Hormone balancing: zo eet je je hormonen in balans

Hoofdpijn, overgewicht, stemmingswisselingen en zelfs dat puistje op je kin? Het zullen de hormonen wel weer zijn. Echter ligt het genuanceerder dan dat. Dit zijn namelijk allemaal voorbeelden van een hormonale disbalans en gelukkig kun je die disbalans heel gemakkelijk zelf herstellen. Hoe? Door je eetpatroon aan te passen. So let’s talk hormones!

De hormoonhuishouding, en dan met name de vrouwelijke, is een gecompliceerde wisselwerking waarbij alles in verbinding staat. Een disbalans in de hormoonspiegel kan de oorzaak zijn van tal van klachten en kwaaltjes. Zo kun je te maken krijgen met mood swings, hoofdpijn, acne, een futloos gevoel en overgewicht. Maar als je jouw hormonen onder controle hebt en in balans weet te brengen, dan pluk je daar de vruchten van: je voelt je top, je straalt en je energiepeil schiet de lucht in.  Dus welke power foods mag je toevoegen aan je boodschappenlijstje?

1 – Kruisbloemige groenten

Hoewel de term ‘kruisbloemige groenten’ misschien niet direct een belletje doet rinkelen, ken je deze groenten hoogstwaarschijnlijk wel. Sterker nog: misschien eet je ze al wekelijks, want de kruisbloemigen vormen een grote familie. Bijna alle koolsoorten (spitskool, bloemkool, etc.) vallen hieronder, maar ook broccoli, radijsjes en spruitjes horen thuis onder de kruisbloemigen. Deze groenten hebben een positief effect op de afbraak van oestrogeen. Een oestrogeendominantie resulteert in vetophoping bij de benen en dijen en in vermoeidheid. Voeg deze groenten dan ook wat vaker toe aan je maaltijden.

2 – Gezonde vetten

Hoewel velen vet eten liever uit de weg gaan, heeft je lichaam vetten nodig om belangrijke stoffen aan te maken. Deze belangrijke stoffen zijn noodzakelijk voor een gezonde werking van belangrijke processen in je lichaam, waaronder ook bepaalde hormonen. Avocado’s, kokosnootolie en vette vis zijn voorbeelden van gezonde vetten. Ze verminderen de eetlust en hebben een heilzaam effect op de insulinehuishouding in je lichaam. Dit soort vetten wordt minder snel opgeslagen in het vetweefsel waardoor het de verbranding van calorieën bevordert. Vooral omega-3 heeft ontstekingsremmende effecten en voorkomt dat het cholesterolniveau stijgt.

3 – Producten hoog in proteïne

Proteïne is altijd een goed idee. Eiwitten zijn niet alleen een bron van belangrijke stoffen zoals aminozuren – die je lichaam niet zelfstandig kan aanmaken – maar je lichaam gebruikt eiwitten ook om hormonen te produceren, namelijk het peptidehormoon. Een hormoon dat een sleutelrol heeft in het reguleren van verschillende zaken zoals groei, eetlust, stress en voortplanting. Bovendien helpt het eten van eiwitten de eetlust te verminderen. Win-win!

4 – Pure chocolade

Een reep pure chocolade, van tenminste 80% cacao, is een prima bron van polyfenolen en magnesium. Vooral een tekort aan het mineraal magnesium kan voor problemen zorgen en met name voor je menstruatiecyclus. Magnesium vermindert stress en heeft een kalmerend effect op je zenuwen en spieren waardoor je beter slaapt. Allemaal gunstige effecten voor je hormoonhuishouding.

5 – Water, water en nog eens water

Vermijd cafeïne houdende dranken en mierzoete frisdrankjes. Suiker en cafeïne zijn sowieso al een ontzettende no-go voor je lijf. Probeer daarom zoveel mogelijk water of groene thee te drinken. Zo worden afvalstoffen sneller en efficiënter afgevoerd. Bovendien stimuleer je ook verschillende herstelprocessen in je lijf.

tekst Yvonne Kuiken

 

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier