Geeuwen voor een betere gezondheid
Geeuwen onbeleefd? Helemaal niet! Claudia Van Avermaet, onze fit & gezond-experte, legt je graag uit waarom geeuwen net goed én gezond is!
Hoe vaak zie ik mensen niet geeuwen tijdens mijn lessen. Ze voelen zich dan vaak schuldig omdat ze denken dat ik veronderstel dat ze het saai vinden. Maar ik weet wel beter.
Geeuwen is een natuurlijke ademtechniek voor je gezondheid. Het geeft je energie en activeert de ontspanningsreactie. Het helpt je bij je slaap, je angst, het ontlaadt vooral stress en spanning. Dus hoe meer je geeuwt in mijn lessen, hoe beter!
Het is een natuurlijke reflex en niet alleen bij mensen. Ook zoogdieren gapen, net zoals vogels en reptielen. Hoewel we denken dat we enkel gapen als we moe zijn of uit verveling, is er veel meer aan de hand. Dieren gapen voor ze gaan aanvallen of na een gevecht.
“Activeer je geeuwreflex. Maak er geluid bij, verwen jezelf met dit nieuwe ritueel”
Claudia Van Avermaet
Evenwicht brengen
Geeuwen heeft te maken met je energie, het in evenwicht brengen van je zenuwstelsel en loslaten van gifstoffen. Dat is heel wat meer dan enkel verveling. Het is een gezonde boodschap en essentiële reflex van ons lichaam. Terwijl gapen in onze maatschappij wordt gezien als negatief en soms zelfs bestraft wordt. Misschien heb jij ooit een opmerking gekregen van de juf of meester omdat je in de klas zat te geeuwen? Hij of zij dacht ongetwijfeld dat je vol verveling zat te luisteren.
Toch niet, het is op dat moment jouw natuurlijke manier om energie te integreren en te verwerken. Als je tijdens de yoga begint te gapen, is dat omdat je wil verbinden met je gevoelens van jezelf en ook van anderen. Je ruimt blokkades op in je systeem. Daarom geeuw, geeuw, geeuw, doe het zelf met opzet.
In de klas
Je hoeft deze natuurlijke reflex helemaal niet meer af te remmen. Dit hoort bij mens zijn. Dus leerkrachten: laat ook de kinderen geeuwen in de klas. Want het is voor hen een hulpmiddel om hun hersenen te verbeteren. Het speelt een belangrijke rol in het bewustzijn, zelfreflectie en het ophalen van herinneringen. Opzettelijk geeuwen kan dit versterken. Dikwijls zie je atleten voor de start van een wedstrijd geeuwen. Geeuwen brengt je immers ook in een staat van focus.
Sluit of bedek je mond niet als je gaapt, maar laat je kaak helemaal openvallen. Dit triggert je nervus vagus, doordat er een natuurlijke opening in je keel ontstaat. Ook de lymfeklieren in je nek, keel en oksel maken deel uit van je immuunsysteem. Rek je dus ook maar mee uit om alle klieren op een natuurlijke wijze te activeren.
Probeer nu eens vijf minuten lang te geeuwen en kijk eens wat dit met je doet. Rek en strek je uit, en maak dat heerlijke geluid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier