Onze tuinspecialist Angelo Dorny helpt je op weg bij het kweken van je eigen bloemen

Je eigen pluktuin starten wordt alsmaar populairder en dat is een goede zaak, vindt onze groenexpert Angelo Dorny. Het is natuurlijk heel leuk, maar vermindert vooral je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Bloemen moeten niet per vliegtuig duizenden kilometers afleggen, en wat je zelf kweekt is gewoon gifvrij. Twee vliegen in een klap.

Je eigen bloemen kweken is niet heel erg moeilijk. Wil je beginnen, maar heb je geen idee hoe? No worries, ik help je op weg. Enkele (gouden) tips:

Zonnekloppers

Het overgrote deel van de bekende plukbloemen heeft nood aan zon, veel zon. Ze groeien het liefst daar waar de zon de hele dag schijnt. Een paar uurtjes schaduw vormt geen probleem, maar je wilt toch minimaal 5 uur tot 6 uur zonlicht per dag.

Gezonde bodem = gezonde plant

Er wordt heel wat gezegd en geschreven als het om de ideale bodem gaat voor je bloemen. En natuurlijk willen we allemaal het beste, dat is logisch. Maar de realiteit is gewoon dat we ‘t niet voor het kiezen hebben. Of je nu zand- of kleigrond hebt, compost is de oplossing. Compost houdt langer vocht vast en zorgt er uiteindelijk voor dat je bodem beter wordt. Minimaal 1 keer per jaar aanvoeren is ideaal. Een flinke laag van 5 tot 10 centimeter klaart de klus. Heb je een hele zware kleigrond, dan is de combinatie van compost en zand aanvoeren verrassend goed voor de structuur van je bodem.

De ideale pluktuin bestaat wat niet alleen uit eenjarigen. Zaai en plant tweejarigen, maar denk ook aan kruiden, struiken en heesters om lekker veel plukgroen te hebben. (foto’s AD)
De ideale pluktuin bestaat wat niet alleen uit eenjarigen. Zaai en plant tweejarigen, maar denk ook aan kruiden, struiken en heesters om lekker veel plukgroen te hebben. (foto’s AD)

Meststoffen

Ga niet wild met meststoffen. Heel veel plukbloemen zoals Cosmea of cosmos worden dan heel erg groot en vormen vooral veel bladeren, en geen of weinig bloemen. Als je de bodem goed bedekt laat met compost en jaarlijks aanvult, groeit alles prima. En gebruik je toch een keer meststoffen – dat kan, kies dan uiteraard voor organische meststoffen en negeer de chemische.

“Bloemen hebben toch minimaal vijf à zes uur licht nodig per dag”

Voorzaaien of direct in de vollegrond?

Dat hangt af van de bloem/plant en welk type tuinier je bent. Er is helemaal niks mis met de ‘luie tuinier’, die de natuur haar werk laat doen en dus het liefst meteen in de vollegrond zaait. Maar het is ook helemaal prima als je liever voorzaait. Ik ben een voorzaaier. Beginnen in potjes en bakjes, verspenen en elk plantje een eigen potje geven: het geeft mij vooral een gevoel van controle denk ik. Vaak een heel gedoe, maar ik geniet er toch van om lekker bezig te zijn tijdens het zaaiseizoen. Ik bepaal dan ook gewoon zelf waar iets komt te staan, nog zo’n groot voordeel wat mij betreft. Weet wel dat voorzaaien wat ingewikkelder is, maar dat het ook voordelen heeft zoals affiniteit creëren met het hele zaaiproces en de planten in je tuin.

Een gevarieerde pluktuin

De ideale pluktuin bestaat wat mij betreft niet alleen uit eenjarigen. Zaai en plant tweejarigen, maar ook vaste planten, dan heb je er jarenlang plezier van zonder elk jaar opnieuw te moeten planten. En dé ultieme tip? Plant ook kruiden, struiken en heesters om lekker veel plukgroen te hebben om je boeketten mee op te vullen. Cornus is altijd een leuk idee vanwege de mooie takken, maar ook Chaenomeles of Japanse sierkwee is een topper in het voorjaar. En plant appelmunt, de ideale boeketvuller!

Volg mij op Instagram @Angelo_Dorny voor meer bloementips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier