Mathew Hayman over het WK in zijn thuisland: “De sfeer van Leuven evenaren, dat zit er in Australië niet in”
Zes jaar geleden was Mathew Hayman (44) nog de verrassende winnaar van Parijs-Roubaix. Nadat hij begin januari 2019 zijn fiets aan de haak hing om ploegleider bij Team BikeExchange te worden, liet Hayman eind 2021 Lanaken, waar hij 18 jaar had gewoond, voor wat het was en keerde hij terug naar Australië. De voorbije week beleefde hij het WK in eigen land vanaf de zijlijn.
“Maar ik volg nog steeds de Belgische pers en renners”, lacht Hayman. “Ik ben nog altijd gepassioneerd door de klassiekers. Het is ook niet aan mij voorbijgegaan hoe de Vuelta afgelopen is en met een Van Aert in bloedvorm – hij was echt wel goed in de Canadese koersen – lijkt het alsof de Belgen opnieuw de koers moeten dragen. Ik ben gelukkig geen bondscoach. Het moet soms niet makkelijk zijn voor Sven Vanthourenhout. Hij kan alleen verliezen, want iedereen verwacht dat jullie winnen. Maar anderzijds moet het ook wel leuk zijn om met zo’n sterke ploeg aan de start van een WK te staan.”
Vorig jaar vond het WK nog in Leuven plaats. “Het is helemaal anders dan een jaar geleden. Ik was er zelf bij in Geelong 2010. Het is mooi om in eigen land te koersen, want Australiërs krijgen zelden de kans om voor het oog van familie en landgenoten te koersen. Maar de sfeer van Leuven evenaren? Neen, dat zit er niet in. In België zijn er duizenden wielerliefhebbers met een heel goeie kennis van de wielersport. In Australië vinden er in deze periode veel andere sportevenementen plaats. Iedereen kent de Tour en wij volgen alle sporten een beetje. Maar niet zoals jullie, Belgen, dat doen. Bij ons tellen vooral rugby en cricket.”
Cadel Evans
Toch zou een wereldtitel de wielersport in Australië een boost kunnen geven. “De wereldtitel en Tourzege van Cadel Evans hebben ervoor gezorgd dat de sport in ons land in de lift zat en een naam kreeg. Daarom is het nu belangrijk dat Girowinnaar Jai Hindley dit WK rijdt. Onze kinderen kijken naar hem op. Zo wordt een nieuwe generatie gevormd. We hebben als wielerland al mooie stappen gezet, maar het is belangrijk om te blijven investeren.”
Of Wollongong 2022 een succes is, durft Hayman nog niet te zeggen. “We moeten de profs afwachten. Als we een spannende koers zien, mogen we van een geslaagd WK spreken. Het is anders dan in België. We hebben hier niet elke week een topkoers. Maar Down Under zijn er veel mensen die fietsen. Het is het nieuwe golfen. En ze komen op de fiets naar de koers! Dat zie je in België niet.”
Twee kanshebbers
Nu is het voor Hayman alleen nog hopen op Australisch goud. “Het kan, want met Michael Matthews maken we een kans. Maar het moet allemaal meezitten. Michael heeft in 2010 al eens het WK in eigen land gewonnen, toen wel als belofte. Het zou een mooi verhaal zijn als hij het nu ook bij de profs afmaakt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier