Maximalisme in je interieur: mix volop kleuren, stijlen, prints en texturen
Heb jij genoeg van al dat Scandinavisch minimalisme? Enter maximalisme: een eigenzinnige mix van kleuren, stijlen, prints en texturen. Maximalisme is vooral een trend om inspiratie uit te halen en toe te passen volgens je eigen smaak. Zo maak je van je huis een echte thuis, waar je 100% jezelf kan zijn.
Strakke lijnen, zachte kleuren, eenvoudige details, sobere materialen, veel ruimte: minimalisme is all over the place in onze interieurs. Een minimalistische woning wordt doorgaans geassocieerd met stijlvol en luxueus. Toch is een clean interieur niet zo eenvoudig: het vergt een doordacht opbergsysteem en alles moet er netjes bij liggen. Maximalisme, de tegenhanger, kan net zo classy en luxurious zijn. De Amerikaanse designer Kelly Wearstler verwoordt het zo: ‘ There is a joy in designing a space without limitations and restrictions, where excess is encouraged and unlikely pairings create beautiful and unexpected harmonies. ’
Gulden middenweg
Die ‘onverwachte harmonie’ is géén vrijgeleide om alles wat je leuk vindt bij elkaar te smijten. Zo wordt het te druk. Het is beter om te streven naar de gulden middenweg: ‘maximalistisch minimalisme’. Lees: een interieur dat rust uitstraalt én waar je blij wordt van alles wat je mooi vindt. Denk aan een opvallend kunstwerk aan de muur en een grote gouden lamp op de kast, die een persoonlijke touch geven aan een voor de rest strak en ruimtelijk interieur.
100% jij
Er bestaat niet één maximalistische stijl: het is de bedoeling dat je je eigen draai aan je interieur geeft om je persoonlijkheid uit te drukken. Gebruik spullen die jij mooi vindt: kussens, schilderijen, prints, kleuren… Een maximalistisch interieur is ideaal om te combineren: vintage met nieuw, felle en donkere kleuren, verschillende materialen. Dat allemaal volgens je eigen smaak en zonder dat één bepaalde stijl overheerst.
In een maximalistisch interieur vergeet je je zorgen omdat er zoveel leuks is om naar te kijken
Met maximalisme creëer je een uniek interieur dat niemand kan kopiëren. Durf een statement te maken, bijvoorbeeld door een grote kroonluchter op te hangen in een kleine ruimte. Vind je dat té, dan mag je het ook klein houden. Denk aan één muur die je behangt met een catchy print of een maximalistisch hoekje in huis.
Regel van vier
In tegenstelling tot minimalisme is er bijna geen wit te bespeuren bij maximalisme. Om te vermijden dat het een schreeuwerige boel wordt, hou je je voor de inrichting van een ruimte best aan een palet van vier kleuren. Met die regel kan je alle meubelstijlen mixen, van strak tot uitbundig. Extra pit creëer je door hier en daar een patroon of print toe te voegen aan je kleurenschema.
Vorm en textuur
Bij maximalisme mag je volop spelen met vormen en texturen. Wees niet bang om strakke lijnen te combineren met organische en ronde vormen. Kies voor tapijten, zetels en kussens in verschillende kleuren, prints en materialen. Match een ruwe houten eettafel met gladde, fluweel overtrokken stoelen. Net door die frictie tussen vormen en texturen ontstaat er rust in je interieur, hoe tegenstrijdig het ook klinkt.
Georganiseerde chaos
Maximalisme mag véél zijn, maar niet te druk. Anders oogt het snel rommelig. Je houden aan een kleurenschema is een stap in de goede richting om rust te bewaren. Daarnaast is het belangrijk dat je alles zoveel mogelijk opruimt. Een maximalistisch interieur is een organized mess : fun maar stylish , geen excuus om rommel te laten rondslingeren. Om chaos te vermijden, kan je verschillende hoekjes creëren waar je all the way gaat.
Echt thuiskomen
In een wereld waar vaak negatief nieuws op ons afkomt, kom je echt thuis in je maximalistische interieur. Je vergeet je zorgen omdat er zoveel leuks is om naar te kijken. De coronacrisis heeft ons het belang doen inzien van een knusse woning waar we ons goed voelen. De afgelopen jaren zagen we een verschuiving van minimalisme naar een gedurfdere, gemengde stijl met meer ruimte voor uitingen van de eigen persoonlijkheid. Die eclectische stijl sluit bovendien aan bij de bewustwording om te recycleren en te hergebruiken. In die zin past maximalisme perfect binnen de tijdsgeest.
Tips van interieurarchitect Sofie Christiaens
Welke trend merk jij vandaag? Nog altijd minimalisme troef of is er meer ruimte voor eigenheid en uitbundigheid?
“Meer en meer keert kleur terug in het interieur. We stappen af van de basis beige of greige interieurs en durven te kiezen voor ongewonere kleurcombinaties. Geel met roze, groen met paars: alles kan en mag. Ook in het behangpapier zien we alsmaar meer weelderige prints. De strakke lijnen uit het minimalisme worden afgebogen. Ronde, ovale of organische vormen duiken vaker op in het interieur. Dat laat ook toe om andere materialen en technieken te gebruiken.”
Wat is jouw tip om een vleug maximalisme toe te voegen aan het interieur?
“Ik hou ervan om een basisinterieur te ontwerpen met een bepaalde stijl en materiaalkeuzes die terugkomen in de verschillende ruimtes om een eenheid te creëren. Die basis ga ik vervolgens ‘pimpen’ door hier en daar een aparte toets toe te voegen. Denk aan een nis die een andere kleur krijgt, een wand in een opvallend behang, een tablet in een print of motief, of een kraan in een bijzondere kleur. Let op dat de prints of motieven accenten blijven, en dat je niet te veel accenten legt binnen één ruimte. Anders ontstaat er een onevenwicht en oogt het chaotisch. Om een stijlvolle en cosy sfeer te creëren, kan je één volledige ruimte in een donkerdere, volle kleur schilderen. Dat pas ik graag toe in een salon of tv-ruimte. En ja, zelfs het plafond mag mee geschilderd worden met het geheel.”
Welke merken raad je aan voor maximalistische inspiratie?
“Het Franse merk Elitis heeft een collectie behangpapier die een volledig verhaal vertelt. De lijnen Volver, Les Petites Histoires en Natural Mood zijn daar goede voorbeelden van. Bij de Décors & Panoramiques-collectie van Arte International vind je gelijkaardige inspiratie. Voor wand- en vloerbetegeling ben ik fan van het Belgische merk Revoir Paris. Ook de tapijten van Ligne Pure gebruik ik graag in mijn ontwerpen: mooie en kwaliteitsvolle materialen die worden gebruikt in eigentijdse samenstellingen. De tapijten kunnen volledig op maat gemaakt worden.” (Josefien De Bock)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier