Tomaten dieven en stekken: dit moet je weten
Nu de zomer officieel gestart is, en daarmee ook het tomatenseizoen, wil onze tuinexpert Angelo Dorny jullie graag meenemen in de wereld van ‘tomaten dieven’. En nee, we hebben het hier niet over een spannende overval, maar over een cruciale techniek om onze tomatenplant gezond te houden. Pak je tuinhandschoenen maar, want hier gaan we!
Wat is een ‘dief’ eigenlijk? Dat is niet iemand die je tomaten komt stelen, wel de zijscheuten die de plant vormt. Die zogenaamde okselscheuten verschijnen tussen een blad en de steel van de plant en stelen energie van de plant. Vandaar ‘dief’. In België zeggen we ook weleens ‘luizen’ tegen dit klusje, maar dat is vast een plaatselijk dialect. Dieven is ook nodig om een mooie opgaande plant te krijgen. Van nature gaat een tomatenplant over de grond kruipen en een flinke struik worden. Omdat wij daar hier de plaats niet voor hebben, en het nadelig is om bijvoorbeeld schimmels te ontwikkelen, halen we die dieven dus maar beter weg.
“De dieven kan je gebruiken om je planten gratis te vermeerderen”
Hoe tomaten dieven?
Je neemt de dief, de okselscheut dus, tussen je duim en wijsvinger, en je buigt die een beetje. Door de scheut zo te bewegen breekt hij af en is de oksel van de plant weer vrij. Als je wekelijks dieft, dan kun je ze klein wegnemen. Vergeet je dat af en toe, dan zijn grotere dieven ook makkelijk weg te halen. Breekt de dief niet makkelijk af, gebruik dan een snoeischaar, dat gaat makkelijker. Probeer na afloop wel het gereedschap schoon te maken, om geen schimmels over te brengen naar andere planten.
Dieven/okselscheuten stekken
Maar wat doe je dan met die ‘dieven’? Je kunt ze uiteraard gewoon weggooien op de composthoop, maar je kunt er ook stekken van nemen en op die manier je planten gratis vermeerderen. Bij tomaten is dat stekken heel erg simpel. Je neemt een glas met water en je zet de scheuten daarin. Na 1 tot 2 weken zul je wortels zien ontstaan en kun je de stekken weer in de grond planten. Tomaten groeien zeer makkelijk en voor je het weet heb je weer nieuwe planten. Een doeltreffende manier overigens om je planten na de slakkenvraat een tweede leven te geven.
Tip: lava-gesteentemeel
Voor de grotere wonden die ontstaan zijn na het snoeien van grotere dieven, raad ik het gebruik van lava-gesteentemeel (ook bekend als basaltmeel) aan. Dit poeder helpt de wond snel te dichten, waardoor je plant beschermd blijft tegen schimmels en ziekten. Het is eenvoudig aan te brengen met een penseel en werkt effectief.
Volg mij op via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier