Gun jezelf dagelijks een half uur me-time

Stel je voor dat je dagelijks een portie extra tijd kan nemen voor jezelf. Een half uur waarin je rustig een bad neemt, sport of uitgebreid de krant leest, als was het élke dag zondag. Het klinkt hemels, maar voor velen onhaalbaar. Zéker tijdens de ochtendspits. En toch zijn slow mornings iets wat iedereen kan creëren. Oók met een drukke job en een nog drukker gezinsleven. Personal coach, tijd- en productiviteitsexpert Sara Van Wesenbeeck leert ons hoe.

Geslaagde ochtend, geslaagde dag. Maar die loopt lang niet bij iedereen op rolletjes. Je drukt de snooze- knop in van je smartphone, omdat je (alweer) net iets te laat bent opgebleven. Er is enkel nog tijd om in je kleren te spríngen. En ook een ontbijt zit er niet in, want het brood is op. De ochtend is nog maar begonnen, of je wil alweer in bed kruipen. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd voor verandering.

Als je de ochtend met minder stress aanvat, pluk je er de rest van de dag de vruchten van

Tijd- en productiviteitsexpert Sara Van Wesenbeeck legt het belang van een goede ochtendroutine uit: “Om de ratrace het hoofd te kunnen bieden, is een rustpunt in de ochtend cruciaal. Hier maak je de meeste winst met de minste inspanning. Als je de ochtend met minder stress aanvat, pluk je er de rest van de dag de vruchten van. De sleutel tot succes ligt niet in het hebben van meer tijd. Iedereen heeft hetzelfde aantal uren in een dag. Succes schuilt in de ‘wilskracht’ die je nodig hebt om (gedrags)veranderingen door te voeren en vol te houden. En die ‘wilskracht’ is volgens onderzoekers ‘s ochtends het grootst. Wat je dan aanpakt, heeft meer kans om te slagen dan op andere tijdstippen.”


Is je smartphone checken het eerste wat je ‘s ochtends doet? Er is niet zo dringend dat niet kan wachten tot na je ochtendroutine.© Getty Images
Is je smartphone checken het eerste wat je ‘s ochtends doet? Er is niet zo dringend dat niet kan wachten tot na je ochtendroutine.© Getty Images

Haal de ‘rush’ uit je ochtend

Het stappenplan van tijd- en productiviteitsexpert Sara Van Wesenbeeck:

1. Leg je ochtendroutine onder de loep. Meten is weten. Hou gedurende een week een logboek bij om te zien waar je tijd écht naartoe gaat.

2. Welke taken kunnen vooraf gedaan worden? Hoe meer er klaarstaat, hoe meer rust je creëert. De tafel kan ‘s avonds al gezet worden. Net zoals de kleren klaar kunnen liggen en ook de lunch op voorhand bereid kan worden.

3. Verdeel en heers. Bespreek de taakverdeling met je gezin en maak daar een procedure van. Hang die in het begin in het zicht als leidraad die jullie blindelings kunnen volgen.

4. Zorg voor zo weinig mogelijk weerstand. In de ochtend wil je géén beslissingen nemen. Je brein is nog niet goed wakker en zal kiezen voor de weg van de minste weerstand. Wil je sporten? Dan leg je je outfit naast je bed. Zo geef je jezelf niet de kans om iets anders aan te trekken en niet te sporten.

5. Sta (minstens) een kwartier eerder op dan je huisgenoten. Dat geeft je tijd voor jezelf die je in alle rust kan doorbrengen: je kan douchen, met de hond wandelen of gewoon genieten van de stilte. Ga niet meteen van alles plannen: eerst tijd voor jezelf, dan pas de rest.

6. Stap meteen uit bed . Als je op de snooze- knop drukt en weer in slaap valt, begint je natuurlijke slaapcyclus opnieuw. Die duurt langer dan de sluimertijd, wat maakt dat je lichaam en geest nog niet klaar zijn om op te staan als de wekker weer afgaat. Je lichaam bevindt zich dan in een staat van ‘slaapinertie’. Dat lome gevoel kan nog úren doorwerken. Dag, productiviteit!

7. Mijd je smartphone. Waar maak jij het eerst contact mee in de ochtend? Het wereldwijde web of je partner? Er is niets zo dringend dat niet kan wachten tot na je ochtendroutine.

8. Maak je bed op. Zo begint je ochtend al meteen met een afgewerkte taak. Bovendien maak je het uitnodigend om ‘s avonds in bed te kruipen.


Zie het op voorhand dekken van de tafel als een geschenk aan je toekomstige zelf.© Getty Images
Zie het op voorhand dekken van de tafel als een geschenk aan je toekomstige zelf.© Getty Images

Elke dag een verse lei

Een goede ochtendroutine begint ‘s avonds. En dat is eigenlijk maar logisch. Bedenk je maar eens de redenen waarom je ’s ochtends vaak verzucht. Meestal gaan die over beslissingen die je ‘s avonds hebt gemaakt. Te laat opgebleven? Dan ben je inderdaad nog moe. En ook die ontplofte keuken die ‘s ochtends je humeur verpest, is een restant van de avond voordien. Zorg daarom elke avond voor een verse lei. Het kost je maximaal één Netflix-aflevering (die sowieso je slaapkwaliteit vermindert.)

1. Eerst inspanning, dan ontspanning. Wacht niet totdat je kinderen voor tv zitten of iets anders leuks doen, om hen te vragen hun boekentas te maken. Je onderbreekt dan iets leuks en mag dan sowieso rekenen op weerstand. Ook jouw energieniveau is hoger aan het begin van de avond.

2. Werk de losse eindjes weg. Dat begint al bij het einde van je werkdag. Bekijk je agenda en noteer alle op te volgen taken. Zo weet je wat de volgende dag brengt, en kan je ook mentaal je werkdag afsluiten.

3. Zet alles klaar. Zie het dekken van de tafel, of het klaarzetten van het koffieapparaat als een geschenk aan je toekomstige zelf.

4. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. Geef alles een plek, zodat je ‘s ochtends niet onnodig een zoektocht moet opzetten. Sluit elke avond af met een opgeruimd huis, zo schenk je jezelf de dag erop een verse lei.

5. Ga op tijd slapen . Mensen die te weinig tijd hebben, ontbreekt het vaak gewoon aan energie. Slaap is meestal het eerste waarin gesnoeid wordt, terwijl het er net voor zorgt dat je je tijd efficiënter kan invullen. Probeer minstens één keer per week op tijd in bed te kruipen en let op de winst die je daarmee maakt. (Sabrina Bouzoumita)


Wie is Sara Van Wesenbeeck?

Sara Van Wesenbeeck is personal coach en expert in tijd- en budgetmanagement. Met haar bedrijf Barking Dogs coacht ze managers, ondernemers, maar ook gezinnen en individuen bij het creëren van een leven met minder stress, meer tijd en een betere levenskwaliteit. Ze schreef maar liefst vijf bestsellers, waaronder Het handboek voor de spitsuurvrouw , Het slimme budgetboek , Het slimme organizing boek , Rust in je huis en je hoofd en Hack je budget .

Meer info? Barkingdogs.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier