Zomeronderhoud bij tomaten

Onze tomatenplanten zitten al een tijdje in de grond of in de potten, ze groeien goed en beginnen hun eerste vruchten te laten zien. Die van mij zijn iets later dan gewoonlijk, maar ze komen eraan. Om ervoor te zorgen dat ze zich opperbest blijven voelen, deel ik wat tips om ze tevreden te houden.

Dieven en trillen

Blijf dieven verwijderen: okselscheuten die tussen een blad en de steel van de plant tevoorschijn komen, haal je weg. Doe dat wekelijks, dan voorkom je een wirwar aan bladeren en dus ook meer kans op schimmels. Ook ‘trillen’ is belangrijk. Dat is het aantikken of schudden van de stok of het touw waaraan je planten groeien. Doe dat elke dag gedurende 2 tot 3 tellen. Zo zorg je ervoor dat de bloemen bestoven worden, ook al komen er in de serre weinig tot geen hommels of bijen.

Bladpluk in augustus

Augustus is het ideale moment om bladpluk toe te passen. Bladeren die te laag hangen, of voor een tros hangen, haal je weg met een scherpe en schone snoeischaar. Soms kun je ze ook makkelijk afbreken door ze naar boven te duwen. Door dat te doen, creëer je meer luchtcirculatie en zorg je ervoor dat trossen meer worden blootgesteld aan zonlicht. Zonlicht betekent rijpe vruchten, dus alleen maar voordelen. Maar, je wil niet dat de hele plant kaal is. Laat bladeren staan, die beschermen de vruchten ook vaak tegen extreme zonnebrand en zijn nodig om de plant in leven te houden. Zonder bladeren kan de plant niet aan fotosynthese doen.

Augustus is het ideale moment om bladpluk toe te passen”

Meststoffen geven

Als je je grond vooraf goed verrijkt met compost, dan zijn extra meststoffen in de vollegrond niet echt nodig. Maar wanneer je ze in potten kweekt, zoals ik doe, dan is het raadzaam om wekelijks organische vloeibare meststoffen te geven bijvoorbeeld. Vloeibaar, want dat is heel fijn en makkelijk om te gebruiken. De beschikbare voeding in de potgrond raakt vroeg of laat uitgeput, en dan is het belangrijk om je planten van extraatjes te voorzien.

Bloemsterfte

Wie in de serre kweekt, heeft het vaak moeilijk om de temperatuur optimaal te houden. Het wordt er snel erg warm. Temperaturen hoger dan 35° C zijn schadelijk en kunnen voor bloemsterfte zorgen. Dat betekent dat de kleine bloempjes verdorren en uiteindelijk afsterven. Tijdens extreem warme dagen kunnen op die manier hele trossen compleet verloren gaan. Zo los je dat op:

• Regel de temperatuur in je serre door schaduwdoeken op te hangen. Ze schermen direct zonlicht af, maar laten essentieel licht door zodat de plant ongestoord verder kan groeien.

• Zet de ramen en deur(en) van je serre open, dat doet de temperatuur snel dalen en zorgt voor luchtcirculatie.

• Leg bamboematten op het dak van je serre, die breken het zonlicht waardoor het in de kas opvallend minder warm wordt.

Oogsten doe je zo

Tomaten die rijp zijn, worden het liefst met een snelle draaibeweging van de plant gehaald, al zegt de realiteit dat dat niet altijd mogelijk is. Vaak zijn de vruchten te groot of moet je een grote tros in één keer plukken. Wat wel als een paal boven water staat en geldt voor elke variëteit: pluk ze altijd met het kroontje, dat is essentieel voor een goede bewaring.

Kweek je tomaten in de serre, dan is het niet alleen belangrijk om regelmatig te trillen, maar moet je er ook voor zorgen dat de temperaturen niet té hoog oplopen. (foto's Angelo)
Kweek je tomaten in de serre, dan is het niet alleen belangrijk om regelmatig te trillen, maar moet je er ook voor zorgen dat de temperaturen niet té hoog oplopen. (foto’s Angelo)

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier