“Aan de afzegging van De Bryne en Lukaku, daar kan Tedesco niks aan doen”. (foto Belga)

“Frankrijk zal niets veranderen aan weinig geloof in Tedesco”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie-analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

Imke, wie van ons in nu weer gek?

“Allebei een beetje, zeker? Jij misschien wel iets meer.”

Want zij die een paar weken geleden voorspelden dat David Hubert hoofdcoach van Anderlecht kon worden, zouden als gek zijn weggezet, las ik deze week. In deze krant stond op deze plaats: ‘drie matchen na elkaar overtuigend winnen en het is van dat’. Twee was zelfs al voldoende.

“Ik bevestigde je. Alweer.”

Maar zei je toen ook niet dat het niet verstandig zou zijn?

“Het zou nu, in de afweging met de Engelse kandidaat Ryan Mason, die de Belgische competitie niet kent en nog jonger en minder ervaren is dan Hubert, zelfs ridicuul zijn niét te kiezen voor Hubert. Waarbij de eerdere argumenten dat men Hubert niet wilde ‘verbranden’ al even ridicuul waren. Al blijf ik erbij dat, al maakte Hubert zo’n goeie indruk, er risico aan is als de verwachtingen te hoog blijken. Omdat de spelersgroep nog steeds de kwaliteit mist voor titelambities.”

Je zei toen ook dat Wouter Vandenhaute gevoelig is geworden voor de fans, die zich meteen uitten tegen Mason.

“Het zal in elk geval hebben meegespeeld. Ik wens Hubert in alle geval oprecht succes.”

Tedesco morgen ook?

“God, wat heb ik me donderdag al van de eerste minuut mateloos geërgerd aan zijn tactisch “idee” – met Doku als wingback op rechts. Doku moest Dimarco zien te volgen terwijl Debast ging doordekken op Tonali: het stond in de sterren geschreven dat die rechterkant kwetsbaar ging zijn. De kwaliteiten van Doku zijn aanvallend, gebruik hem dan toch voorin. Het liefst op de linkerflank. Tot De Cuyper tegenscoorde en uiteindelijk in de tweede helft en al bij al zonder De Bruyne en Lukaku een knap gelijkspel werd neergezet. Maar ik had mij intussen wel vooraf mateloos geïrriteerd aan Tedesco.”

Anderen hadden zich eerder ook al geïrriteerd dat hij zomaar De Bruyne en Lukaku niet opriep. Gaat even goed pamperen als Martinez, klinkt dan.

“Dan denk ik toch dat Martinez een betere peoplemanager was, al zeker een betere verstandhouding had met zijn spelers. Al gaat dat makkelijker als je ploeg in een betere flow zit. Maar de afzegging van Lukaku en De Bruyne, daar kan Tedesco niets aan doen. Dat is hun keuze, steeds meer bondscoaches worstelen daar door het overladen programma mee.”

Ok, Doku dus weer gewoon vooraan links. Stel jij nu maar eens jouw ploeg voor Frankrijk op.

(denkt na) “Een 4-3-3 dus. Casteels… en dan twijfel ik alleen nog voor de rechtsachterpositie: Debast of Castagne. Castagne dan maar, een betere kop. Verder achterin Faes, Theate en De Cuyper. En dan Mangala-Tielemans met Trossard, natuurlijk Trossard, daarvoor. En voorin op rechts De Ketelaere, die tenminste vooruit voetbalt, ik ergerde mij ook aan het constant achteruit tikken van de meesten, in de spits Openda en links Doku.”

En krijgen we mits een goeie match tegen Frankrijk weer wat meer geloof in de bondscoach?

“Daar gaat de match van maandag niet veel aan veranderen, vrees ik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier