”Nilsson is een aanwinst voor Club. Union zal hem, net als Puertas en Amoura, niet zomaar kunnen vervangen.” (foto Belga) © BRUNO FAHY BELGA

“Ik zei al eerder dat Tedesco te veel achter zijn laptop zit”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie-analiste Imke Courtois over het voetbal

op zondag.

“Maar neen! We zitten voor Sporza in Parijs voor de Paralympics. Ik mocht een van onze medaille-kanshebbers van dichtbij volgen, baanrenner Ewoud Vromant. In 2013 werd omwille van een tumor in zijn hamstrings zijn rechterbeen geamputeerd. Toffe persoonlijkheid en wat een atleet. En nu ook nog een olympische zilveren medaille. Indrukwekkend. Ik vond het geweldig hem te mogen volgen.”

Maar je bent tijdig terug voor al die referentiematchen van de topclubs die we in het voetbal mogen verwachten?

“Vooral van Anderlecht en Club Brugge, zeker? Maar is het cru om te zeggen dat het dit jaar gewoon hetzelfde matige Anderlecht is als vorig seizoen? Nooit consistent. Riemer pakt dan wel punten, maar wanneer gaat hun efficiëntie een keer gepaard gaan met mooi voetbal? Dat mag nu wel eens tegen Union, want het is duidelijk dat Union dit seizoen niet of nog niet het Union is zoals van vorig seizoen. Amoura, Nilsson, Puertas … die vervang je zomaar niet, hè.”

Nilsson is die nieuwe spits van Club Brugge, dat ook dringend een referentiematch nodig heeft.

“Nilsson is een aanwinst voor Club. Een hardwerkende spits die toch al op Dender zijn eerste veldgoal maakte. Ik vond de eerste helft van Club op Dender trouwens best goed. Daarna vielen ze wel terug.”

Maar met veel moeite kunnen winnen van Dender en straks wachten Manchester City, Dortmund, Juventus …

“Dat is juist het mooie van het voetbal, hoe clubs zich Europees kunnen overtreffen. (enthousiast) Wat een affiches, hè! Ik zou daar als speler nogal naar uitkijken. Ik vind het nieuwe Champions League-format trouwens om van te smullen, ze hadden dat al veel eerder moeten invoeren. Alleen jammer dat Club bij uitschakeling niet langer het vangnet van de Europa League krijgt.”

Je gaat ervan uit dat Club geen 8 punten, volgens slimme statistici vereist om door te gaan, zal halen?

“Ho, zal toch moeilijk zijn, Frank! Tegen wie zie je ze twee keer winnen? Ze gaan al blij mogen zijn als ze een paar punten kunnen pakken.”

Vrijdag bekende Tedesco schuld voor ons teleurstellend EK. Nu mag prof. dr. Imke Courtois haar evaluatierapport geven.

“Deed ik toch meteen na de uitschakeling in Duitsland? En scherper dan veel anderen, me dunkt.”

Die jongdementie van mij … Wat zei je toen alweer?

“Ik zei toen al dat er meer uit die ploeg te halen was, mits wat meer durf. Dat sommige trainers te veel achter hun laptop zitten en het overdenken.”

Hadden ze Tedesco beter ontslagen?

“Tja, terechte vraag. Anderzijds, er vallen al genoeg ontslagenen bij de bond. Maar in de Nations League zullen we toch meer durf en beterschap moeten zien. Met Maxim De Cuyper als ons wit konijn!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier