Zaaigereedschap: dit heb je nodig volgens tuinexpert Angelo Dorny
Februari! Dat betekent dat de lente nu niet meer veraf is. Voor heel veel bloemen en groenten is het te vroeg om te zaaien, maar dat zal snel veranderen. Om een goede start te maken, som ik de belangrijkste zaaitools op, die je als tuinier kunt gebruiken wanneer het straks weer warmer wordt.
Om te beginnen heb je zaaibakjes nodig. Of potjes en trays. Het zijn basisbenodigdheden die noodzakelijk zijn om goed te beginnen. In de handel zijn er kant-en-klare bakjes te koop, meestal vervaardigd uit harde plastic. Dergelijke zaaibakjes zijn duurder in aankoop, maar zijn makkelijk schoon te maken en dus herbruikbaar. Indien je ze op een vorstvrije plek kunt bewaren, dan blijven ze jaren goed. Ook plastic potjes zijn te koop, net zoals trays. Zaaitrays zijn plastic bakjes waarin je tientallen zogenaamde pluggen vindt. Je kunt er meerdere gewassen in zaaien, op een kleinere oppervlakte. Af en toe vind je ook trays in isomo, dergelijke producten zijn goedkoper maar minder duurzaam.
Zelfgemaakte zaaibakjes
Meestal worden botervlootjes, wc-rolletjes en andere plasticverpakkingen meteen weggegooid. Maar wat als je dat afval een tweede leven kon geven? Dergelijke verpakkingen zijn zeer geschikt om in te zaaien. Ook oude yoghurtpotjes zijn bruikbaar.
Een deksel
Soms is het nodig om je zaaisels af te dekken met een stuk glas of plastic, om een microklimaat te creëren. Het vocht dat aan de zaailingen wordt gegeven, verdampt dan nauwelijks en je zaaisels drogen niet uit. Er zijn trouwens ook kant-en-klare zaaibakjes inclusief plastic deksel te vinden. Tegen een meerprijs uiteraard.
“Geef botervlootjes en wc-rolletjes een tweede leven als zaaibakje”
Zaailabels en een stift
Zelfs voor een getraind oog is het onderscheiden van variëteiten zonder te weten over welke plant het gaat haast onmogelijk. Zeker wanneer het over zaailingen gaat. Schaf jezelf daarom een aantal zaailabels aan. En een watervaste stift. Zaailabels zijn overal te vinden en worden meestal gemaakt van hout of plastic. De watervaste stift zorgt ervoor dat de naam van de variëteit niet verdwijnt nadat het een keer flink heeft geregend.
Een degelijk tuinschrift
Elke tuinier zou in het bezit moeten zijn van een tuinschrift. Een tuindagboekje, zeg maar, waarin je notities kunt maken over wat je precies wanneer hebt gezaaid, hoe het weer was, hoe goed of slecht de oogst was en wanneer je voor het laatst gewied hebt. Je kunt het makkelijk bijhouden in de kas of in het tuinhuis en het is volgend jaar te raadplegen bij het opmaken van je nieuwe tuinplannen.
@Angelo_Dorny voor meer tuintips.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier