Veel te warm in huis? Zo slaap je deze nacht toch nog als een roos
Hoge temperaturen zijn toppie als je in de schaduw kunt zitten met een glas van je favoriete drankje, maar ’s nachts is die drukkende hitte toch een beetje lastig, vooral als je de slaap hierdoor niet kan vatten. Met deze tips slaap je als een roos, zelfs tijdens de zwoelste nachten.
Overdag hou je alles potdicht
Het rolluik of de zonnewering blijft onherroepelijk naar beneden. Zo krijgt de zon geen schijn van kans om je huis op te warmen.
Beschikt je woning niet over zonnewering of rolluiken? Probeer dan eens deze hack met het reddingsdeken: schaf een reddingsdeken aan en bevestig deze met schildertape (want dat laat geen lijmrestjes achter) aan de buitenkant van je raam, en met de zilveren kant naar buiten. Lukt het niet om het deken aan de buitenkant van het raam te bevestigen, dan is de binnenkant ook een optie, tenzij je ramen over dubbel glas beschikken, dan bestaat de kans dat je door de reflectie van het zonlicht een thermische breuk van het glas veroorzaakt.
En goed om weten: na gebruik, kan het reddingsdeken gewoon weer in de EHBO-doos opgeborgen worden.
’s Avonds zet je alles wagenwijd open
Vanaf het moment dat het een beetje begint af te koelen mag je alle deuren en ramen openzetten. Laat het gerust wat tochten, het frisse windje voelt zalig!
Zet grote planten voor het warmste raam in de kamer
Geen zonnewering? Zet een paar grote planten voor het venster. Die houden al een paar felle zonnestralen tegen zonder dat je veel moet inboeten aan licht.
Hang een schaduwdoek
Schaduwdoeken zijn hip en maken je tuin helemaal af. Je vindt ze tegenwoordig in frisse zomerkleurtjes. Hang er eentje boven je raam zodat de zon niet direct binnenvalt en je creëert meteen een schaduwplekje om je favoriete boek te lezen.
Kook zoveel mogelijk buiten
Er zijn veel mogelijkheden om je tuin om te toveren tot een plaats om te koken. Een campingvuurtje en een stoomkoker doen wonderen. De barbecue maakt het eetfestijn compleet. En het blijft binnen een paar graden frisser.
Drogers zijn uit den boze
Electrische toestellen zijn echte warmtebronnen, en dan hebben we het bijvoorbeeld over droogtrommels of haardrogers. Hang de was buiten te drogen en laat je haren na het douchen gewoon aan de lucht drogen. Je ziet de thermometer zo een graadje dalen.
Strijk op je terras
Stapelt de ongestreken was zich op? Doe de strijk op je terras of in je tuin. Buiten strijken is niet alleen goed voor een fris huis, het is ook goed voor je humeur. Je geniet van het mooie weer terwijl je een vervelende klus klaart.
Laad je gsm of tablet buiten op
Laders krijgen hartstikke warm als je batterijen oplaadt en ze geven die warmte af aan hun omgeving. Alle beetjes helpen tijdens die verstikkende hittegolf, dus buiten laden is de boodschap.
Opgelet met koude dranken en/of douches
Uiteraard is het op extreem warme dagen genieten van een ijskoud drankje. Maar weet dat je het daar eigenlijk alleen maar warmer van krijgt. Als je iets heel kouds drinkt, zal je lichaamstemperatuur dalen. Je hersenen registreren dit en geven aan je lichaamsthermostaat aan dat het afkoelt. Waardoor het lichaam meent dat het terug wat moet opwarmen. Met als resultaat dat je het warmer krijgt. Kiezen voor een een lauw drankje (zoals thee bijvoorbeeld) is een beter idee. Je thermostaat registreert een stijgende lichaamstemperatuur en zal aansturen op verkoeling.
Hetzelfde geldt trouwens ook voor het nemen van een douche: een lauwe douche koelt beter af dan een koude douche.
Hoera voor de ventilator
Een ventilator is onmisbaar om tijdens hete nachten toch de slaap kunnen vatten. Plaats deze aan het voeteinde van je bed of voor een open raam (alleen als het buiten koeler is dan binnen). En extra meegenomen: de wind blaast mogelijk geïnteresseerde muggen van je weg.
De hack met de koude kruik
Haal die ouderwetse warmtekruik boven maar vul deze met ijskoud water in plaats van warm water. Heerlijk om tegenaan te kruipen en wat af te koelen.
Naar buiten
Kun je alsnog de slaap niet vatten? Sla je tent op in de tuin en ga lekker buiten liggen.
Slaap lekker!
Tekst Dominique Lips Foto Getty
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier