AA Gent-manager Michel Louwagie over RSZ en Propere Handen, in even grote vorm als zijn ploeg: “Kijk… alle contracten met Veljkovic op tafel!”
GENT – AA Gent is eindelijk weer in goede doen, manager Michel Louwagie wil eindelijk nog eens spreken. Maar dan liever over de zweren van het topvoetbal: de RSZ-bijdragen en Propere Handen. Over het eerste: “Wil men ons dood doen…?” Met de cijfers op tafel! En over die frauduleuze facturen in het topvoetbal: de contracten met Veljkovic op tafel! En… : “Men noemde mij een clown…” Michel Louwagie, op de rand van zijn pensioen, voor eeuwig een vechtjas.
AA Gent leeft (eindelijk) weer helemaal op. Vier overtuigende zeges op rij, negen op negen in de Conference League en naar de negende plaats opgeklommen in eigen land, vanavond moet leider Union eraan geloven – Michel Louwagie glundert als vanouds. “En we gaan niet op die negende plaats blijven staan. Als we gespaard blijven van blessures zijn we vertrokken, denk ik. ” De Gentse manager was nochtans diegene die het langst twijfelde of de terugkeer van de dominante Hein Vanhaezebrouck eind vorig jaar wel een goed idee was. Maar hij erkent intussen: twee haantjes op een erf hoeft niet altijd een probleem te zijn. “Dat begint te lukken ( lacht ). Hein is natuurlijk een geweldig goede coach, alleen wil en kan hij over alles meepraten én geeft hij over alles zijn mening. Maar hij is niet meer dezelfde Hein als vijf jaar geleden. We komen met de voorzitter nog steeds één keer per week samen en dan merk ik dat hij geëvolueerd is. Ik ook wellicht ( lacht ).”
Einde gunstregeling
Tot daar de goede sportieve gang van zaken. Maar de manager heeft zich duidelijk voorbereid op een ander betoog. De nieuwe federale begroting wil een einde stellen aan de gunstregeling voor topsporters, waaronder de voetballers met toplonen ( in België halen 44 spelers, waarvan 41 bij de G5 en Antwerp, een jaarloon van meer dan 1 miljoen euro bruto, red. ) die slechts RSZ moeten betalen op het fictieve loon van ongeveer 2.500 euro, al jaren een verworven recht van de clubs. Het zou 30 miljoen euro opleveren. Maar minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke wil nog verder gaan en alle voetballers dezelfde sociale lasten laten betalen als alle andere werknemers. En daar heeft Louwagie een pertinente mening over.
“Het is een symbooldossier: op de begrote besparing van 2 miljard is 30 miljoen euro peanuts . Maar het ging over het voetbal en het werd voorpaginanieuws, waardoor de mensen die tegen het voetbal zijn er een symbooldossier van maakten. Terwijl men het niet in de juiste context zet. ( haalt een hele reeks documenten van onder meer onderzoeksbureau Deloitte boven) . Kijk, neem er maar een fotootje van… Hier zouden we als club op een nettoloon van 300.000 euro 592.202 euro moeten opleggen als Vandenbroucke zijn zin krijgt. Dat is meteen het meest van heel Europa, terwijl we nu nog netjes middenin zitten. Ok, in Frankrijk legt men een club nu ook al 345.126 euro sociale en fiscale lasten op, maar men vergeet dat alle clubs in die landen langs de andere kant dan weer veel meer subsidies en toelagen krijgen voor infrastructuur, jeugdacademies… Wil men ons dan helemaal dood doen? Luister, in mijn opleiding Lichamelijke Opvoeding zei een prof “topsport is opium voor het volk”. Welaan… : we kennen in België geen topsportcultuur. We kloppen ons op de borst als we een medaille halen op de Spelen of op een WK voetbal maar men vergeet dat prestaties halen geld kost. En we staan op de UEFA-ranking nog maar dertiende, ons rechtstreeks ticket voor de Champions League komt in 2023 al in het gedrang. Met die nieuwe regeling gaan we geen toppers als Kums, Odjidja, Ngadeu…, spelers die het verschil maken, kunnen aantrekken… Dan worden we een Mickey Mouse-competitie. Is het dat wat we willen? Voor die peanuts van 30 miljoen euro? Afgelopen jaren maakten we een uitzonderlijke generatie Rode Duivels mee maar dit zal niet blijven duren. Als we terug willen naar de achtste, negende plaats op de UEFA-ranking gaan we niveauverhogende spelers blijven nodig hebben. Als we die niet meer kunnen betalen, gaan we plat op de buik. Staan we nog negentiende of zoiets, zonder uitzicht op Europese kwalificaties.”
Operatie Zero
Dat die zwaarder moeten wegen, “opium voor het volk”, dan sociale rechtvaardigheid wil hij evenwel niet gezegd hebben. Maar dat de perceptie op de voetbalwereld door de Operatie Zero, die grootschalige fraude blootlegt, meespeelt, wel. “We hebben daarmee niet gescoord, dat heeft ons veel kwaad gedaan, dat is waar. En finaal zijn de voetbalclubs akkoord dat we iets moeten doen. ( in het voorstel van de Pro League brengen de verhogingen van de RSZ-bijdragen in het topvoetbal 25,4 miljoen euro op en in de andere sporten 5 miljoen euro, red. ). Maar de clubs gaan, gezien het lopende budget en de lopende spelerscontracten, grote problemen krijgen als ze vanaf 1 januari 2022 plots veel meer sociale zekerheid zullen moeten betalen. Ik hoop toch op overgangsmaatregelen, dat de nieuwe bijdragen pas bij de nieuwe contracten in voege treden. We hopen ook op een moratorium tot 1 juli 2023. Het is toch geen vogelpik, zo na de coronacrisis die onze club alleen al 20 miljoen euro kostte? AA Gent is nog steeds financieel gezond, maar het moet allemaal betaalbaar blijven.”
En bovendien is er de dreiging van de gevolgen van die Operatie Zero. Begin deze maand kwam nog boven dat 12 topclubs voor zo’n 31 miljoen valse contracten opstelden. AA Gent zou in het ‘systeem Veljkovic’ voor 509.500 euro valse contracten hebben afgesloten, maar slechts 172.750 euro uitbetaald, “het laagste bedrag van alle betichte clubs”, merkt Louwagie op.
Naderende storm
Er moet nog steeds worden afgewacht wie zal worden vervolgd en door de raadkamer naar de correctionele rechtbank zal worden verwezen maar naar verluidt sidderen en beven nogal wat clubbestuurders – “er komt een heuse storm op ons af”, liet Peter Bossaert, CEO van de KBVB, deze week nog noteren. Louwagie maakt zich evenwel geen zorgen: “Geen sprake van valse contracten bij Gent!”. En werpt voor alle duidelijkheid zijn hele verdediging én alle bewijzen op tafel: de contracten met Veljkovic die werden opgesteld bij de komst van de twee spelers in de portefeuille van de Servische makelaar – de Bosniër Ervin Zukanovic in 2012 en Brecht Dejaegere in 2013.
“Kijk hier, Zukanovic’ transfer van Kortrijk naar Gent dateert van 24 december 2012, eind januari 2013 hebben we samengezeten om zijn commissie voor arbeidsbemiddeling en begeleiding te bespreken. En kijk, hoe we hem in schijven hebben betaald. Maar toen we Zukanovic anderhalf jaar later verhuurden aan Verona zijn die betalingen stopgezet, hebben we alle volgende schijven die in de overeenkomst stonden niet meer betaald. Conform het contract. (op dreef) En hier hebben we het contract van Dejaegere, door Veljkovic en Bayat aangebracht. We hebben netjes zoals het contract voorzag de eerste schijven aan Veljkovic betaald, maar op het moment dat Dejaegere overstapte naar een andere makelaar (Gunter Thiebaut, red.) hebben we die ook stopgezet. Kijk maar… in totaal 172.750 euro, zo sluitend als iets! Onze vriend is alleen betaald voor zijn bemiddeling en begeleiding, nooit voor zogenaamde scoutingopdrachten. Begrijp je nu dat ik als door een wesp gestoken reageer op de aantijgingen?”
Dat laatste duidt erop dat Louwagie, meer dan dertig jaar manager van AA Gent en gepokt en gemazeld in het topvoetbal, best weet wat er gebeurt in de verziekte krochten van het topvoetbal. “Je hoopt altijd dat het niet zo is. Maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen. Probleem is dat we allen over dezelfde kam worden geschoren. Maar ik sta recht in mijn schoenen, zal me altijd met hand en tand verdedigen. Weet je nog hoe ik tekeerging na Charleroi-Gent in 2017, waarin scheidsrechter Delferière twee overduidelijke strafschoppen niet floot? Men zei die clown… op zijn 61ste ! Maar nu zijn er blijkbaar banden bovengekomen tussen Delferière en de toenmalige Charleroi-coach Mazzu…”
Naar adviserende rol
Hij is intussen al 65 jaar maar is nog steeds dezelfde vechtjas. Hij heeft het bijgehouden, 1997, 2006, 2009, 2012 en 2018, elke keer dat het slecht ging met de club en hij door de fans werd buiten geschreeuwd. Vijf keer overleefde Louwagie elke storm, ook de horror van vorig seizoen. “De jaren ervoor kwam altijd alles op mij maar vorig jaar werd vooral de voorzitter geviseerd. Eerlijk: we hadden niet goed gewerkt, met die trainerswissels in het najaar van 2020 vooral. Maar dat verdiende de voorzitter niet, na alles wat we hadden gepresteerd: bekerwinnaar en landskampioen, zeven Europese campagnes na elkaar waarbij we, ik ga dit seizoen al meerekenen, al vier keer overwinterden. En nu zijn we opnieuw aan het terugkomen. Met eigen middelen, zonder operationele schulden! Na covid!”
Maar hoe lang nog? Het is geen geheim dat Louwagie, die zijn contract nog verlengde tot 31 december 2022, er dan in die intensiteit mee ophoudt: “Dat is zeker. Geen werkdagen meer van 12 uren en nauwelijks vrije dagen. De opvolging ( COO Sébastien Ronsse, 39, red. ) krijgt al steeds meer manageriële verantwoordelijkheden, vanaf 1 januari 2023 is het aan anderen, zal ik hooguit nog wat adviseren.” Voorzitter De Witte, 74 al, bereidt alvast de exit van de onbreekbare tandem De Witte-Louwagie, respectievelijk 25 % en 15 % van de aandelen, voor. “Over de toekomst van de voorzitter kan ik niets zeggen.” Over de toekomst van de club wil hij niets zeggen. En dus ook niets over het bericht van De Tijd dat er al is gepraat met een mogelijke Amerikaanse investeerder, wat door De Witte snel staalhard werd ontkend. “De toekomst van de club is het dossier van de voorzitter. Ik ben hier al 31 jaar en heb altijd mijn plaats gekend in het organigram. Al heb ik er natuurlijk mijn gedacht over. En als ik zeg dat we ontzettend fier zijn over wat we hier hebben gepresteerd, is dat tegelijk zeggen dat dit niet zo evident is, met eigen middelen…”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier