“Voorlopig is de transfer van Gustaf Nilsson van Union naar rechtstreekse concurrent Club Brugge, de meest opvallende zet”, aldus Bart Raes. (foto PhotoNews) © Gianni Barbieux Photo News

Bart Raes (Play Sports) blikt vooruit op de start van de Jupiler Pro League: “Vroege start is slimme keuze”

Het EK voetbal lijkt gisteren pas afgelopen, maar daar staat onze eigen Jupiler Pro League alweer voor de deur. Vrijdag trappen landskampioen Club Brugge en KV Mechelen de nationale competitie op gang. Bart Raes (55), presentator bij Play Sports, heeft er alvast zin in.

(Door Arjan Desante)

“Inmiddels volg ik het Belgische voetbal al 34 jaar als journalist, commentator en presentator. Maar zodra die Supercup achter de rug is, begint het toch weer te kriebelen”, lacht Bart Raes, als we hem opbellen tijdens zijn laatste vakantiedagen.

“Natuurlijk is er elk jaar discussie over die vroege start van de Jupiler Pro League. De meeste grote competities starten pas een drietal weken later. Nochtans is het een bewuste keuze en – volgens mijn bescheiden mening – ook een hele slimme. Enerzijds omdat de meeste spelers al sinds eind mei vakantie hebben, behalve het selecte kransje internationals. Anderzijds omdat onze ploegen zo aanzienlijk meer matchritme hebben voor hun Europese kwalificatieduels. Wat mij betreft is de kritiek dus onterecht.”

Europees voetbal

“Daarnaast is deze periode erg boeiend door de vele transfers en bijhorende geruchten”, gaat Bart Raes verder. “Voorlopig is de transfer van Nilsson, van Union naar rechtstreekse concurrent Club Brugge, de meest opvallende zet. Al weet iedereen dat er tussen nu en eind augustus nog heel wat gaat bewegen.”

“Van alle topclubs lijkt Club Brugge momenteel het verst te staan”

“Ook voor de equipe van Play Sports brengt het nieuwe seizoen trouwens aardig wat nieuwigheden met zich mee. Zo hebben wij voortaan de rechten om op dinsdag en woensdag de Champions League uit te zenden, maar ook voorrang voor de mooiste affiches in de Europa League en Conference League. Extra plezant, want de Champions League zal er dit seizoen compleet anders uitzien. Veel mensen lijken dat nog niet helemaal te beseffen. Sowieso zijn die extra topmatchen goed nieuws voor onze abonnees, maar stiekem ook voor onze voetbalredactie.” (lacht)

De eerste match

Voor het zover is, mogen Club Brugge en KV Mechelen dus eerst de Jupiler Pro League inzetten op vrijdag. Een beetje David tegen Goliath, zo lijkt het wel. Club Brugge kende namelijk een vlekkeloze voorbereiding, terwijl Mechelen heel wat vertrekkers telt. “Van alle topclubs lijkt Club momenteel het verst te staan”, weet Bart Raes. “Behalve Igor Thiago bleef de centrale as van de kampioenenploeg aan boord en die spelers kunnen uitgerust aan het seizoen beginnen. Ze deden al enkele mooie transfers en coach Nicky Hayen kan voortborduren op het positieve elan van de play-offs. De weelde die zij voorin hebben, is in België ongezien.”

“KV Mechelen daarentegen is nog volop in opbouw, zoals zoveel ploegen in onze competitie. Het lijstje met vertrekkers oogt er momenteel veel langer dan het lijstje met nieuwe spelers. Afwachten dus! En zo zijn er nog wel wat teams waar ik reikhalzend naar uitkijk, hoor. Als ik er eentje mag uitpikken, dan ga ik voor Racing Genk met Thorsten Fink als nieuwe trainer. Hij liet STVV vorig seizoen echt fantastisch en aanvallend voetballen. Bovendien is het een erg positieve man, met opbouwende commentaren. Zijn palmares als speler is ook stevig gevuld, met onder meer vier Duitse titels. Ik ben echt benieuwd hoe hij het bij Genk zal doen, met toch een beter gestoffeerde kern.”

Veel vraagtekens

“Naast Genk komen ook Union en Anderlecht aan zet op zaterdag. Dat zijn voorlopig nog vraagtekens. Union moet – zoals elk jaar – weer bouwen aan een nieuwe ploeg, maar zij verdienen toch het voordeel van de twijfel. Het is enorm straf hoe de sportieve cel het de voorbije jaren telkens weer flikte. Sébastien Pocognoli als coach lijkt nu een verrassende keuze, maar eigenlijk hanteren ze dezelfde tactiek als destijds met Karel Geraerts. Ook hij had geen ervaring op het hoogste niveau, maar het was wel een schot in de roos. Bovendien kennen ze Pocognoli nog van zijn periode als speler en jeugdtrainer, ze kunnen hem dus zeker wel inschatten.”

“Ook Anderlecht heeft nog wel wat werk voor de boeg op transfervlak. Bovendien zijn jongens zoals Jan Vertonghen en de Deense sterkhouders nog maar pas weer aan het trainen, aangezien zij als EK-gangers wat langer vrij kregen. Hun huidige niveau is dus nog een vraagteken, maar dat was bij de start van vorig seizoen ook zo. Het zijn die factoren die het voetbal in juli en augustus zo interessant maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier