
Binnenkijken in een lichtrijke stadswoning: optopping levert mooie daktuin op
Een jong koppel zag het zitten om een mooi renovatieproject aan te vatten. De locatie van het pand in Antwerpen in een leuke volkse buurt in volle herontwikkeling sprak hen enorm aan. De hele woning is ontmanteld en kreeg een optopping in houtskelet. Dankzij een solide basis waren er enorm veel mogelijkheden om van het pand een leuke thuis te maken.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Sebastien Adriaensen)
1/7
De woning kreeg er een extra verdieping bij.
2/7
Zo zag de woning er voorheen uit.
3/7
Om meer licht binnen te trekken, werd vooraan een hoog raam voorzien.
4/7
Het smalle vloerplan zorgde voor uitdagingen.
5/7
Vooraan werd een daktuin gerealiseerd.
6/7
De woning werd ingericht met warme materialen.
7/7
In de cosy zithoek geeft een visgraatparket een luxueuzer gevoel.
1/7
De woning kreeg er een extra verdieping bij.
2/7
Zo zag de woning er voorheen uit.
3/7
Om meer licht binnen te trekken, werd vooraan een hoog raam voorzien.
4/7
Het smalle vloerplan zorgde voor uitdagingen.
5/7
Vooraan werd een daktuin gerealiseerd.
6/7
De woning werd ingericht met warme materialen.
7/7
In de cosy zithoek geeft een visgraatparket een luxueuzer gevoel.
De noodzakelijke werken en wensen waren het vergroten van de woonoppervlakte door een optopping en het creëren van een gezellige en volwaardige buitenruimte in de vorm van een daktuin. “Het was belangrijk om geen inkijk te hebben in de daktuin en de woning door zijn vormentaal in de straatomgeving te laten passen. Daarom kozen we voor twee klassieke raamopeningen die we openlieten. Zo werd het privatieve karakter van de daktuin gecreëerd maar is er toch voldoende lucht en licht”, legt architect Jonathan Tilburghs uit.
Originele optopping
De optopping kreeg vorm door de daktuin aan de voorgevel enerzijds en aan de achtergevel door met de regels van zichten en lichten te spelen anderzijds. “De badkamer grenzend aan de masterbedroom kreeg zijn unieke vorm door terug te springen van de buren en hierbij rekening te houden met lichtinval bij de buren”, licht de architect toe. “Door de nodige studiewerken konden we de schaduwval door de optopping bij de buren beperken en realiseerden we bijkomend nieuwe interessante architectuur.”
De optopping gebeurde in een hout-skeletbouw. Om de bestaande structuur van de woning niet te moeten aanpassen in functie van het gewicht werd er samen met de ingenieur beslist om een structuur in hout te plaatsen en hiertussen te isoleren.
Totaalrenovatie
Naast een optopping diende de volledige woning van A tot Z te worden aangepakt. Jonathan Tilburghs: “Voorwaarden in de omgevingsvergunning verplichtten ons om een regenwaterput en septische put in de kelder te voorzien. Via een gat in de betonplaat van de gelijkvloerse verdieping konden we deze plaatsen. Door de vloer te isoleren en vloerverwarming te leggen, kwam de bestaande 0-pas omhoog.”
De voor- en achtergevel kregen na een isolatielaag een nieuwe steenstripafwerking. De kromme muur in de achtergevel toont hierbij een verticaal verband. De steenstrips zijn op een vormvaste plaat verlijmd met daarachter een geventileerde spouw.
Lichtrijke connectie
Het vloerplan van de woning is smal en lang. Zo was het de uitdaging om zoveel mogelijk daglicht in de middelste zone van de woning te krijgen. “Vooraan werkten we dan ook met een hoog raam en een vide boven de keuken die op de eerste verdieping connectie maakt met een open bureau. Zo krijgen we een diepe daglichttoetreding op het gelijkvloers en op de verdieping, alsook een interne connectie tussen de verdiepingen. Door de daktuin vooraan te plaatsen, zorgt de open trap van de eerste naar de tweede verdieping voor daglichttoetreding vanuit de daktuin.”
Welgekozen materialen
Binnenskamers baden vele ruimten in warme kleuren in combinatie met natuurlijke elementen. Accenten van hout zijn gecombineerd met wit en zwart en accentmuren of kleuren met een warme uitstraling zoals terracotta in de leefruimte, lichtgroene tegels in de badkamer of roze tegels in de keuken. In de hal, keuken en eetkamer wekt een grote keramische tegel van 1 meter op 1 meter met weinig voegen de optische illusie van een gietvloer. In de cosy zithoek geeft een visgraatparket een luxueuzer gevoel.
Woonfiche
• Locatie: Antwerpen
• Architect: LUMO architecten
• Type woning: stadsrijwoning
• Bouwjaar: rond 1900;
renovatie: 2024
• Woonoppervlakte: 155 m2
• Budget: ruwbouw winddicht 180.000 euro
• Gezinssituatie: jong koppel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier