Binnenkijken in ‘Villa Kakelbont’, een unieke kaswoning: focus op ecologische keuzes
Dirk en Sally wonen in een bijzondere, gele kaswoning die veel leven en kleur uitstraalt. Wat het project nog unieker maakt, is dat een groot deel van de woning opgebouwd is uit recuperatiematerialen. Van de isolatie van dak en muren tot het constructiehout: gebruikte bouwmaterialen kregen een nieuw leven in hun ‘Villa Kakelbont’.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Fel Vanbinnen)
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
“Door onze duurzame levenswijze leek het een evidentie om voor de opbouw van de woning nog een stapje verder te gaan”, start het koppel hun verhaal. “Dirk leerde via zijn job een bedrijf kennen dat materialen ontmantelt op afbraakwerven. Als interieurontwerper moedig ik het hergebruik van materialen zelf ook aan bij klanten.”
Het koppel liet hun ‘Villa Kakelbont’ – zoals ze hun woning zelf noemen – naast houtskelet uit recuperatiematerialen en hergebruikte elementen optrekken. Sally: “We aarzelden nog even omdat we niet wisten of een nieuwe woning met gebruikte materialen zoals isolatie, houten balken of tegels wel aan alle kwaliteitseisen zou voldoen. Maar door gesprekken met de hout-skeletbouwer en ons eigen opzoekwerk, waren we toch overtuigd van de ecologische meerwaarde van hergebruikte materialen.”
Een ecologische variatie
Uit de materialenbank kwamen onder meer houten planken voor de dragende buitenwanden, gelamelleerde balken, rotswolisolatie als buitenmuur-isolatie, gerecupereerde sandwichpanelen als platdakisolatie, een aantal binnendeuren, heraklithpanelen als plafondbekleding, en een raam in de berging.
Het koppel trok de ecologische keuzes zo ver mogelijk door. Dirk: “De maatkasten werden gemaakt met Valchromat die we leerden kennen via onze schrijnwerker Binnenin. Het is een gekleurde MDF waarvoor enkel organische pigmenten worden gebruikt en geen schadelijke stoffen. Een zeer dankbaar en kleurrijk materiaal. De muren en plafond zijn geschilderd met mooie leemverf van Tintelijn. Douchen doen we met een zuinige douchekop (6l/min.) én met gefilterd regenwater. Het tuinontwerp bevat enkel inheemse planten die afgestemd zijn op het type grond zodat bodemverbetering ook op lange termijn overbodig is.”
Warme cocon
Dit type huis noemen we een ‘kaswoning’. De verwarmde leefruimtes zoals de keuken en de living zijn erg compact gegroepeerd en relatief klein van oppervlakte: dit is de cocon waarin Sally en Dirk zich ‘s winters terugtrekken. Architect Stijn Van den Broecke licht toe: “Hoe kleiner de ruimtes die je moet verwarmen, hoe minder energie je verbruikt uiteraard in combinatie met doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Van zodra de koudste weken in de winter achter de rug zijn, wordt de leefbare ruimte uitgebreid met de zogenaamde ‘wintertuin’. Deze binnenruimte wordt niet verwarmd of gekoeld, maar door het spelen met zonwering en opengaande ramen is dat toch het grootste deel van het jaar een comfortabele ruimte om te verblijven.”
Voor de verwarming kozen ze voor een geothermische oplossing. Sally: “Een bodem-waterwarmtepomp leek eerst financieel geen haalbare kaart, maar omdat onze woning zeer compact is gebouwd, was de prijs voor boring bijna identiek aan de prijs van een lucht-waterwarmtepomp. Door deze geothermie is het verbruik nog lager en kunnen we bovendien gebruik maken van passieve koeling in de zomer.”
Budget drukken
Onze woning is een vernieuwbouw, maar de prijs is niet voordeliger dan een volledig nieuwe houtskeletwoning. “Het budget hebben we zelf streng bewaakt en waar de kosten stegen, hebben we gecompenseerd door zaken zelf te doen”, aldus nog Dirk. “Zo hebben we zelf de binnenzijde van de woning geïsoleerd, OSB geplaatst en leidingspouw geplaatst. Ook het luchtdicht afplakken van binnenmuren en ramen hebben we zelf gedaan en heeft trouwens een uitzonderlijke score opgeleverd bij de blowerdoor-test.” (met dank aan Ecobouwers)
Woonfiche
• Locatie: Boekhoute
• Architect: EA+
• Type woning: vrijstaande woning
• Bouwjaar: 2023
• Woonoppervlakte: 105 m² basiswoning, 150 m² inclusief serre
• Gezinssituatie: koppel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier