Of je nu wil verkopen of niet, het is handig om te weten welke factoren een rol spelen bij de waardebepaling van je woning. © Getty Images

De experten van immovlan.be over het belang van de waarde van je woning te kennen: deze factoren spelen een rol

Of je nu een woning wil kopen of er al een hebt, al dan niet om te verkopen: de juiste waarde kennen, is om vele redenen belangrijk. Als je weet wat een invloed heeft op de prijs, weet je ook welke investeringen waarde toevoegen, zodat je de juiste beslissingen kan nemen.

In 2023 daalde het aantal vastgoedtransacties in ons land, maar zeker in Vlaanderen stijgen de prijzen nog altijd. Gemiddeld tel je voor een huis 358.677 euro neer, terwijl een appartement vorig jaar gemiddeld 276.450 euro kostte. Dat de markt wat afgekoeld is, heeft te maken met de gestegen rentevoeten maar is ook de weerslag van enkele oververhitte jaren op de vastgoedmarkt en de renovatieverplichting voor energieverslindende huizen. Maar welke elementen beïnvloeden de waarde van de woning?

Locatie

De mantra op de vastgoedmarkt klinkt traditiegetrouw: ‘locatie, locatie, locatie’, en dat is ook vandaag nog steeds het geval. Zo zijn er grote prijsverschillen tussen de provincies, met hogere prijzen rond de centrumsteden, maar ook lokale elementen hebben een invloed. De werkgelegenheid of de toegang tot het openbaar vervoer en de bereikbaarheid in het algemeen bijvoorbeeld, maar gezien de meer extreme weerfenomenen ook of een woning al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt.

Oppervlakte en staat

Daarnaast hebben uiteraard de oppervlakte, de stijl, de afwerking en de staat van onderhoud een invloed op de waarde, net als de al dan niet aanwezige buitenruimte. Een goed onderhouden moderne woning met tuin zal nu eenmaal meer kosten dan een uitgewoond exemplaar zonder buitenruimte. Maar toch zijn dat voor veel kopers niet de doorslaggevende factoren in de beslissing om een woning te kopen.

De rol van het EPC

Uit de vastgoedstudie die ING België begin dit jaar publiceerde, blijkt dat vandaag de EPC-score de meest invloedrijke factor is. Volgens de studie is amper 28 procent van de ondervraagde Belgen zich ervan bewust dat elke woning tegen 2050 een EPC-score A moet behalen.

Maar anderzijds hebben de stijging van de energieprijzen in 2022 en de invoering van de renovatieverplichting in Vlaanderen begin 2023 kopers doen inzien dat een energie-efficiënt huis belangrijk is.

De EPC-score is voor velen dus doorslaggevend, en dat wordt weerspiegeld in de prijs. Anderzijds is er ook een mentaliteitswijziging, waarbij kopers minder weigerachtig zijn om een te renoveren woning te kopen … alleen moet de prijs dan wel navenant zijn en gaan kopers zich informeren over wat de renovatiekost kan zijn, en dat kost tijd. Ook de bank wil er zeker van zijn dat ze geen lening toekent voor een te hoog bedrag. Energiezuinige woningen brengen dus niet alleen meer op, ze raken ook sneller verkocht.

Ga je zelf kopen? Let er dan op dat de EPC-score juist is, want daar is heel wat om te doen de laatste tijd. Raadpleeg in elk geval een professional bij een score die je onrealistisch laag lijkt.

Slim investeren

Als je al een woning hebt, is het belangrijk om te weten hoeveel die waard is en welke investeringen een invloed kunnen hebben op de toekomstige waarde. Ook als je niet meteen van plan bent om op korte termijn te verkopen. Je woning is immers niet alleen een thuis, het is ook een soort bakstenen appeltje voor de dorst. Afhankelijk van hoe je leven verder evolueert, kan het zijn dat je wil verhuizen en je woning verkopen of verhuren. Of ze als onderpand gebruiken voor een lening voor een ander vastgoedproject, om te investeren in je beroepsactiviteiten. Of als zekerheid voor na je pensioen. Weet dus dat investeringen in energiezuinigheid hun vruchten afwerpen.

Hoe de waarde bepalen

Maar hoe bepaal je nu de waarde van je woning? Er gaat natuurlijk niets boven een schatting door een professional. Dat kan een vastgoedmakelaar zijn (al dan niet gratis) als je van plan bent om te verkopen of te verhuren, maar er zijn ook professionals die tegen betaling een officiële waardebepaling opstellen.

Wil je een meer algemene prijsvork over wat je woning waard is, dan kan je ook terecht op een van de online schattingstools, immovlan.be/nl/schatten bijvoorbeeld, die gebruikmaakt van de PriceHubble-technologie, het beste algoritme van de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier