Binnenkijken in een toekomstbestendige nieuwbouw : Levenslang wonen en privacy centraal
Een gezin met drie kinderen bewoonde eerder een pand dat ze gerenoveerd hadden. Ze misten er echter de nodige privacy. Aan deze voorname wens kon dit perceel in bebost gebied helemaal tegemoetkomen. Ze bouwden een voldoende ruime woning voor ieder gezinslid, maar vooral met aandacht voor de toekomst.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Jim Van Loo i.o. Modular Lighting Instruments)
1/4
2/4
3/4
4/4
1/4
2/4
3/4
4/4
De L-vormige woning werd centraal ingeplant op een bebost perceel. De bestaande bomen op het perceel zijn maximaal behouden. “Hierdoor krijgen de bewoners vanuit alle ruimten met glasgevels zicht op het omliggende groen. Ondanks de vele beglazing genieten ze dankzij de aanwezigheid van de bomen van een kwaliteitsvolle privacy”, licht architect Bert Hermans toe. De woning valt naar de huidige compacte normen wat groter uit, maar een tweede voorname vraag was om voldoende opslagruimte te voorzien voor hun hobbygerelateerde activiteit.
De nieuwbouw is een mooi voorbeeld van levenslang en toegankelijk wonen. Zo is de slaapkamer van de ouders met bijhorende badkamer en dressing op het gelijkvloers voorzien. “Meer bouwheren staan hier gelukkig ook bij stil: willen ze in hun woning levenslang blijven en voorzien ze hun woning hier dan ook op?
Centrale vide
De verdieping is vandaag het domein van de drie kinderen. Een centrale vide tussen de keuken en het bureau zorgt voor een verrassende lichtinval en een leuke interactie tussen gelijkvloers en verdieping. De inkomzone met ook de garages zijn aan de noordzijde gesitueerd. Daardoor baden alle leefruimten onder het invallende zonlicht.
Doordat de eetruimte geen bovengelegen verdieping heeft, is ervoor gekozen om het plafond van deze ruimte op te hogen. Om in deze ruimte onder betonnen welfsels de akoestiek goed te kunnen behouden, is een akoestisch spanplafond geïntegreerd. Ook opvallend bij dit ontwerp is het bijzonder goed uitgekiende verlichtingsplan waarvoor samengewerkt werd met één verlichtingsleverancier.
Duurzame technieken
De woning is uitgerust met een geothermische warmtepomp die eveneens passieve koeling mogelijk maakt. Samen met de isolatie en voldoende zonnepanelen resulteerde het duurzame ontwerp in een E-peil van 8.
“Een ruime dakoverkraging aan de hoge ramen van de leefruimte zorgt voor een permanente zonnewering tijdens de zomermaanden. De overige ramen werden uitgerust met screens. Een overdekt terras is meteen geïntegreerd in het volume van de woning. Interessant aan deze woning is dat we voor de bovenverdieping met een buffervat werkten waardoor de temperatuur op de bovenverdieping afzonderlijk kan worden bediend. Zo kan deze verdieping later bijvoorbeeld door één van de kinderen apart bewoond worden.”
Uit handen gegeven
Voor dit ontwerp schakelden ze architectenbureau Bert Hermans in, meteen met het idee om niet zelf het bouwproces in handen te nemen. “Gelukkig kunnen we als architect bouwheren geruststellen dat wanneer ze een beroep doen op een architect hij niet alle aannemers zelf moet zoeken. Zelf kan een architect goede uitvoerders inschakelen waar hij regelmatig op bouwt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om met één globale aannemer in zee te gaan, maar weet dus dat de architect je met de keuze en de opeenvolging van de aangestelde aannemers helpt”, besluit de architect.
Woonfiche
• Locatie: Schilde
• Architect: Architectenbureau Bert Hermans
• Type woning: Vrijstaande woning
• E-peil/K-peil: E-peil 8, K-peil 34
• Bouwjaar: 2019
• Woonoppervlakte: 325 m2 (exclusief kelder)
• Gezinssituatie: Gezin met drie kinderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier