Kerstboom versieren? Met deze tips maak je er een plaatje van
Ook al aan het uitkijken naar een boom, slingers en lichtjes en jezelf voorgenomen om jouw kerstboom dit jaar helemaal instagramwaardig aan te kleden? Ziehier hoe je dat doet volgens de regels van de kunst. Om straks vol overgave O Denneboom te zingen bij het mooi versierde plaatje.
1. Kies een kleurenthema
Of je nu voor een traditionele of eerder een moderne kerstboom kiest, belangrijk is dat je kiest voor een combinatie van vier tot vijf kleuren: dat zorgt voor een harmonieus geheel. Ook mooi zijn kleuren die dicht bij elkaar liggen. Tenzij je voor een bonte kerstboom gaat natuurlijk, dan kan de kleurenpret niet op. Let er in dat geval wel op dat alle kleuren evenwichtig verdeeld zijn.
2. Respecteer de volgorde
Niemand houdt je tegen om alle alle versieringen kriskras door elkaar in de kerstboom te zwieren, maar handiger is om een volgorde te hanteren: eerst de lichtjes, dan de slingers, daarna de piek en de ballen en tot slot alle andere versieringen.
Stap 1: de lichtjes
Hang ze van boven naar onderen in spiraalvorm. Let er op dat je ze evenwichtig over de boom verdeeld; eens de kerstboom volledig versierd is, wordt het moeilijk om de lichtjes nog een ander plaatsje te geven.
Hoeveel lampjes heb je precies nodig? Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak én de grootte van je boom af. Een handige richtlijn is: 100 lampjes per halve meter. Je hoeft voor je boom trouwens niet alleen maar dezelfde lichtjes kiezen: heel mooi is om met verschillende soorten lichtjes te werken, dat geeft een feeëriek effect.
Stap 2: de slingers
Handig is om de lichtjes nu al even te laten branden, zo zie je meteen waar je de slingers rond de boom kunt draperen. Begin van boven naar beneden en duw hier en daar de slinger wat dieper in de boom, zo maak je plaats voor de rest van de decoratie.
Stap 3: de piek
Als kind was het de traditie om de piek als allerlaatste – als bekroning van het werk – op top van de boom te plaatsen. Niets mis mee, maar eigenlijk is het handiger om eerst de piek te plaatsen aangezien de – vaak breekbare – kerstballen nog niet in de boom hangen.
Stap 4: van groot naar klein
Bestaat jouw kerstdecoratie uit grote en kleine ornamenten? Hang dan eerst de grote stukken er in (en plaats er een paar wat dieper in de boom, zo creëer je diepte). Ook handig is om eerst de meer eenvoudige, effen kerstballen te hangen, en daarna de meer decoratieve; de eenvoudige hangen zo dieper in de boom, terwijl de blikvangers een plaatsje aan de buitenkant gekregen hebben. Eens de grote ornamenten er hangen, kun je de open plaatsen opvullen met de kleinere stukken.
Een variatie hierop is om de kleine ornamenten bovenin te hangen, en de grote onderaan. Het hangt er maar van af welke stijl je prefereert.
3. Versier de onderkant
Kies je voor een echte kerstboom? Denk dan meteen ook even aan een mooie pot of mand om de boom in te plaatsen. Bij een kunstboom kun je opteren voor een speciale voet, of deze met een mooie dekentje of zelfs haardblokken.
Met enkele cadeautjes rond de boom maak je het extra gezellig en sfeervol. Leuk is ook om cadeautjes rond de boom te leggen. Heb je kinderen? Dan is het leuk om heel wat kleine geschenkjes en verrassingen feestelijk te verpakken en deze rond de boom te leggen. Deze kunnen ze dan in aanloop van kerst(avond) nu en dan al eens open maken.
Succes!
(foto unspalsh)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier