Lifestyle inflatie: wat is het en hoe los je het op?
Je bent een ware carrièretijger en je harde werk is ook je werkgever niet ontgaan. Naarmate de jaren verstreken, ben je meer gaan verdienen. Je kunt maandelijks op een aardig bedrag rekenen, en toch lijkt het alsof je minder overhoudt aan het einde van de maand. Maak kennis met lifestyle inflatie: je bent meer gaan verdienen, maar ongemerkt ben je ook meer gaan uitgeven. Hierdoor hou je minder geld over dan voorheen. Maar… Wat doe je eraan?
Wat is lifestyle inflatie?
Levensstijlinflatie betekent niets anders dan dat naarmate je meer geld bent gaan verdienen, je ongemerkt ook meer bent gaan uitgeven.
Het resultaat?
Je houdt minder over aan het eind van de maand. Je uitgavenpatroon is veranderd, omdat je denkwijze ook veranderd is. Hier en daar geef je wat meer uit aan luxere producten.
Je bestelt misschien vaker een hapje eten dan dat je zelf staat te zwoegen in de keuken en je durft misschien wat vaker een last-minutevakantie te boeken dan een paar jaar geleden. Want: je verdient toch genoeg?
Maar daar gaat het fout.
Doordat je inkomsten omhooggaan, krijg je opeens ook meer mogelijkheden. In plaats van een diepvriespizza, ga je nu naar de lokale Italiaan en in plaats van dat je tevreden bent met een leuk jurkje van de Hema, grijp je nu sneller naar de duurdere items. Je vergeet op de kleine zaken te besparen, maar net dat maakt het verschil. Dus hoe hou je lifestyle inflatie in de hand?
1 – Noem het beestje bij zijn naam
De eerste stap naar verbetering is toegeven dat je eraan lijdt. Ben je juist tevreden met je luizenleventje en vul je het ene gat met het andere? Of vind je het juist vervelend dat je ondanks je ruime inkomen nooit rond lijkt te komen? Herken het probleem en schiet in actie. Laten we eerlijk wezen: we hebben hier allemaal wel eens mee te maken gehad.
2 – Wie meet, die weet
Hou een kasboek bij. It’s as simple as that. Waar gaat nou het meeste geld naartoe? Bestel je bijvoorbeeld geregeld sushi? Ben je net iets te vaak te vinden in het winkelcentrum? Of schuif je wekelijks aan bij je favoriete restaurant? Door een kasboek bij te houden, ontdek je direct patronen die jouw bankrekening leegroven.
3 – Zakgeld
Geef jezelf zakgeld. Betaal eerst alle vaste lasten, zoals de hypotheek en je verzekeringen. Reken uit hoeveel je nodig hebt voor boodschappen en van het geld dat je overhoudt gun je jezelf een percentage. Het overige bedrag stort je over naar je spaarrekening. Doe dit plichtsgetrouw iedere maand en je zult merken dat je weer geld begint over te houden.
4 – Does it spark joy?
Het is altijd verstandig om alleen de zaken te kopen waar je echt blij van wordt. Een nieuwe tas afrekenen aan de kassa voelt altijd goed, maar word je daar echt gelukkig van? Besef dat een impulsaankoop maar een quick fix is en dat je jouw zuurverdiende centjes beter kunt spenderen aan zaken waar je echt gelukkig van wordt. Word je bijvoorbeeld echt blij van je wekelijkse yogasessie? Of geniet je echt van je traditiegetrouwe bezoekje aan de spa? Dan hoef je dat zeker niet achterwege te laten. Maar benader het leven à la Marie Kondo: Does it spark joy?
(tekst: Yvonne Kuiken)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier