Wie te abrupt van een stresssituatie naar volledig niets doen overschakelt, kan zich ziek voelen. Zorg er dus voor dat je die overgang geleidelijk doet. (GF)

De eindsprint naar je vakantie: tips om te unpluggen

Herkenbaar? De laatste weken voor je zomervakantie voelen dikwijls als een sprint. Je wil alles nog op orde hebben. Je agenda staat nog vol met to do’s, je wilt je werk nog volledig afronden alsof je nooit meer terugkomt, en ondertussen sta je al met één voet in je koffer om niks te vergeten. Geef toe, best intensief… Onze fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet geeft je tips om te unpluggen.

Dat je hoofd blijft doordraaien zodra je vakantie begint, is best normaal. En het is ook helemaal niet makkelijk om vanuit die gespannen, actieve stand plots om te schakelen naar ‘moeten’ ontspannen. Je zenuwstelsel staat helemaal in overdrive en om terug te ontspannen, kan je misschien wel wat tips gebruiken. Tijd om te leren ‘unpluggen’.

Lichaam onder druk

Als je lichaam op het gaspedaal duwt en dus je sympathische zenuwstelsel activeert, zal het bloed naar alle delen van je lichaam pompen. Je hart, je ogen, je voeten en je handen bereiden zich voor op wat er kan gebeuren. Ondertussen schakelt het andere functies uit, zoals je spijsvertering en herstel. Dit gebeurt wanneer je onder druk staat door stress.

Als je op de rem trapt en je parasympathische zenuwstelsel activeert, gaat de meeste energie naar je darmen en de vertering van je voedsel. Je lichaam, spieren en cellen zullen herstellen. Op dat moment schakelt je lichaam echt over naar een herstelmodus. Dit gebeurt wanneer je lichaam loslaat en ontspant.

“Gil, roep, tier, brul, huil, lach, sla, stamp, dans, … Zo geef je je lichaam het signaal dat de druk van de stress weg is”

Balans zoeken

Daarom is het zo belangrijk om een gezond zenuwstelsel te hebben dat in balans is. Een zenuwstelsel dat moeiteloos kan schakelen tussen het sympathische en parasympathische systeem. Dan kun je gezond leven.

Wanneer we met vakantie zijn, gaan we vaak heel abrupt niets doen: we willen ‘nu’ ontspannen. Ons zenuwstelsel geraakt dan helemaal ontregeld, waardoor we ons zelfs ziek kunnen voelen. Het is dus belangrijk om de overgang iets geleidelijker te maken. Ik geef je een paar tips die kunnen helpen:

• Je ademhaling geeft je systeem een seintje dat het mag overgaan in ruststand. Een goede oefening is je ‘ademhaling + voeeeee’. Adem een paar keer diep in en uit. Adem daarna opnieuw in en maak bij het uitademen het geluid voeeeeee. De vibratie van deze klank activeert je nervus vagus en zorgt voor een ontspannen gevoel in je lichaam.

• Je kan ook somatische oefeningen uitproberen: kruis je armen over je borst en geef jezelf een knuffel. Terwijl je deze knuffel aan jezelf geeft, tik je afwisselend met elke hand tegen de tegenoverliggende schouder en probeer je een ritme aan te houden. Deze oefening stuurt signalen naar je hersenen om de communicatie tussen je rechter- en linkerhersenhelft te stimuleren. Daar ligt de verbinding tussen denken en voelen. Het ritme helpt je hersenen om weer te kalmeren.

© Getty Images/Image Source

• Zorg voor ontlading: gillen, roepen, tieren, brullen, huilen, lachen, slaan, stampen, dansen, zwaaien, trillen, vechten, gieren, zingen, je lichaam bewegen, je ademhaling, … Dit geeft je lichaam het signaal dat de druk van stress is verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier