Binnenkijken in een oude gerenoveerde veekoopmanshoeve met schuur
Achter de originele voorgevel van deze oude veekoopmanshoeve met schuur, gaan vandaag twee woningen schuil. In de ene wonen de ouders. De andere verwelkomt, na grondige renovatie, de zoon met zijn gezin. Maar het kan evengoed ook nog omgekeerd. Daar is in het ontwerp al aan gedacht.
(Door Kelly Cuypers en foto’s Steven Massart)
De oude hoevewoning van het langgeveltype bestaat uit twee woningen: het originele woongedeelte in de rechterhelft en een tweede woning in het schuurgedeelte in de linkerhelft, dat leegstond en onderkomen was. Dit linkerdeel was aan een grondige verbouwing toe. Het ontwerp is zowel voor de ouders als voor de zoon gemaakt: een ouder koppel versus een jong gezin met kindje.
Levenslang wonen
De uiteenlopende eisen die van beide opdrachtgevers voortkwamen, zijn verenigd in het ontwerp. “In eerste instantie zouden de ouders in het te verbouwen linkerdeel gaan wonen, wat iets kleiner is dan het originele woongedeelte rechts waar ze nu wonen”, legt architect Steven Peeters uit.
“Hier kunnen twee gezinnen levenslang wonen”
“Er werd al rekening gehouden met levenslang wonen: zo voorzagen we ruimte om later een traplift te plaatsen en zijn er voldoende brede doorgangen en een praktische badkamer met aansluitend een wasruimte. De zolder met groot raam werd opgevat als de werkkamer/bibliotheek. Deze open loftruimte kan mee-evolueren met het gezin. Ze is zo ontworpen dat ze ingedeeld kan worden tot twee kamers en een bureau op de overloop.”
Originele karakter
Om de woning ingrijpend energetisch te kunnen renoveren, is ze binnen volledig gestript: de binnenmuren en verdiepingsvloeren zijn weggehaald. De gebouwschil kreeg een nieuwe indeling, afwerking en technieken. Het dak werd vernieuwd en kreeg een uitbouw in zink met nieuwe ramen.
De voormalige houten schuurpoort werd als dusdanig opnieuw ontworpen zodat de voorgevel zijn originele karakter kon behouden. Ook de ringen voor de paarden hangen nog aan de voorgevel.
Op de voorgevel na, werd de buitenkant bekleed met EPS-isolatie en een witte gevelpleister die verwijst naar de witgeschilderde voorgevel van weleer. De voorgevel zelf is aan de binnenkant geïsoleerd. Het buitenschrijnwerk aan de zij-en achtergevel toont zich in warmgeel aluminium.
Eén groot salon
De schuur, een hoge ruimte die alle bouwlagen verbindt, inspireerde om de verbouwing anders aan te pakken. Elke verdieping staat optimaal in verbinding met de andere. Een ruime traphal verbindt de leefruimte op tuinniveau met de grote en lichte werkruimte op zolder die uitzicht op de groene omgeving biedt. Dankzij daklichten, vides en binnenramen komt het daglicht overal rijkelijk binnen.
“De open loftruimte kan mee-evolueren met het gezin”
Er is geen onderscheid in ‘kwaliteitsvolle’ leefruimte en ‘ondergeschikte’ circulatieruimte. “Elke plek, hal of hoek laat zich even graag inpalmen. Een kastmeubel dat één geheel vormt met de trap eindigt boven in een bureau en smeedt alles aan mekaar. Zo is de volledige woning functioneel benut en sfeervol ingevuld. De woning kan als één groot salon worden ervaren”, stelt de architect.
“De warmte van de terracotta vloertegel wisselt af met het ruw bekiste zichtbeton. De zachte grenen plankenvloeren komen tot hun recht naast de azuurblauwe badkamertegels. De stalen elementen uit de ruwbouw in rode menie, dragen op een eerlijke manier bij aan het interieur.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier