Wil je tuinieren in verhoogde bakken, dan kan je die maken met tweedehandsmaterialen om de kosten te drukken. (foto's Angelo) © Angelo

Tips voor een eerste moestuin

Heerlijke verse tomaten, frisse radijsjes in een huisgemaakte salade en een dampende kom pompoensoep: er gaat niets boven de smaak van groenten uit eigen tuin. Maar hoe begin je aan een makkelijke en haalbare moestuin? Welke gewassen zijn fijn om mee te beginnen en wat is de beste standplaats voor een moestuinbed?

Hoe start je met een moestuin?

Kijk eerst en vooral goed waar je je moestuin wil aanleggen in de tuin. Wil je het liefst in de vollegrond moestuinieren of toch liever in verhoogde bakken? Wil je een randje aan elk moestuinbed met cortenstaal of toch liever hout? Denk goed na over jouw wensen en kijk wat mogelijk is in de tuin qua budget.

In de volle grond

In de volle grond moestuinieren is de goedkoopste oplossing. Er is immers geen materiaal nodig om verhoogde bakken te maken. De grond is stabieler qua temperatuur: ze droogt minder snel uit in de zomer en is minder gevoelig om te bevriezen in de winter. Heb je na een tijdje zin om de moestuin anders in te delen, dan kan dat. In de volle grond moestuinieren is flexibel tuinieren, je kan heel snel bepaalde vormen of zones veranderen of uitbreiden.

In moestuinbakken

Als je verhoogde bakken of een omranding wil in de moestuin, is dat uiteraard duurder. Kijk echter zeker in jouw omgeving naar tweedehandsspullen: een oude tuinafsluiting kan perfect hout leveren voor een omranding, uitgebroken stenen van een tuinpad kunnen ook een tweede leven krijgen. Als je de moestuinbakken ontwerpt, zorg dan dat ze niet breder zijn dan 120 centimeter. Zo kan je de groenten en kruiden langs beide kanten vlot bereiken zonder over de kostbare grond te moeten lopen.

Welke gewassen zijn goed om mee te starten?

Heb je een geschikte plek voor de moestuin en staat alles klaar, dan kan je kiezen wat je wil zaaien of planten. Begin met groenten of kruiden die makkelijk kiemen en snel groeien. Je kan voorzaaien of rechtstreeks zaaien, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, tijd en plaats. Uiteraard kan je ook meteen moestuinplantjes aanschaffen bij een tuincentrum of bij een buurman of -vrouw die te enthousiast heeft gezaaid. Daar is niets mis mee. Enkele makkelijke voorbeelden om mee te beginnen:

Pompoen: Een erg makkelijk gewas dat de pannen van het dak groeit. Ze heeft veel voeding nodig en er zijn veel variëteiten.

Radijsjes: De kleine knolletjes (die eigenlijk verdikte wortels zijn) zijn een dankbaar gewas dat rauw gegeten wordt.

Bladgewassen: Sla, spinazie en winterpostelein zijn dankbare bladgewassen voor de moestuin. Ze kiemen vlot en geven een mooie opbrengst die gespreid kan worden over enkele maanden.

Courgette: Een op-en-top zomergewas. Courgette ontkiemt erg snel en is makkelijk om te kweken.

Geen tuin, maar toch een moestuin?

Niet iedereen heeft een tuin ter beschikking. Weet dat er creatieve oplossingen zijn om het toch een kans te geven op een terras of balkon. Heel wat groenten en kruiden doen het goed in een grote pot of kuip en bepaalde gewassen kunnen zelfs verticaal gekweekt worden.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier