
Binnenkijken in een meergezinswoning: toekomstgericht bouwen
Wat vroeger één woning met grote tuin en aangrenzend perceel was, zijn nu vier woonentiteiten op maat en schaal van een dichtbewoond centrum. “Eén woning realiseren, vonden we niet toekomstgericht”, stellen de bewoners die investeerden in dit appartementsgebouw. Vandaag bewoont het koppel het gelijkvloers. De bovenliggende studio en duplex worden verhuurd.
(Tekst: Kelly Cuypers)
1/5
Het koppel dacht toekomstgericht en realiseerde op hun perceel een meergezinswoning.
2/5
Door de doorrit naar achter werd het perceel heel diep en maximaal bebouwd.
3/5
Het interieur combineert warm en modern.
4/5
De ingesloten patio zorgt voor privacy en meer daglicht.
5/5
Het koppel bewoont het gelijkvloers, de andere twee verdiepingen worden verhuurd.
1/5
Het koppel dacht toekomstgericht en realiseerde op hun perceel een meergezinswoning.
2/5
Door de doorrit naar achter werd het perceel heel diep en maximaal bebouwd.
3/5
Het interieur combineert warm en modern.
4/5
De ingesloten patio zorgt voor privacy en meer daglicht.
5/5
Het koppel bewoont het gelijkvloers, de andere twee verdiepingen worden verhuurd.
Jos en Marianne woonden verder in de straat in een ruim appartement tot er al twee van de drie volwassen kinderen het huis uit getrokken waren. “Het appartement was met zijn vier slaapkamers en de bijhorende syndicuskosten te groot geworden. Een beetje verderop stond een oude woning met een aanpalend perceel langs te koop. Onze zoon kocht en renoveerde met zijn partner de woning. Wij besloten om op het perceel een meergezinswoning te bouwen: het gelijkvloerse appartement bewonen we zelf, de twee bovenliggende appartementen inclusief terras werden verhuurd aan onze toen nog inwonende dochter en een externe verhuurder. Intussen is er al een verhuis gebeurd”, blikt het koppel terug.
Investeringsverhaal
Gezien een meergezinswoning een ruimere investering vergt dan een klassieke eengezinswoning volstond het niet om hun oude woning te verkopen en eenvoudigweg in dit nieuwe verhaal te investeren. Met een investeringsplan trokken ze naar de bank om een hypothecaire lening te kunnen aangaan. “Tegenover deze lening staan verzekerde huurinkomsten. Het voordeel was dat de bouw in elf maanden rond was, wat ten goede kwam aan de reeds ingegane lening”, vertelt Jos.
Voor dit project bleek het koppel meer dan alleen budget te investeren. Marianne: “Mijn man heeft tijdelijk halftijds gewerkt om het hele proces op te volgen. De ontwerpdetaillering, stabiliteit en de technieken en EPB-vereisten werden in uitvoering wekelijks opgevolgd door de architect. De verdere afwerking en keuze van de aannemers gebeurde in samenspraak met onze architect.”
Eigen toets
Een van de wensen voor hun eigen stekje was een ruime flexibiliteit en een ingesloten patio zodat ze heel veel daglicht maar toch ook privacy kunnen ervaren. Het gebouw is opgetrokken als klassieke ruwbouw. Verticaliteit en steenmateriaal werden ook opgelegd door de gemeente Diepenbeek in de bouwvoorschriften voor het centrum. Maryse Vermeiren: “We wensen hier toch een moderne toets aan te geven. Daarom kozen we om te werken met gelijmde steen in wildverband, en met een moderne uitstekende erker in Alucobond, een heel flexibel gevelmateriaal. De balustrades van het terras zijn volledig beglaasd.”
De beperking bleek de doorrit naar achter, om de tuin maximaal te gebruiken als gemeenschappelijke parking. Hierom werd het perceel heel diep en maximaal bebouwd. Omwille van het budget werd de doorrit gemeenschappelijk in kiezel aangelegd.
Klein schaalvoordeel
Om het gelijkvloerse appartement van verwarming en sanitair warm water te voorzien, is geïnvesteerd in een grondwaterwarmtepomp. De zonnepanelen met thuisbatterij zorgen voor voldoende warmte en stroomtoevoer voor de elektrische auto. Alles wordt met domotica geregeld. Het principe ‘meten is weten’ werkt energiezuinigheid in de hand.
Voor de bovenliggende appartementen is voor een gascondensatieketel gekozen. Daarnaast moest het koppel voor de inrichting van drie appartementen nadenken. “Zo konden we naar onder meer de badkamer- en keukenleverancier gaan voor drie badkamers en keukens. Dat levert gelukkig wel een klein voordeel op”, besluiten Jos en Marianne.
Woonfiche
• Locatie: Diepenbeek
• Architect: AVENIR architectenBV
• Type woning: appartementsgebouw met 3 appartementen
• E-peil: 45
• Bouwjaar: 2017
• Woonoppervlakte: Gelijkvloers 105 m2, studio 66 m2, duplex 109 m2
• Budget: 600.000 euro (excl. btw, domotica, grondwaterwarmtepomp en de parking- en tuininrichting)
• Gezinssituatie: koppel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier