Marc Degryse: “Ik ga niet roepen: we worden Europees kampioen, hallelujah!”
Binnen 12 dagen, op 11 juni, start Euro 2020, het EK waar de Rode Duivels voor goud gaan. De staat van het land: de opwinding stijgt met de dag. Deviltime. “Het EK van de Laatste Kans”, weet ook Marc Degryse, de analist schreef er een heel boek over. Rode draad evenwel door het boek: Degryse twijfelt zeer. En dat vraagt om uitleg. “Witsel riskeert gewoon zijn carrière.”
Zijn grootste twijfels hebben vooral te maken met de verdediging. “Thomas Vermaelen moest in de laatste drie interlands, kort na elkaar, al na één helft afhaken, ik betwijfel zeer dat hij dan zes, zeven matchen op rij op een EK aankan. Jan Vertonghen is door Mourinho bij Tottenham naar Benfica geduwd: dan ben je geen top meer. En Alderweireld was de laatste twee, drie jaren bij Tottenham ook niet meer zeker van een basisstek. Dat die verdediging het de afgelopen drie jaar altijd wel goed heeft gedaan bij de Rode Duivels heeft ook te maken met het feit dat België zelden of nooit tegen een land van niveau heeft gespeeld.” Verder omschrijft hij in het boek ook zijn twijfels over Eden Hazard, of die wel topfit geraakt. Hij voegt er hier aan toe: “Het is ook wel een beetje zijn levensstijl. En hij is dertig, hij zal nu niet meer veranderen. Zonde.”
Mirakel nodig
Het boek verscheen net voor Roberto Martínez zijn selectie bekendmaakte, Degryse had behalve Chadli ook Witsel nóóit bij zijn 26 namen gezet. Hij blijft erbij: Witsel speelt met zijn carrière. “Het is chique dat Martínez de verdiensten van Chadli en Witsel waardeert, maar ik had er Chadli niet bijgenomen en ik vind Witsel nog steeds een groot risico. Vooral voor Witsel zelf dan. Een EK zes maanden na een afgescheurde achillespees… dat is toch op een of andere manier geforceerd. Zijn vader zei zelf in januari: we gaan een mirakel nodig hebben om hem fit te krijgen. En als hij al fit zou zijn, hoe wedstrijdfit is dat dan? Het is toch een ander verhaal dan Vincent Kompany drie jaar geleden, een hamstringblessure kort voor de selectie. Kompany had na Nieuwjaar een heel aantal wedstrijden gespeeld. Maar Witsel heeft zes maanden niet gespeeld en dan een wedstrijd op het EK, zonder enig ritme, al is het dan wellicht na de groepsfase? Ik ben geen dokter maar ik vrees dat ze limieten opzoeken. Het is een beetje van onze tijd: er alles aan doen om een belangrijke speler fit te krijgen.”
Het grote verschil met ‘zijn’ tijd: spelerskernen telden vaak nauwelijks 14 volwaardige spelers, nu zijn er 26. “Dan denk ik: is het verschil dan zo groot om dat risico te nemen? Dat we geen tweede Witsel, een typische zes die nooit uit positie loopt, hebben is waar, maar je kan wel op een andere manier, met een combinatie Tielemans-De Bruyne of Tielemans-Dendoncker, zijn afwezigheid opvangen, denk ik. Ik ben ervan overtuigd dat je met Tielemans-De Bruyne wedstrijden naar je hand kan zetten. Want als je mikt op De Bruyne-Hazard op de flanken voorin, speelt Mertens niet. Bovendien geeft Martínez een duidelijk signaal: als Witsel fit is, moeten de mogelijke vervangers niet denken te spelen, ik weet niet of dat zo’n positief signaal is.”
Halve finale tegen Frankrijk
We mogen nu vooral niet te veel druk op Witsel leggen, vindt Degryse. Maar het gaat voor hem minder om de Rode Duivels dan om de speler zelf. “Axel is al 32, ik heb vooral schrik dat hij zijn carrière op het spel zet. Een afgescheurde achillespees: als het nog eens misloopt, is het volgens mij boeken toe. In deze moderne tijden, waarin de FIFA op het WK 2022 zelfs een onafhankelijke dokter tijdens de wedstrijden zal inzetten om bij hoofdblessures in plaats van de ploegdokters te bepalen of kan er worden verdergespeeld, dat risico nemen..?”
België hoort niet tot mijn topfavorieten, dat zijn Frankrijk en Portugal.
En nee, Witsel, zal het succes niet bepalen. “We hebben tenslotte op het WK 2018 de halve finale verloren van Frankrijk mét Witsel. Én met Kompany. We zijn met die twee en met ook nog Fellaini en Dembélé ook niet in de finale geraakt.”
En misschien wordt hun afwezigheid, pakweg 10 procent minder, gecompenseerd door de 10 procent die vooral Lukaku en Tielemans intussen beter zijn geworden. “Het is intussen het vierde tornooi dat deze groep speelt, ze hebben geleerd om te gaan met successen én nederlagen. Ze herinneren zich nog wel waar het in Rusland is misgelopen. Al bleek dat ze daar al veel stappen vooruit hadden gezet in vergelijking met het WK 2014 en het EK 2016. En nu weten ze uit het WK 2018 dat ze zulke matchen als tegen Frankrijk realistischer moeten aanpakken. En ze hébben er hun lessen uit getrokken. De laatste twee, drie jaar spelen ze niet meer zo dominant, Martínez heeft bijgestuurd, speelt nu toch anders, nu kan de bal wel aan de tegenstander worden gelaten. Ik herinner me de 0-2 in Denemarken, na amper drie kansen. Want we hébben de kwaliteiten om op de counter te spelen. Alleen blijft de vraag: hoe pakken onze tegenstanders ons aan? Want we gaan toch bij de favorieten worden gerekend. De Bruyne wordt daarin belangrijk: dankzij Guardiola ook voelt hij steeds beter aan hoe de ploeg moet functioneren. Wat ik al zei en schreef: het zal van veel factoren afhangen. En dan moet het een beetje meezitten.”
Axel is al 32, ik heb vooral schrik dat hij zijn carrière op het spel zet.
Geen topfavoriet
De deur blijft op een kier. “Alles zal moeten meezitten. Maar België hoort niet tot mijn topfavorieten, neen. Dat zijn Frankrijk als regerend wereldkampioen en Portugal als regerend Europees kampioen. Portugal is nu beter dan in 2016 en de Fransen zijn er ook niet slechter op geworden. En als je dan de namen in beide selecties bekijkt… Spanje en Italië zijn aan een nieuw verhaal begonnen, dat is afwachten. En ik heb in mijn boek ook Engeland naar voren geschoven. Veel jonge talenten en vooral: halve finales en finale op Wembley… In Duitsland geloof ik niet. Al zeker omdat ze in een poule zitten met Portugal en Frankrijk. De poule des doods!”
Tot zover Marc Degryse, 12 dagen voor België-Rusland, bij uw zondagse ontbijt. “Als analist kan ik niet roepen: België wordt Europees kampioen, hallelujah! Maar ik ben evengoed een supporter, hoor!”
‘Het EK van de Laatste Kans’, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, telt 160 pagina’s en kost 19,99 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier