Lotte Kopecky is een van de favorietes voor een medaille in de wegrit. (foto Belga) © DIRK WAEM BELGA

Belgische ploeggenoten van Lotte Kopecky klaar voor de wegrit: “Een zo gunstig mogelijk scenario voor Lotte creëren”

Vandaag kan Lotte Kopecky (29) omstreeks 18 uur haar palmares nog meer kleur geven door olympisch kampioene op de weg te worden. Drie landgenotes moeten haar aan goud helpen. “Op papier heeft Lotte de meeste kans.”

Justine Ghekiere (28), Julie Van De Velde (31) en Margot Vanpachtenbeke (25) zijn de drie dames die Lotte Kopecky ondersteunen in haar zoektocht naar olympisch goud in de wegrit voor dames.

Drie West-Vlaamse knechten voor Lotte Kopecky: toeval of niet?

Ghekiere: “Ik denk dat het toch eerder toeval is. Maar aan de andere kant zegt men van West-Vlamingen dat het harde werkers zijn. (grijnst) Misschien heeft dat er ook wel iets mee te maken.”

Van De Velde: (knikt) “Maar dat wil niet zeggen dat de andere kandidaat-rensters op de longlist geen harde werkers zijn.”

Vanpachtenbeke: “We weten dat er in West-Vlaanderen goeie grond is. (grijnst) Ik vind het alleszins leuk. Ik kom goed overeen met Julie en Justine. Dat zorgt ervoor dat je jezelf kan zijn wanneer je op zo’n gigantisch evenement toekomt waar alles nieuw voor je is.”

In het dagelijkse leven zijn jullie geen ploeggenotes van Lotte Kopecky. Hoe goed kennen jullie haar intussen?

Van De Velde: “Vrij goed, want ik was bij Lotto-Soudal ruim drie jaar haar ploegmaat en een paar keer haar slaapkamergenote. Vroeger was Lotte introvert, maar de laatste jaren is ze opengebloeid. Het is een heel harde werker. Ik ken niemand die zoveel training als Lotte aankan. Ze weet perfect wat ze wil. Daarnaast is ze heel dankbaar tegenover ploeggenotes. En ze staat er altijd voor open om mopjes uit te halen.”

Ghekiere: “Ik was erbij op de voorbije twee WK’s. Voor een kampioenschap is ze heel gefocust en zit ze in haar eigen wereldje. Haar focus is enorm, maar eenmaal de wedstrijd voorbij is, kan ze ook los zijn en houdt ze van een goed feestje.”

Vanpachtenbeke: “Ik ken Lotte natuurlijk niet zo goed als Julie en Justine. Vorig jaar zag ik haar voor het eerst tijdens mijn eerste stage met Belgian Cycling in de Vogezen. Ik lag zelfs meteen met haar op de kamer. Als nieuwkomer sta je daar toch wel even bij stil. Maar Lotte is een heel aangenaam, rustig persoon die met beide voetjes op de grond staat. (grijnst) Ja, ze heeft toch ook een beetje die West-Vlaamse mentaliteit.”

Stel: je mag voor één dag één kwaliteit van haar overnemen. Welke zou je kiezen?

Ghekiere: “Moeilijke vraag, want Lotte kan alles. Maar als ik echt moet kiezen, zou ik die versnelling van haar willen hebben waarop niemand kan reageren.”

Vanpachtenbeke: “Omdat ze zo allround is, vind ik dit ook geen makkelijke vraag. Ik zou kiezen voor haar mentale sterkte. Op het hoogste niveau is dat even belangrijk als het fysieke aspect.”

Van De Velde: “Helemaal mee eens. Ik zou ook haar mentale sterkte en focus willen overnemen. Hoe Lotte de knop in koers kan omdraaien en een echte killer wordt, is straf.”

Wat kunnen jullie ons over Parijs vertellen?

Vanpachtenbeke: “Ik ging er al twee keer als toerist naartoe: in het vijfde middelbaar met school en dit voorjaar met mijn vriend. En twee weekends geleden passeerde ik er op de terugweg van een koers. We stonden in de file op de Périphérique. De linkerrijstrook was speciaal voor de Spelen afgesloten, maar net daardoor stonden wij op de twee overige rijvakken in de file. Gelukkig hadden we toch al zicht op de Eiffeltoren. Best wel grappig.”

Van De Velde: “Ik ben nog nooit in Parijs geweest, zelfs niet op schoolreis. (glimlacht) Het wordt dus een ontdekking.”

Ghekiere: “Ik ging wel al een paar keer naar Parijs. Het parcours is heel explosief. Het is iets voor Lotte.”

Hoe groot is de kans procentueel dat Kopecky een medaille behaalt?

Ghekiere: “Het is heel moeilijk om daar een percentage op te plakken. Sowieso is de kans met haar kwaliteiten heel groot, maar in een koers kan er zoveel gebeuren.”

Van De Velde: “Als er geen pech mee gemoeid is, zal het voor de concurrentie heel moeilijk worden om Lotte van eremetaal te houden. Een percentage plak ik er liever niet op, want ik wil niet dat dit ongeluk brengt.”

Vanpachtenbeke: “Doe maar 90 procent kans. Op een medaille, hè! (lacht) Op papier heeft Lotte de meeste kwaliteiten om goud te behalen, maar op een kampioenschap zijn er wel 101 verschillende scenario’s.”

Ghekiere: “Julie, Margot en ik zijn er om een zo gunstig mogelijk wedstrijdscenario voor haar te creëren. Als dat lukt, is de kans groot dat Lotte voor de medailles zal strijden.”

De wegrit voor de dames begint vandaag om 14 uur en is te volgen op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier