Laat je soms over je heen lopen? Zo geef je op een positieve manier je grenzen aan

Je eigen grenzen kunnen bewaken is een noodzaak binnen elk levensdomein, zowel in je carrière als in je privéleven. Als je niet duidelijk je grenzen aangeeft, loop je het risico dat erover je heen wordt gelopen. Grenzen herkennen kan moeilijk zijn, want grenzen zijn immers persoonlijk. Ze verschillen van persoon tot persoon. Het is daarom dan ook van belang om jouw eigen grenzen duidelijk te stellen en aan te geven. Zo voorkom je misverstanden en gun je jezelf weer wat rust in je hoofd én in je leven.

Wie geen duidelijke grenzen heeft – of ze niet durft te bewaken – verliest zeeën aan tijd en energie aan het helpen en/of oplossen van de problemen van buitenstaanders. Natuurlijk kun je geregeld die nieuwe collega een handje helpen of bijspringen waar nodig, maar als je te vaak over je eigen grenzen heengaat, creëer je een innerlijk gevoel van frustratie. Een tikkende tijdbom so to speak. Met deze 3 praktische stappen, bewaak jij je grenzen als een pro.

Stap 1 – Stel je grenzen

Wat zijn je grenzen precies? Vind je het vervelend dat jouw workload alsmaar blijft stijgen? Of dat die ene collega het werk altijd naar jou delegeert? Of vind je het juist niet erg om wat meer verantwoordelijkheden te krijgen? Ga voor jezelf je eigen grenzen na. Want wat voor de één een kleine moeite lijkt, kan voor jou juist een vervelende bijkomstigheid zijn. En vice versa. Je kunt pas je grenzen bewaken als je weet waar ze liggen.

Stap 2 – Speak up!

Nu je jouw grenzen duidelijk hebt, is het zaak dat je ze leert te verdedigen. Een heldere en duidelijke vorm van communicatie is onmisbaar in deze tweede stap. Ga niet direct over tot verbale agressie, maar formuleer helder waarom je iets niet fijn vindt of waarom je een extra taak er niet bij kunt nemen. Wedden dat het allemaal heel erg meevalt? Zeker als je op een heldere, beleefde wijze communiceert, valt er je weinig te verwijten. Een tip is om te vertrekken vanuit de ik-vorm: ‘Ik heb al een overvolle agenda momenteel en kan deze extra opdracht er niet bijnemen’ klinkt veel vriendelijker dan ‘Je moet het maar aan iemand anders vragen, want ik heb geen tijd’. Dit is een erg assertieve communicatietechniek die voorkomt dat je gesprekspartner in de tegenaanval gaat.

Stap 3 – Blijf je grenzen verdedigen

Nu is het moment om je grenzen te blijven verdedigen. Doe je dit niet, dan vervagen ze weer en is de kans reëel dat je familieleden, vrienden, collega’s en kennissen ze weer overschrijden. Zeker als je een reputatie hebt als helpende hand zullen mensen om je hulp blijven vragen.

Tekst: Yvonne Kuiken

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier