© Getty Images

Dipje na de feestdagen? 4 tips om terug in je dagelijkse ritme te komen

De feestdagen liggen ondertussen achter ons, de laatste feestjes worden afgewerkt en we raken stilaan weer in ons vaste ritme. Maar dat blijkt niet zo vanzelfsprekend. Uit onderzoek in opdracht van HelloFresh blijkt namelijk dat een kwart van de ondervraagden moeite heeft om terug een goede balans en routine te vinden. Wij delen graag enkele tips om weer helemaal in topvorm te komen!

Bijna 4 op 10 Belgen geven bovendien ook aan last te hebben van een aanzienlijke mentale dip door overeten, verstoorde routines en financiële stress na de feestdagen. Dat blijkt uit een online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Mortar in opdracht van HelloFresh bij 1.000 Belgen.

De afgelopen weken hebben we massaal genoten van van overdadige maaltijden en verwennerijen (40%), brachten de dagen doorgaans in pyjama door (13%), bingewatchen we onze favoriete series (24%), lieten we onze schermtijd grotendeels ongeremd oplopen (15%), snoepten we van ‘s ochtends tot ‘s avonds naar hartenlust restjes van het feestmenu (16%) en vergaten we meermaals welke dag het was (6%). Het resultaat? Een kwart van de Belgen worstelt om na Nieuwjaar weer in een gezond ritme te komen.

Timemanagement-expert Ellen Vandevyvere deelt praktische tips om zonder stress terug over te gaan naar een gebalanceerde routine.

1. Kies je prioriteiten

Een nieuw jaar, een lijst goede voornemens. Blijf realistisch en probeer niet alles tegelijk te willen, want dat kan overweldigend zijn. Kies enkele prioriteiten en werk daar gefocust aan.

2. Begin klein

Heel wat mensen beginnen het nieuwe jaar met torenhoge verwachtingen van zichzelf: dagelijks sporten, gezond eten en al onze taken tot in de puntjes uitvoeren. Als je de lat veel te hoog legt, leidt dat vaak tot frustratie wanneer we onze onrealistische standaarden niet kunnen houden. Dé ultieme tip? Begin klein en bouw stap voor stap op.

Door kleine acties te ondernemen, creëer je haalbare successen die je zelfvertrouwen vergroten. Bovendien ontwikkel je een duurzame gewoonte die consistentie boven perfectie stelt. Elke kleine stap is een stap vooruit – en dat maakt een groot verschil op de lange termijn.

3. Maak het jezelf makkelijk

Waarom moeilijk als het makkelijk ook kan? Moeilijke taken vragen meer mentale energie terwijl eenvoudige, toegankelijke opties ons brein minder inspanning kosten.

Je kunt dit mechanisme in je voordeel gebruiken door gezonde routines zo eenvoudig mogelijk te maken. Wil je consistent flossen? Laat de flosdraad niet verstopt in een lade liggen, maar leg hem naast je tandenborstel zodat je eraan herinnerd wordt. Wil je vaker gaan hardlopen? Leg je sportkleding alvast klaar in setjes en zet je loopschoenen zichtbaar in de buurt. Gezond eten? Zorg dat je koelkast gevuld is met makkelijke, voedzame opties en bewaar ongezonde snacks uit het zicht.

4. Laat je omringen

Je hoeft het heus niet allemaal alleen te doen: zoek steun om je aan je routines te houden. Een workout-partner, maaltijdboxen, of zelfs een personal coach kunnen je motiveren en helpen om consistent te blijven. Een investering in jezelf maakt het makkelijker om vol te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier