Binnenkijken in een ruime nieuwbouw: openheid en energiezuinigheid als focuspunten
Het voordeel van een nieuwbouw is dat je hem volledig naar je hand kan zetten. Voor de bouwheer van deze nieuwbouw waren duurzaamheid en energie-efficiëntie de belangrijkste pijlers. Het resultaat is een woning in houtskelet met een maximale lichtinval en ruimtelijkheid.
(Tekst: Kelly Cuypers – Foto’s: Luc Roymans)
Voor de bouwheer waren de voorname focuspunten een nauwe relatie met de tuin, veel licht in de belangrijkste ruimtes en een laag energieverbruik. Ze wenste op lange termijn zo duurzaam mogelijk met onze omgeving om te springen.
Architect Kristof De Lange vat het als volgt samen: “Het geeft een grote voldoening als we er als architect in slagen om de wensen van de bouwheer op een duurzame, energiezuinige en ruimtelijk aantrekkelijke manier kunnen omzetten in een architecturaal sprekende woning waarin het aangenaam wonen is.”
Bewuste keuzes
Qua ontwerp en keuze van materialen vertaalde dit zich naar een ruimtelijk ontwerp opgetrokken in een houtskelet. “Een bewuste keuze voor houtskelet laat een duurzame isolatie met papiervlokken samen met een doorgedreven luchtdichting toe”, licht Kristof De Lange toe.
“De strakke gevelsteen bepaalt de buitenzijde van de woning terwijl in de woning de ruimtes tot hun recht komen door de wanden eenvoudig wit af te werken. De inkleding gebeurt met een fijne detaillering in combinatie met de bewuste keuze voor contrasterende materialen die de ruimtes doen opleven.”
Open achtergevel
De belangrijkste ruimtes van de woning zijn aan de achtergevel gekoppeld. Door de opengewerkte achtergevel ontstaat er een nauwe relatie met de tuin en het groen. De achtergevel is volledig in glas opgetrokken. Grote panoramische ramen en schuifdeuren fungeren als kaders voor de weelderige tuin die zich uitstrekt tot aan en in de woning.
Voor de bewoners is de aan de achtergevel gelegen vide een mooie, waardevolle blikvanger. “Door de vide wordt het licht en de relatie nog dieper de woning in getrokken en ontstaat er een verbinding tussen alle ruimtes binnen de woning. Eender waar de bewoners zich in huis bevinden kunnen ze visueel contact behouden, terwijl natuurlijk licht diep in het huis doordringt en een gevoel van ruimtelijkheid creëert”, aldus de architect.
Oververhitting vermijden
Een belangrijke focus was de beperking van oververhitting zonder dat het doorzicht belemmerd zou worden. “De binnentredende zonnewarmte wordt enerzijds tegen gehouden door de zonnewering. Op het gelijkvloers is geopteerd voor een horizontale zonnewering. Het zicht blijft hierdoor behouden, de zon wordt uit de woning geweerd en in de tuin ontstaat automatisch een aangenaam overdekte buitenruimte.”
“Anderzijds zorgt een passieve koeling op basis van een grondboring voor een verdere beheersing van de binnentemperatuur.”
Woonfiche
- Locatie: Kapellen
- Architect: Architectenbureau De Lange
- Type woning: vrijstaande woning
- E-peil: E22
- Bouwjaar: 2020
- Woonoppervlakte: 240 m²
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier