Geld en tijd besparen dankzij de ‘capsule pantry’: zo plan je heerlijke maaltijden zonder moeite
Vind je het moeilijk om dagelijks een lekkere maaltijd voor te schotelen die bovendien nog eens lekker én budgetvriendelijk is? Enter de ‘capsule pantry’: een systeem waarbij je een voorraad aanlegt waardoor koken en plannen makkelijker wordt en je stevig bespaart op de wekelijkse boodschappen.
Herinner je nog een capsule wardrobe of garderobe, de trend die een paar jaar geleden oplaaide? Je koopt minder kleding maar investeert wel in kwalitatieve fashionable items waarmee je fijne combinaties kan maken.
De capsule pantry of capsulevoorraadkast is gebaseerd op hetzelfde principe. Je creëert een sterke basis, en in het geval van een capsule pantry draait het vooral om veelzijdige ingrediënten in plaats van een paar torenhoge Jimmy Choo’s.
Wat is een capsule pantry?
Net zoals een capsule wardrobe je de gelegenheid biedt om verschillende fashionable fits te maken, biedt een capsulevoorraadkast je de mogelijkheid om diverse heerlijke gerechten op tafel te toveren.
Voor een capsule pantry kies je zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die je de hele week in diverse maaltijden kunt gebruiken. Het gaat hier wel om ingrediënten en producten die lang houdbaar zijn. Je kunt deze producten achter de hand houden zonder je zorgen te hoeven maken dat ze snel zullen bederven.
Een capsule pantry is vooral heel handig, maar brengt ook een aantal andere voordelen met zich mee: omdat je een basis aanlegt van producten die langer houdbaar zijn, kun je deze in bulk aankopen. Zo verspil je op lange termijn minder voedsel, bespaar je geld en wordt je niet verleid tot impulsaankopen. Ook verklein je de drang om aan het einde van de dag eten thuis te laten bezorgen. Een pasta online bestellen is dan wel lekker en easy, maar het kost je handenvol geld. En het concept bespaart je ook zeeën van tijd. Je hoeft minder lang na te denken over wat je ’s avonds op tafel zult zetten, want wat je ook als extra ingrediënt koopt, het past ongetwijfeld bij de zaken die jij al in de kast hebt staan.
Hoe creëer je een capsule pantry?
Smaken verschillen en daardoor bestaat er eigenlijk geen kant-en-klare ingrediëntenlijst voor een capsule pantry.
De basisproducten en -ingrediënten verschillen afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren, budget en eventuele allergieën en/of dieetwensen. Het is vooral belangrijk om ingrediënten en kruiden in voorraad te hebben die voor jou werken, waarvan jij weet dat ze bij meerdere gerechten passen en waarmee jij zelfs left overs kunt om toveren tot een haute cuisine gerecht.
De sleutel tot een goedgevulde capsule pantry is om items te kopen waarvan je weet dat je ze daadwerkelijk zult opeten. Koop dus geen pak pasta als je eigenlijk al van jezelf weet dat je helemaal geen pastapersoon bent. Maar ben je dol op paprika, dan kan het geen kwaad om een busje paprikapoeder op voorraad te hebben om de kip mee te kruiden of een soep van overgebleven groenten op smaak te brengen. Kijk welke producten in je menu veelzijdig zijn en probeer daar een aantal van achter de hand te houden.
Hoe begin er er aan?
Start met het opruimen van je voorraadkast. Gooi alles weg wat over datum is, hou over wat wel nog goed is en bedenk wat je nog nodig hebt om verschillende maaltijden en combinaties te maken.
Stel vervolgens een lijstje samen met maaltijden voor minstens een week, en denk ‘veelzijdig’. Zo kunnen bonen uit blik lekker zijn in een salade, maar ook als bijgerechtje bij een steak. Denk ook aan het inkopen van diepvriesgroente, pasta’s of rijst, blikjes allerhande…
Probeer je voorraadkast te vullen met items die je in verschillende recepten gebruikt kunnen worden, en laat de speciale ingrediënten die je slechts voor één gerecht nodig hebt achterwege. Met een beetje research via google vind je tal van recepten die je met een aantal basis ingrediënten kunt klaar maken.
Tot slot stel je een ‘weekmenu’ samen met de dingen die je in je voorraadkast hebt, aangevuld met een aantal items die je vers kunt kopen.
Het vergt wat planning en organisatie, maar op lange termijn weet je perfect wat er wel en niet in je voorraadkast hoort.
Succes!
Tekst Yvonne Kuiken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier