De waarheid over koolhydraten
Als er onze fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet iets van het hart moet, is het wel de waarheid over koolhydraten. Want soms slaan we beetje door als het over koolhydraten gaat. Want zijn die koolhydraten nu wel echt de boosdoeners?
Volgens laatste wetenschappelijke onderzoeken en studies is het duidelijk: je wordt niet dik van het eten van koolhydraten. Integendeel, koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam en stimuleren zelfs je metabolisme.
Koolhydraten? Aardappelen? Brood?
Ik krijg de kriebels van iedereen die koolhydraten de schuld geeft van alles. Veel mensen zeggen: “Ik eet gewoon geen koolhydraten, dan val ik af.” Oké, maar als je koolhydraten schrapt, dan mag je ook geen fruit en groenten eten, want die zitten ook boordevol koolhydraten.
Zo werkt het niet. Integendeel, koolhydraten schrappen zorgt voor een slechte relatie met voeding, het hoeft niet en het brengt schade toe aan je lichaam. Amen!
Het is uiteraard een ander verhaal als je koolhydraten omwille van gezondheidsredenen moet beperken. Een maaltijd samenstellen zonder koolhydraten is trouwens bijna een onmogelijke opdracht. We hebben ze immers nodig, dus geloof de onzin niet om rijst, aardappelen en brood te schrappen en laat je niet misleiden. We worden bang gemaakt om koolhydraten te eten.
Ik geloof dat niet … want als ik koolhydraatarm eet val ik af
Veel mensen geloven dit niet, omdat je bij een koolhydraatarm dieet snel gewicht verliest. In de jaren 90 had je ook al Michel Montignac, die aan de top stond in de dieetlijsten. Anderen volgden snel en nu nog steeds blijft dit soort dieet heel trendy.
Het is natuurlijk handig als je enkel rijst, aardappel, brood en pasta laat staan, dan val je af. Maar hoe komt dat?
1. Je lichaam heeft energie nodig (om te wandelen, te werken, …) en hiervoor gaat het op zoek naar glycogeen, dat opgeslagen is in je lever en spieren. Eet je geen koolhydraten, volg je bijvoorbeeld een ketodieet, en werk en sport je hard, dan raakt je tank leeg. Bij zo’n dieet raakt je glycogeenvoorraad na een tijdje uitgeput. Die glycogeenvoorraad bestaat voornamelijk uit water. Voor elke gram glycogeen slaat je lichaam minstens 3 gram water op. Dat zijn dan ook de eerste kilo’s die je verliest. De glycogeenvoorraad wordt opgebruikt en je lichaam verliest watergewicht.
2. Door het schrappen van koolhydraten ban je onmiddellijk 30 à 40 procent uit je voedingspatroon, waardoor je dus ook minder eet. En dus ook weer sneller gewicht verliest.
3. Koolhydraten leveren niet alleen energie voor de werkende spieren, maar ook voor de vetstofwisseling. Daarnaast zijn koolhydraten van belang voor het behoud van spiermassa. Kortom, koolhydraten moeten aanwezig zijn om vetverbranding op de juiste manier te stimuleren en het zorgt voor het juiste energiepeil.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier