De overgang van de seizoenen is een moment om stil te staan. (gf)

Word vrienden met de winter. Fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet leert je de traagheid omarmen en de winterblues verjagen

Januari markeert vaak een tijd van frisse lucht en nieuwe kansen, maar het kan ook zwaar aanvoelen. De feestdagen liggen achter ons, routines hebben hun plek weer ingenomen, en de kou en droogte van de winter zijn nog steeds aanwezig. Misschien vraag je je af: ‘Wanneer houdt dit op?’ Herken je die gedachte? Of misschien worstel je met de vraag: ‘Ben ik depressief of heb ik gewoon last van de winterblues?’

De overgang van de seizoenen is een moment om stil te staan. Na de hoge energie van de feestdagen zitten we weer in de kalmte van de winter. Moeder Natuur nodigt ons uit om te vertragen, om te overwinteren, maar die vertraging kan confronterend zijn, vooral als je gewend bent altijd in actie te zijn. Als je al uitgeput het seizoen ingaat, kan die rust je juist extra zwaar vallen.

Hoe omarm je slowness?

In onze westerse wereld hangt veel van ons zelfbeeld samen met productiviteit, prestaties en succes. Wanneer dat vertraagt, voelt het soms als een klap voor ons ego.

“Maak een warme infusie met kaneel voor een heerlijk rustmoment”

Als iemand die het hele jaar door de neiging heeft om in de Superwoman/man-stand te staan, weet ik hoe belangrijk het is om mezelf rust te gunnen. Wanneer ik dat niet doe, dwingt mijn lichaam me daar uiteindelijk zelf toe.

Ondersteun je nieren: de basis van balans

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden de nieren gezien als de wortel van Yin en Yang, de basis van je energie. Vooral in de winter is het belangrijk om ze te voeden, omdat ze extra belast kunnen worden door stress en kou. Hier zijn mijn favoriete remedies om je nieren te ondersteunen:

Kaneel: Warm en zoet, helpt bij je spijsvertering, nieren en immuunsysteem. Maak een warme infusie voor een heerlijk rustmoment.

Siberische ginseng (Eleuthero): Ondersteunt je zenuwstelsel en bijnieren. Dit adaptogeen geeft geen overmatige energie, maar helpt je beter omgaan met stress. Ideaal in een afkooksel.

Rehmannia (Chinees Vingerhoedskruid): Zoet en licht verwarmend, ondersteunt je lever, nieren en ademhaling. Dit kruid is een van mijn favorieten in de winter.

Acupressuur: jouw thuisritueel

Naast kruiden kunnen simpele acupressuurtechnieken helpen om je energie in balans te brengen:

Voor stress: Masseer het Yintang-punt (tussen je wenkbrauwen) met lichte druk gedurende 30 seconden. Dit brengt direct rust.

Bij vermoeidheid: Stimuleer het Ren Vessel 6 (ongeveer twee vingers onder je navel) om je Qi een boost te geven.

Houd jezelf goed warm op koude dagen. Denk ook aan je hoofd want 60 procent van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Draag dus een hoed of muts als het koud is. En ga niet met blote voeten of enkels in je schoenen, maar draag liever geitenwollen sokken, dan blijven je voeten lekker warm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier