Binnenkijken in een gerenoveerde burgerwoning: “Toegankelijkheid sterk verbeterd”
De bouwheer van een smal, hoog herenhuis vond dat het na zeven jaar wonen tijd was om de woning aan te pakken. Hun grootste wens was om de woning toegankelijker te maken, zodat ze vlotter alle verdiepingen konden bereiken. Daarnaast wilden ze hun huis energiezuiniger en comfortabeler maken.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Pilar Shoots)
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Het koppel had nog niet eerder verbouwd, maar merkte wel dat het huis niet ideaal functioneerde voor hun dagelijkse leven. “Vooral de moeilijk bereikbare verdiepingen en het gebrek aan thermisch comfort waren grote pijnpunten”, licht architect Nele Wenes toe.
“De woning bestaat uit drie verdiepingen, een half ondergrondse kelder en een zolder onder een mansardedak. Achteraan is er een tweelaagse aanbouw met een extra gelijkvloerse aanbouw en lagergelegen koertje. We hebben de achterste aanbouw gesloopt om meer buitenruimte te creëren, terwijl de tweelaagse aanbouw behouden bleef.”
Een belangrijke uitdaging was om een oplossing te vinden voor de toegang tot de kelder, die ze graag als fietsenberging wilden gebruiken. Daarnaast waren er ook niveauverschillen in de woning: de verschillende bouwlagen lagen op flink uiteenlopende hoogtes ten opzichte van elkaar.
Houten blokraam
Een nieuwe achtergevel is gecreëerd met een houten blokraam, vaste glazen panelen en beweegbare aluminium onderdelen. Het houten blokraam achteraan, dat over twee bouwlagen loopt, vormt ook meteen de blikvanger van de woning. “Het is 2,38 meter breed, precies de perceelbreedte op die plek. De houten verdeling in het raam is een knipoog naar de art-decostijl, passend bij de bouwperiode van het huis. Het dak van de achterbouw kreeg een extensief groendak met twee dakvlakramen. De vrijstaande zijgevels van de achterbouw zijn geïsoleerd en gepleisterd. Hetzelfde gevelisolatiesysteem werd toegepast op de tweede verdieping.”
Niveauverschillen als sterke punten
Binnenin is de circulatie grondig herzien. Vanuit de inkomhal is de kelder nu bereikbaar via een trap met een ingebouwde fietsgoot, wat de kelder als fietsenberging veel praktischer maakt. Ook is de keuken verplaatst naar de voorzijde van het huis en vormt die nu samen met de leefruimte een open ruimte, wat voor meer licht en ruimte zorgt. Nele Wenes: “We hebben die niveauverschillen omgezet in sterke punten van het ontwerp. Vroeger liep je vanuit de inkom meteen de trap op naar het gelijkvloers, maar die trap is verplaatst naar de voorgevel. De gesloten trap naar de verdieping is vervangen door een open trap met een tussenbordes, zodat het daglicht tot diep in de woning kan doordringen.”
Besparen op budget
Waar mogelijk is getracht om het budget te drukken. Zo heeft de bouwheer zelf de kaleien afwerking op de zijwanden van de achterbouw geplaatst. Dit gaf de renovatie een persoonlijk karakter, terwijl het ook kosten bespaarde. “Om te kunnen besparen op energie hebben ze ook geïnvesteerd in moderne technieken zoals een warmtepompboiler voor warm water. De bestaande pelletkachel is behouden en voor extra verwarming en koeling hebben we een lucht-lucht warmtepomp toegevoegd.”
Meer licht en zicht
De bouwheer zelf is heel tevreden over het resultaat: “Het interieur was verouderd, maar is nu volledig opgefrist. Door de slechte indeling hadden we weinig daglicht en nauwelijks zicht op de tuin. Nu is er een open ruimte gecreëerd met veel lichtinval en een prachtig uitzicht naar buiten. Waar de ruimte eerder als een lange, smalle gang voelde, hebben we nu maximaal gebruik gemaakt van de beschikbare oppervlakte, waardoor het veel ruimer aanvoelt. De kelder is nu goed toegankelijk, waardoor we comfortabel met de fiets in en uit kunnen rijden dankzij de trap met fietsgoot.”
Woonfiche
• Locatie: Menen
• Architect: Nele Wenes voor ‘Adam Wenes’
• Type woning: burgerrijhuis
• Bouwjaar: 1900
• Woonoppervlakte: 217,79 m2
• Budget: 155.000 euro (inclusief btw)
• Gezinssituatie: koppel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier