Bewezen: waarom we tweemaal per dag moeten slapen
Volgens Australische onderzoekers moeten we tweemaal per dag slapen. Dat zou namelijk veel beter zijn dan aan één (lang) stuk door te slapen ‘s nachts.
Wetenschappers menen dat twee aparte slaapperiodes heel wat voordelen biedt. “Tweemaal per dag slapen zorgt voor twee periodes van verhoogde activiteit, creativiteit en waakzaamheid. Slaap je aan één stuk door – dus de voorgeschreven 8 uur per nacht – dan moet je ook een lange periode wakker blijven. Het gevolg is dat je overdag last hebt van slaperigheid en dat de productiviteit afneemt”, zeggen slaapexperts Dr. Melinda Jackson (van de Australische RMIT University), en Dr. Siobhan Banks (Universiteit van Zuid-Australië).
Volgens hen is het lichaam gemaakt om tweemaal per dag te slapen en werd het idee dat iedereen ‘s nachts 8 uur zou moeten slapen pas recentelijk bedacht. Zo zou de industriële revolutie een einde gemaakt hebben aan het tweemaal slapen per dag. Bovendien verscheen ook het fenomeen ‘slapeloosheid’ pas aan het einde van de 19de eeuw, net toen we stopten met tweemaal te slapen per dag.
Jackson en Banks geloven ook dat de Spanjaarden met hun traditionele siësta een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Vlak na de middag zegt onze biologische klok dat het tijd is voor een dutje, onze alertheid vermindert en we worden moe. Geven we toe aan die vermoeidheid en kunnen we een paar uur slapen, dan zijn brengen we de rest van de dag fris door. Beter dan zomaar wat blijven aanmodderen omdat we vermoeid zijn als gevolg van gebrek aan slaap.
Ideaal zou een ‘bi-fasische slaap’ zijn, waarbij je twee aparte blokken van 4 uur over je dag (en nacht) verdeelt. Dit ‘biologische ideaal’ zou de slapeloosheid verminderen en de alertheid doen toenemen. Hou er wel rekening mee dat je niet zelf te kiezen hebt wanneer je een dutje moet doen: dat bepaalt je lichaam voor jou.
Het tweedelige slaapschema zou er in elk geval voor zorgen dat je productiever, minder gestrest en gezonder bent.
Wij zijn alvast voor. Nu nog onze baas overtuigen dat het echt wel noodzakelijk is dat we tijdens de namiddag even de ogen sluiten…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier