Denk vooraf na over hoe nauw betrokken je wil zijn bij het hele bouwproces. © Getty Images

De experten van Immovlan.be over een woning bouwen: hoe begin je daaraan?

Een eigen huis is en blijft de droom van heel wat landgenoten. En wil je een woning die volledig voldoet aan jouw wensen, dan betekent dat in de meeste gevallen dat je er een op jouw maat moet (laten) bouwen. Maar hoe begin je aan een project van deze omvang en hoe hou je alles onder controle?

Wie al ooit het bouwproces van een woning van kortbij gevolgd heeft, weet dat er heel wat bij komt kijken, zeker als je beslist om zelf de handen uit de mouwen te steken. Alles begint dan ook bij een goede voorbereiding. Natuurlijk moet je op zoek naar een bouwgrond, maar nog voor je die koopt, ga je het best te rade bij een architect. Om te bouwen heb je een bouwvergunning nodig, en daarvoor ben je wettelijk verplicht om een architect onder de arm te nemen.

Aan zo’n bouwvergunning hangen ook stedenbouwkundige bepalingen vast, en dus bepaalt de ligging van je bouwgrond mee wat er wel en niet kan. Hoe vroeger je een architect betrekt bij het proces, hoe beter het eindresultaat dus afgestemd zal zijn op je wensen. Praat vervolgens zeker met je bank over de financieringsmogelijkheden zodat je weet over hoeveel budget je maximaal kan beschikken (maar waak over je reserves) en op welke manier dat uitbetaald wordt.

Hoe geëngageerd wil je zijn?

Eens je een bouwgrond gekocht hebt, je architect de plannen heeft opgesteld en je daarvoor een bouwvergunning kreeg, kan het echte werk beginnen: de bouw zelf. Hoe ‘hands-on’ je daarbij te werk gaat, hangt af van het vertrouwen dat je hebt in je eigen kunnen, de tijd die je hebt en het budget. Je kan gaan voor een aanpak waarbij je veel zelf doet, maar hou er rekening mee dat het je wel eens veel bloed, zweet en tranen zou kunnen kosten.

Kiezen voor een bouwfirma die alles voor zijn rekening neemt, is voor veel mensen dan ook een meer haalbare kaart. Zelfs wanneer je voor de verschillende elementen in het bouwproces (fundering, ruwbouw, nutsvoorzieningen, afwerking, …) met allemaal verschillende partners in zee gaat, zal je immers heel wat werk hebben om ervoor te zorgen dat alles goed getimed verloopt. Praat dus voor je begint aan een bouwproject met vrienden en kennissen die het proces al eens doorlopen hebben, overleg met je architect, pols naar de mogelijkheden bij bouwprofessionals en bouwondernemingen en aarzel niet om bouwbeurzen te bezoeken om inspiratie op te doen en contacten te leggen. Weet met andere woorden waar je aan begint en wat je mag verwachten.

Sleutel-op-de-deur: kiezen voor comfort

Wil je een huis dat voldoet aan je noden, maar zit je niet te wachten op een aanpak waarbij je heel nauw betrokken bent in het bouwproces? Dan is een sleutel-op-de-deurformule misschien wel iets voor jou. Je kan de aanpak van deze bedrijven vergelijken met die van een bouwbedrijf, maar de geboden service gaat veel verder. Zo moet je niet noodzakelijk een architect zoeken, want het bedrijf waarmee je in zee gaat heeft al basisplannen van de verschillende woningen die het bouwt en kan met zijn partners instaan voor de bouwaanvraag. Sommige bieden zelfs bouwplaatsen op verkavelingen of losse bouwgronden aan, of gaan samen met jou op zoek naar de ideale plek om je woning te bouwen.

Bovendien beschikken sleutel-op-de-deurfirma’s meestal over het nodige materiaal om ervoor te zorgen dat je een goed inzicht krijgt in hoe je woning er uiteindelijk uit zal zien en welke keuzemogelijkheden je hebt om te zorgen voor een indeling en afwerking die voldoet aan jouw behoeften en smaak. Eens je de nodige keuzes gemaakt hebt, krijg je meteen ook een vrij precies zicht op hoeveel je huis je uiteindelijk zal kosten en wanneer het ongeveer klaar zal zijn. En dan is het eigenlijk gewoon nog wachten tot je woning is afgewerkt!

Garantie

De manier waarop je bouwt, zal ook een invloed hebben op de garantie die je hebt tegen gebreken. Doe je alles zelf, dan neem je zelf de verant-woordelijkheid op je. Architecten, bouwbedrijven, aannemers en andere professionals moeten je daarentegen 10 jaar garantie geven op eventuele ernstige gebreken, en zijn daar in veel gevallen ook verplicht voor verzekerd. Hoe minder verschillende bouwpartners je tijdens het bouwproces had, hoe minder aanspreekpunten je zal hebben als er ooit iets mis zou lopen. Ook hier is een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf dus de eenvoudigste oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier