Binnenkijken in een ruime maar smalle nieuwbouw: Iedere vierkante meter ten volle benut
In plaats van een verbouwing aan te gaan, besloot een alleenstaande moeder een nieuwbouw voor zichzelf en haar twee jongvolwassen kinderen te bouwen. De keuze voor de nieuwbouw gaf de mogelijkheid om te bouwen naar de normen van de toekomst en helemaal met een schone lei te starten.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Marc Sourbron in samenwerking met Artico Interieur)
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Wonend in een oude woning kwam de opdrachtgever bij het architectenbureau informeren over enkele opties. “Ze twijfelde tussen haar woning verbouwen of een nieuwbouw realiseren”, blikt architect Cindy Claes terug. “Uiteindelijk is er gekozen om een nieuwbouw op een smal perceel vlak bij het centrum te voorzien. De nabijheid van meerdere voorzieningen heeft het voordeel dat vele verplaatsingen te voet kunnen gebeuren.”
Het zou een uitdaging worden om op dergelijk smal perceel een redelijk zwaar programma uit te werken. “Aangezien de kinderen al de volwassen leeftijd hadden bereikt, was het nodig dat ieder zijn of haar eigen plekje kreeg: een eigen slaapkamer met bureauruimte en aansluitend een eigen badkamer. Ze stonden alle drie ook elk op hun privacy. Op het gelijkvloers wensten ze een open leefruimte.”
Strenge voorschriften
Naast een zwaar programma en smal perceel bleken ook de stedenbouwkundige voorschriften streng. Cindy Claes: “Zo was het verplicht om de hoogte en vormgeving van de linkerbuur te volgen. Nochtans is de woning vlak bij het centrum gelegen, waar er hoger mocht gebouwd worden. Ondanks het maximale gebruik van de ruimte, met een minimale circulatieruimte, was het niet mogelijk om het hele programma in het voorgeschreven volume te passen. Bijgevolg zijn we met enkele voorstellen naar de gemeente getrokken. Na enkele aanpassingen zijn we tot een mooi compromis gekomen. We volgden het dak van de linkerbuur voor enkele meters. Ernaast mocht terugliggend een hoger volume worden voorzien.”
Apart maar toch verbonden
Iedere vierkante meter van de woning is ten volle benut. “Op het gelijkvloers bevindt zich vooraan een zitruimte met een groot raam voor extra licht en warmte. Aansluitend loop je de eetruimte met eveneens een groot raam in de zijgevel binnen. Achteraan is de keuken gelegen. Deze drie ruimtes zijn open naar elkaar toe, maar verspringen zodat elk zijn eigen karakter en gezelligheid behoudt. Een doorlopende kastenwand verbindt het geheel met elkaar”, leidt de architect rond.
Achter de keuken is een bergruimte/wasplaats gelegen. In deze bergruimte is de ruimte onder de trap maximaal gebruikt. De deur tussen keuken en bergruimte is verdiepingshoog in hetzelfde materiaal als de kastenwand. De niet opvallende achtergelegen ruimte geeft zo rust in de keuken. De wasplaats vangt via een waskoker de vuile was vanuit de bovenliggende dressing op. Op de eerste verdieping is de slaapkamer van de moeder met dressing en badkamer gelegen, alsook de slaapkamer met badkamer van de dochter. De tweede verdieping is deels onder het dak gelegen en wordt helemaal door de zoon gebruikt met een slaapkamer, bureauruimte en badkamer.
Zwartwit
Voor de gevelsteen is een budgetvriendelijke versie van een witte baksteen gekozen. De verspringende gevelvlakken in witte gevelsteen met zwarte accenten maken het tot een boeiend volumespel. Ook in het interieur contrasteren witte maatkasten met zwarte accenten. Het volledig op maat gemaakt en op elkaar afgestemd interieur geeft eenheid en rust in de woning. Het gebruik van hout in het interieur brengt warmte en gezelligheid.
Woonfiche
• Locatie: Zuid-Limburg
• Architect: Architecten
Claes-Vanoppen
• Type woning: moderne
eengezinswoning
• E-peil/K-peil: E19, K28
• Bouwjaar: 2019-2020
• Woonoppervlakte: 190 m2
• Gezinssituatie: moeder met 2 jongvolwassen kinderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier