Tuinklusjes in oktober volgens tuinexpert Angelo Dorny
We nemen afscheid van de zomer, en maken ons klaar voor de herfst. Deze drie klusjes voer je nu best uit.
Het komt vaak voor ook bij mij dat je aan het einde van de zomer met een heleboel onrijpe tomaten blijft zitten. Door een tekort aan zonlicht waarvan de intensiteit nu sterk daalt worden de resterende vruchten niet meer rijp. Haal ze daarom vanaf begin tot eind oktober (afhankelijk van het weer) van de plant en leg ze in een kistje of bakje. Schik de vruchten naast elkaar, maar vermijd dat ze elkaar knellen. Leg er meteen ook een rijpe banaan of appel bij, die bevat ethyleengas. Ethyleengas is een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de groene, onrijpe exemplaren alsnog hun kleur krijgen. Dek de vruchten af met krantenpapier en bewaar ze op kamertemperatuur. Wacht geduldig anderhalve week tot twee weken en controleer de vruchten regelmatig op schimmels. Kies alleen gezonde vruchten, die groot genoeg zijn. Kleine, onvolgroeide vruchten verwerk je beter tot chutney. Ze zullen niet meer rijp worden en verschrompelen. Door het gebrek aan zonlicht en daardoor ook aan natuurlijke suikers hoef je niet meer te hopen op een culinaire smaaksensatie, maar in soepen en sauzen doen deze tomaten het prima.
Dahlia’s gaan door
Heb je dahlia’s in de tuin staan, dan kun je er nog een tijdje van genieten, zolang je maar uitgebloeide bloemen blijft knippen. Ze gaan door tot aan de eerste nachtvorst, en dat is tegenwoordig vaak pas in november of zelfs pas in december. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, stimuleer je de plant alsmaar nieuwe exemplaren te produceren. En dahlia’s houden best wel van het koelere en vochtigere herfstweer. Dus vaak bloeien ze nu nog uitbundiger dan tijdens de zomermaanden.
“Dahlia’s bloeien tijdens de herfst vaak uitbundiger dan tijdens de zomer”
Zaden oogsten
Als je van een aantal bloemen zaden wil oogsten, dan is het raadzaam om niet meer lang te wachten. Omdat het nu alsmaar vochtiger wordt en vaker flink waait, is het niet ideaal om nu nog zaden te oogsten. Maar het kan nog wel. Wacht een droog en windstil moment af en oogst de zaden in papieren zakjes of enveloppen. Laat alles goed nadrogen en verpak pas wanneer alles droog is. Is het nooit echt helemaal droog, oogst toch en laat de zaden op een droge en warme plek nadrogen. Zorg dat alles goed kan ademen zodat er geen schimmels ontstaan. Je zal iets vaker moeten controleren, maar dan heb je ook wat. Verpak zaden het liefst in papieren zakjes. Eventueel overblijvend vocht kan daardoor makkelijker weg dan in een plastic zakje.
Volg @Angelo_Dorny voor meer tuintips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier