitsen heeft echter ook heel wat voordelen. De knollen drogen altijd wat in tijdens de winteropslag, waardoor je de ogen nu makkelijker kan terugvinden. Tijdens de winteropslag drogen knollen die nog niet gesplitst zijn ook minder snel uit.
Door dahlia’s te splitsen, krijg je heel makkelijk veel meer planten. Eén grote knol kan je soms tot zes nieuwe planten opleveren. Wat heb je allemaal nodig om dahliaknollen te splitsen?
• Een grote dahliaknol.
• Een schoon en scherp mesje of snoeischaar. Zorg dat die schoon is, zo kan je geen ziektes overbrengen op andere knollen of planten.
• Labels of een permanente stift.
“Door dahlia’s te splitsen, krijg je heel makkelijk veel meer planten”
Zoek eerst en vooral een grote dahliaknol uit die in meerdere delen kan verdeeld worden. Kijk naar de nek, aan dit deel zitten de knollen vastgehecht. Op de kroon kan je de ogen vinden van de knol, want uit deze ogen groeien binnen enkele weken nieuwe scheuten. In hoeveel stukken je de knol zal splitsen is afhankelijk van het aantal ogen. Elke gesplitste knol heeft minstens één oog nodig. Het voordeel van splitsen in het voorjaar is dat de ogen vaak beginnen uitlopen. De ogen verdikken, waardoor je ze sneller kan zien. Label daarna de knolstukjes, zodat je weet welke bloemen je van die knol mag verwachten.
Dahlia’s voorkweken
Het kweken van dahlia’s kan op twee manieren. Je kan ze voortrekken in potten, of je kan ze rechtstreeks planten in de tuin na ijsheiligen. Het voortrekken van de knollen heeft enkele voordelen:
• De plant is beter bestand tegen slakken. De jonge scheuten worden erg graag gegeten door slakken, maar door ze binnen in een beschermde omgeving te laten groeien, ben je de slijmerige beestjes te slim af.
• Door dahlia’s voor te trekken kan je ook stekken nemen. Zo kan je van één knol meerdere planten maken.
Dahlia’s voortrekken is erg makkelijk. Je haalt de dahlia uit de winterrust, waardoor hij eerder uitloopt. Kies voor een pot waar de knol net in past, een inhoud van 2 tot 3 liter is ideaal. Vul de pot met potgrond en laat een klein deeltje van de stengel nog boven de grond uitkomen. Eventueel kan je ook meerdere knollen in één bak of grote pot voortrekken, maar vergeet ze dan zeker niet te labelen. Geef water en zet op een warme en lichte plaats. Is de grond uitgedroogd, dan kan je extra water geven. Geef echter niet te veel water, want de knol is erg gevoelig aan rot. Je kan dahlia’s beginnen voortrekken vanaf eind maart of begin april. Begin vooral niet te vroeg, je hebt tijd genoeg.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier