© Getty Images

Vijf tips van Nina Mouton om de septemberstress aan te pakken

Het einde van de drukke septembermaand is in zicht. De overgang van de vakantie naar de vaste (school)routine verloopt niet overal even vlotjes. Staat jouw routine nog niet helemaal op punt? Geen stress! Met de vijf praktische tips van klinisch psycholoog Nina Mouton lopen je dagen straks beslist wat soepeler.

Heb jij ook wat tijd nodig om weer in de vaste routine te komen na de vakantie? Je bent écht niet de enige. Uit een recente studie door Censuswide in opdracht van HelloFresh blijkt dat meer dan de helft (53%) van de Belgische ouders met kinderen jonger dan 15 jaar de mentale druk jaarlijks voelt toenemen.

De grootste oorzaken hiervan zijn het combineren van werk met gezinsverantwoordelijkheden (38%), het bijhouden van de schema’s en activiteiten van de kinderen (37%) en het omgaan met de verschillende behoeften van meerdere kinderen (28%). Wat opvalt, is dat de toenemende maatschappelijke verwachtingen rondom ouderschap (25%) en de groeiende carrièreambities van de partner, die voor extra verantwoordelijkheden zorgen (21%), de mentale belasting verder opvoeren.

Mentale druk van maaltijdbereiding

Welke oudertaken bezorgen het meeste stress tijdens de schoolperiode? Voor veel gezinnen is huiswerkbegeleiding een grote stressfactor. Maar liefst 44% ervaart dit als mentaal belastend, vervolgens worstelt 41% met de ochtendroutine. Ook is maaltijdplanning voor veel ouders een grote bron van stress, vooral tijdens de drukke schoolperiode. Meer dan de helft (57%) van de ouders vindt dat het plannen van maaltijden een aanzienlijke mentale belasting met zich meebrengt.

“De stress die het avondeten met zich meebrengt komt niet uit de lucht vallen, er komt namelijk meer dan alleen koken bij kijken. Dit maakt het beheren van gezinsmaaltijden een complex en tijdrovend proces. HelloFresh kan de mentale belasting verlichten tijdens deze drukke periode. Van het plannen van maaltijden tot met de receptkaart in de hand aan de slag gaan met ingrediënten uit de box, het avondeten is geregeld. Met een breed scala aan snelle en lekkere recepten wordt het avondeten een moeiteloze routine voor elk huishouden”, zegt Marie Vande Kerkhof, woordvoerder bij HelloFresh.

Tips en tricks van Nina Mouton

Een kwart van de Belgische ouders voelt zich dagelijks overweldigd door de vele tips en tricks die ze op sociale media tegenkomen. Na de eerste hectische septemberweken kan een moment van reset en reflectie wonderen doen. Daarom deelt klinisch psycholoog Nina Mouton enkele praktische tips om de dagelijkse stress beter te managen en een betere balans te vinden.

Tip 1: Gun jezelf de tijd om er weer in te komen

Er is veel druk om meteen weer alles soepel te laten verlopen, waarbij we ook nog eens gebombardeerd worden door de (online) adviezen. Het kost echter tijd om een nieuwe balans te vinden. Soms kan het weken duren voordat je een goede routine hebt opgebouwd. En als je die dan eindelijk hebt, kan dat volgende week weer veranderen. Flexibiliteit en veerkracht zijn belangrijk.

Tip 2: Je hoeft het niet alleen te doen

Veerkracht hebben en flexibel zijn, lukt als je ervoor open staat om hulp in te schakelen. Situaties kunnen veranderen en wat vorig jaar werkte, past nu misschien niet meer. We hebben echter vaak de neiging om alles zelf te doen. Het kan helpen om bewust stil te staan bij wie je kan ondersteunen; schrijf je vaste dagelijkse tot wekelijkse taken op en ga na over wie je daarbij zou kunnen helpen. Wie kan de kinderen van school halen? Wie kan je huishouden ondersteunen? Verdeel de taken en wees niet bang om hulp te vragen.

Deze reflectieoefening kan verder gaan dan alleen praktische hulp inschakelen. Ook emotionele en dus mentale hulp kan van belang zijn. Wie vangt je op als het even tegenzit? Naar wie bel je? Door beide soorten steun te herkennen en in te schakelen, kan de druk aanzienlijk verlichten.

Tip 3: Filter door online adviezen

Wat werkt voor gezin A, werkt niet per se voor jouw gezin. Adviezen moeten bij jou passen, niet andersom. Zoek dus je eigen weg en implementeer oplossingen die natuurlijk aanvoelen. Ben je bijvoorbeeld altijd je sleutels kwijt? In plaats van jezelf te forceren om deze een nieuwe vaste plek toe te wijzen, kan het effectiever zijn om voor de plek te kiezen waar ze meestal belanden. Zo leg je jezelf niet onnodig extra druk op. Maak gebruik van online hulpmiddelen en experts die jou aanspreken en laat je niet ontmoedigen door perfecte beelden op Instagram of blogs. Gebruik deze als positieve inspiratiebronnen die je mentaal welzijn boosten, kritisch laten denken en vooral; écht helpen.

Tip 4: Huiswerkbegeleiding

Huiswerk kan voor veel gezinnen een bron van stress zijn. Belangrijk is om je kind te leren hoe ze hun huiswerk plannen, stap voor stap. Maak samen een planning en bouw dit langzaam op, zodat ze het op termijn zelf kunnen doen. Zo help je hen om op termijn zelfstandig te worden, waardoor jouw begeleiding steeds minder nodig is.

Laat kinderen ook zelf hun fouten maken. Wil je zoon van 10 zijn huiswerk pas op zondagavond doen? Laat hem dit proberen. Misschien werkt het, misschien niet. Ze leren juist veel van hun eigen ervaringen en soms is botsen een waardevolle les.

Tip 5: Bouw buffertijd in om je ochtendroutine lichter te maken

Sta een kwartiertje eerder op en je dag verloopt wellicht al een stuk rustiger. Drama over de kleur van de brooddoos of een zwemzak die zoek is? Extra tijd kan al voor veel minder stress zorgen. Bereid ook zoveel mogelijk de avond ervoor voor: leg outfits klaar, dek de ontbijttafel en maak de brooddozen. Ouders voelen zich vaak schuldig over details zoals het idee dat een brooddoos ‘s ochtends bereid moet worden om ‘vers’ eten te garanderen, maar kinderen merken dat niet. Wat is belangrijker: een gestresseerde ouder die nog snel wraps staat te smeren, of een ontspannen moment samen aan de ontbijttafel?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier