Aimé Anthuenis: “Zwak Club verwondert me niet”
Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije voetbalweekend. Wij schotelden hem vijf vragen voor. De ex-bondscoach zoekt onder meer naar verklaringen voor de ups en downs bij verschillende ploegen en geeft nog snel even zijn mening over de WK-loting voor de Rode Duivels.
1. Wat is het grote verschil tussen het Gent onder Vanderhaeghe en dat onder Vanhaezebrouck?
Het is moeilijk om zoiets te verklaren. Waarom loopt het in Waregem nu plots zo slecht terwijl het enkele weken geleden nog derde stond? Waarom kan Oostende nu zo’n mooie reeks neerzetten? De ene ploeg veranderde wel van trainer, de andere niet. Dat kan er dus mee te maken hebben, maar tegelijk ook helemaal niet. In Gent zat het er onder Vanhaezebrouck ook wel in, maar het kwam er niet uit. Er was ook wat tegenslag. Ik ken Vanderhaeghe. Volgens mij is hij wat soepeler dan Vanhaezebrouck, die zijn spelers wat meer in een keurslijf steekt. Ik denk dat de spelers daar mogelijk op uitgekeken waren. Een Simon krijgt nu bijvoorbeeld meer aanvallende vrijheid. Als je kijkt naar Onyekuru bij Anderlecht: die moet onder Vanhaezebrouck ook meer verdedigend werk opknappen. Het is maar een voorbeeld van wat een verschil zou kunnen maken, maar een echte verklaring geven is moeilijk.
2. Speelde Club zijn zwakste helft van het seizoen?
Misschien wel, maar het verwondert me niet. Ik had een hele moeilijke match verwacht voor hen. Ik ga niet altijd akkoord met het excuus dat spelers te weinig rust krijgen in drukke periodes, maar voor Club gold dit nu echt wel. Ze speelden pas donderdag 120 minuten op een zware grasmat en moesten drie dagen later in moeilijke omstandigheden weer vol aan de bak. Leko zijn probeersel op links met De Bock en Decarli, om wat te roteren, draaide niet goed uit. Bovendien is Eupen offensief echt wel sterk. Eupen had eigenlijk drie punten verdiend, maar daar besloot de videoref anders over, geheel terecht overigens.
3. Waarom loopt het zo wisselvallig bij Genk?
Misschien zijn ze wel iets te technisch. Genk heeft vele jonge en technische spelers rondlopen en mist wat spelers op het middenveld die knokken en kracht brengen. Wanneer ze onder druk komen te staan, dan doen ze plots niet meer mee. Pozuelo bijvoorbeeld, die scoorde een prachtgoal, maar was voor het overige onzichtbaar. Achterin staan er enkele goeie verdedigers, maar ze kennen een slechte verstandhouding. Bij Genk is het te veel alles of niets. Het allerbeste Genk kan prachtig voetbal brengen en van iedereen winnen, maar het is te wisselvallig. Bovendien botste het dit weekend op een heel sterk KV Mechelen, met dan nog eens het thuispubliek er helemaal achter.
4. Moet Zulte Waregem zijn Europese campagne bekopen met het missen van play-off 1?
Een Europees parcours kost altijd punten in de competitie. De kern is misschien niet groot genoeg om drie competities te combineren. Zowel het fysieke als het mentale speelt mee en bovendien is er de druk van het verwachtingspatroon. Van de beker zijn ze nu af en binnenkort is ook het Europese voetbal afgelopen, maar Dury en zijn manschappen hebben ondertussen al veel punten verloren. Bovendien mist Essevee met Derijck en Olayinka twee belangrijke pionnen. Zoals eerder gesteld is het niet altijd te verklaren waarom een ploeg minder presteert. Zulte Waregem is niet alleen met zijn verhaal.
5. We hadden het er nog niet over op onze website, dus als uitsmijter: wat vind je van de WK-loting?
De Belgen hadden nog nooit zo’n kern voor een WK. De meeste spelers hebben de ideale leeftijd en we zitten met ontzettend veel kwaliteit. Nu is het echt hét moment om iets te halen. Wanneer ik mensen hoor zeggen dat Panama en Tunesië toch niet zo gemakkelijk zijn, dan moet ik eens lachen. Je moet zonder problemen door de eerste ronde geraken. Daarna wacht mogelijk een Colombia of Japan. Vanaf dan wordt alles in één match beslist en dan moet je ook wat geluk hebben. Er spelen altijd verschillende factoren mee. Maar de ambitie moet top vier zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier