Voor wie wil lopen met een doel en/of zijn prestaties wil verbeteren, is een sportuurwerk onontbeerlijk. (foto Getty)

Voor u uitgetest: de Garmin 165 Music, een erg betrouwbare én hippe loopbuddy

Ze komen eraan, de leuke (halve) marathons in ons land… De Ten Miles, de grote (massa)start van ons Vlaams loopjaar, ligt al even achter ons, maar wie zich wil wagen aan een eerste (halve) marathon, kan best deze maand al (langzaam) starten met trainen. Wij ook dus opnieuw, niet voor een eerste, maar derde marathon. Dus de uitnodiging om deze Garmin 165 Music uit te testen kon qua timing niet beter vallen.

Want dat is een sportuurwerk wel. Een onontbeerlijk verlengstuk tijdens het trainen. Zeker voor wie wil (opbouwen) richting een (eerste) halve of volledige marathon. Even meteen to the point: zelf ben ik fan van Garmin. Eén van de twee merken die het ‘sporthorlogelandschap’ al jarenlang domineren. Voor startende lopers en sportleken die de bomen niet meer door het sporthorlogebos zien: Polar en Garmin zijn wat Canon en Nikon in het fotolandschap zijn. Twee kwalitatieve topmerken die al jarenlang het landschap domineren.

Polar is erg populair geworden omwille van zijn hartslagmetingen, Garmin dan weer om zijn accurate gps. Bij die laatste voor ons de doorslaggevende reden waarom we enkele jaren geleden overstag zijn gegaan voor een Forerunner, een voorloper van dit uurwerk nu.

Deze 165, verkrijgbaar in verschillende kleuren, beschikt over een heel fancy kleurscherm, met touchscreen én ook traditionele knopbediening. (foto Garmin)
Deze 165, verkrijgbaar in verschillende kleuren, beschikt over een heel fancy kleurscherm, met touchscreen én ook traditionele knopbediening. (foto Garmin)

Esthetisch (want het oog wil ook wat)

First things not first … Laten we beginnen met het minst belangrijke aspect van een sportuurwerk. Het esthetische. Onderschikt aan het sporttechnische aspect, maar voor vele (startende) lopers wél de belangrijkste koopfactor. En daarin scoort de Garmin 165 Music duidelijk ook.

Garmin domineert al jarenlang het sportuurlandschap. (foto Garmin)
Garmin domineert al jarenlang het sportuurwerklandschap. (foto Garmin)

Tijdens het sporten, en tussen de zweetdruppels door, is afzien bij ons helaas nog steeds een kenmerkend onderdeel. Less is more is mijn loopmotto, zeker als het gaat om kledij en accessoires. En deze Garmin is net het tegenoverstelde. Vooral dankzij een fancy 1,2”-kleurscherm (ofte 30,4 mm). Tijdens het lopen vallen de verschillende flashy kleuren ook meteen op, en dat is écht wel een voordeel. Van grijs over lichtblauw tot rood, meteen kunnen we, tussen het puffen door, in één kleuropslag zien in welke hartslagzone we aan het trainen zijn. Ook het heldere scherm zorgt ervoor dat we meteen onze looptijden en afstand zien, zonder dat we aan de Garmin moeten prutsen. En prutsen bedoel ik dan met de drukknoppen én/of touchscreen, want beiden zijn hier toepasbaar. Opnieuw een gigantisch voordeel, zeker tijdens de sportieve prestaties zelf. Erg handig ook voor wie (wij dus) al ferm aan het afzien is. Ook de rest van het uurwerk (ons model is zwart/leigrijs, maar deze Garmin heeft verschillende kleurenopties), oogt sober maar erg modieus waardoor hij ook terecht als modeaccessoire bestempeld mag worden. Iets wat wij ook doen, en niet alleen omwille van de vele andere leuke apps (meer info verder in het artikel). De 165 is ook een lichtgewichtje, met slechts 39 gram voel je eigenlijk niet dat je deze loopvriend draagt.

Sporttechnisch (want ook de conditie wil vooruit)

En nu de allerbelangrijkste vraag: hoe helpt deze Garmin mijn prestaties te verbeteren? Wel, eigenlijk is deze Garmin een stille motiverende loopbuddy die eigenlijk iedereen rond zijn pols zou moeten hebben. Het biedt de essentiële functies die je nodig hebt om je hardloopactiviteiten naar een hoger niveau te tillen, waaronder GPS, tempo, afstand en hartslagmeting aan de pols.

Met 39 gram is deze Garmin een lichtgewicht, maar zit hij toch stevig aan de pols. (foto Garmin)
Met 39 gram is deze Garmin een lichtgewicht, maar zit hij toch stevig aan de pols. (foto Garmin)
Deze 165, verkrijgbaar in verschillende kleuren, beschikt over een heel fancy kleurscherm, met touchscreen én ook traditionele knopbediening. (foto Garmin)
Deze 165, verkrijgbaar in verschillende kleuren, beschikt over een heel fancy kleurscherm, met touchscreen én ook traditionele knopbediening. (foto Garmin)

Met meer dan 25 ingebouwde sporttakken, van kajakken tot fitnessen, kan je deze Garmin voor ontzettend veel sporten gebruiken. Maar dit uurwerk gebruiken wij dus hoofdzakelijk voor de trainingen van onze volgende marathon.

Het lopen zelf nu. Al na de eerste loopsessies merken we al meteen een verschil. Niet alleen moeten we (aan de hand van smileys) ingeven hoe hard/licht onze training was. Meteen berekent hij ons herstel, en past hij ook de voorspellingen van racetijden aan, aan de hand van onze trainingsgegevens. Ook tijdens het lopen zelf doet het uurwerk wat er van hem verwacht wordt. De gps wordt al na een seconde gevonden, en de kleurzones geven – zoals eerder gezegd – duidelijk en meteen je hartslagzone weer. Voor de leken onder ons: je kan dus perfect snel zien of je jouw motor aan het opblazen bent of niet. Instelbare trainingsplannen? Geen probleem. Work-outs, ook perfect instelbaar op maat! Via Garmin Connect kan je trouwens gratis trainingsplannen voor 5 en 10 km & halve of volledige marathon ontvangen.

Ook erg handig en supersnel: looproutes downloaden op je uurwerk. Via de app Garmin Connect kan je meteen routes manueel (of automatisch) instellen en die downloaden op je horloge. Opvallend is hoe nauwkeurig die wel is en de gps ons tot op enkele meters accuraat de juiste weg opstuurt. Heel handig, zeker ook voor wie houdt van wandelen. Simpelweg een route downloaden en in enkele seconden is die gesynchroniseerd op je Garmin.

De kracht van de extra features

Berekent hij ook: de Pulse OX zuurstofsaturatie. De wat? Wel bij gezonde mensen bedraagt de zuurstofsaturatie tussen de 95% en 99%. Natuurlijk kan dit afwijken, en een lagere zuurstofsaturatie betekent ook niet direct dat je ongezond bent. De metingen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals iemands algemene gezondheid en conditie. Maar ook de locatie waar iemand zich bevindt kan van invloed zijn op het zuurstofgehalte dat de meting aangeeft. Met andere woorden, een snelle blik of alles nog snor zit qua zuurstof. Zoals ook de VO2 max, of in gewone mensentaal: hogere VO2 max betekent dat je lichaam beter in staat is om zuurstof uit de lucht te halen en aan je spieren te leveren. Hier geldt: hoe hoger, hoe beter. De cijfers tillen je zo onbewust mee naar een hoger niveau.

En nu we toch bezig zijn met cijfers: wat ons vooral het meest had verrast, en op het eerste zicht enkel een leuke extra feature leek is het ochtendrapport, met daarin heel belangrijke info voor je herstel zoals je slaapgegevens.

Want slaap is cruciaal voor je lichamelijke en geestelijke welzijn. Regelmatig voldoende goede nachtrust bevordert een goede gezondheid, kan je stemming verbeteren, alsook helpt het de voordelen van lichaamsbeweging te maximaliseren. Deze 165 berekent die perfect (merkten we toen we ’s nachts enkele keren voor onze kleinsten des huizes moesten opstaan) aan de hand van onder meer hartslag en lichaamsbeweging. Ook de slaapfases kan hij in kaart brengen, van diepe slaap (extra goed voor spierherstel) tot remslaap. Die laatste wordt trouwens beschouwd als de laatste fase in een slaapcyclus. Het is ook de fase dat je kan dromen, en waar wordt verondersteld dat je hersenen de kans krijgen om gegevens te verwerken en te begrijpen. Aan de hand van al deze gegevens berekent hij dus ook je slaapscore, en dus ook in ons geval vaak: hoeveel slaap je moet inhalen om terug ‘sportgezond’ te zijn. Handig om te weten!

Deze Garmin is eigenlijk een must-have voor elke (beginnende) hartloper die zijn sportieve prestaties graag (snel) wil verbeteren. (foto Garmin)
Deze Garmin is eigenlijk een must-have voor elke (beginnende) hartloper die zijn sportieve prestaties graag (snel) wil verbeteren. (foto Garmin)

Een andere feature is voorbeeld de stresstracking. Je kunt zelfs je uurwerk instellen dat je een waarschuwing krijgt als die te hoog is en het tijd is om te ontspannen. De body battery is dan weer beetje net zoals de brandstofmeter van een auto, en geeft de hoeveelheid beschikbare reserve-energie aan die je nog hebt. En het klopt, de Garmin lijkt perfect aan te voelen wanneer we over lome benen lijken te beschikken. De stappenteller, calorieverbruik, … het uurwerk heeft redelijk veel extra’s die een sterke invloed hebben op je gezondheid alsook dus sportieve prestaties. De perfecte gezondheidsmonitoring dus.

Oh ja en mocht je tijdens een (lange) training toch gecrasht zijn, letterlijk dan … dan heb je tijdens buitenactiviteiten de ongevaldetectie én Assistance, waar je je livelocatie kan delen met je contactpersoon voor noodgevallen. En dat die werkt, merkten we wanneer we eens met onze voet over een uitstekende stoeptegel haperden, met een halve koprol over het voetpad als gevolg.

We kregen meteen de melding of de Garmin onze contactpersoon op de hoogte moest brengen. Met enkel een schaafwonde was dit nu niet nodig, waardoor we gerust binnen de tien seconden konden reageren (en deze oproep konden afbreken).

Tot slot: Hebben we niet gebruikt maar zitten ook nog op deze alleskunner. De ‘Vind mijn telefoon’, de ‘Vind mijn horloge’. Alsook een digitale portemonnee. Lopen met muziek? Geen probleem. Want bij de 165 kan je tot 500 nummers naar je watch downloaden en beluisteren via je bluetooth hoofdtelefoon of oortjes. Wie helemaal zen wil lopen, of net niet en bereikbaar wil zijn, kan de schermmeldingen trouwens altijd personaliseren. Geen WhatsApp-berichten of mails? Met een simpele instelling kan je dit uitschakelen.

Eindoordeel

Pluspunten

• De vele extra features (zoals de slaapcoach, trainingsstatistieken en inzicht in herstel).

• Het ochtendrapport dat bijdraagt tot een sneller herstel.

• Een heel fancy kleurscherm, met touchscreen én ook traditionele knopbediening.

• Lange batterijduur (maximum 11 dagen), bij een dagelijks gebruik 7 dagen.

• Lichtgewicht maar toch stevig aan de pols.

• De snelle oplaadtijd (met de bijgeleverde USB-C-oplaadkabel/gegevenskabel).

Minpunten

• Met 329,99 euro (279,99 euro zonder muziek) schrikt de prijs misschien wel wat af voor (startende) lopers, maar ook hier: beter iets meer investeren … en een blessure vermijden/doktersbezoek besparen.

• De bewegingssensor, die je oproept om meer te sporten, die verschillende keren aanslaat tijdens je zittende job. Maar ook hier meteen: deze optie/melding kan je ook uitschakelen.

Conclusie

Deze Garmin is eigenlijk een must-have voor elke (beginnende) hartloper die zijn sportieve prestaties graag (snel) wil verbeteren. De 165 waakt met een scherp oog over je huidige conditieniveau en houdt veranderingen perfect bij om je zo naar een hoger niveau te tillen. Kortom: een perfecte loopbuddy, maar ook eigenlijk perfect geschikt voor elke sportieve zweetdruppel die je laat. Tip: hoe meer je je uurwerk draagt, hoe beter je inzicht in je eigen prestaties. Onze mening: elke Euro meer dan waard …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier