“Onderlinge onenigheid en politiek gekibbel lopen in dit land als rode draad doorheen alle stadiondossiers”
Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.
De trein der traagheid
Dat Anderlecht vorige week om financiële en structurele redenen uit het Eurostadionproject stapte, is typerend voor alles wat in dit land met de bouw van een nieuw voetbalstadion te maken heeft. Het lijkt op zijn minst de realisatie van deze arena te vertragen. Die is noodzakelijk om Brussel als gaststad te laten fungeren van het Euro 2020 dat, zoals bekend, in dertien Europese landen wordt afgewerkt.
Onderlinge onenigheid en politiek gekibbel lopen overal in dit land als een rode draad doorheen alle stadiondossiers. In Antwerpen zitten de plannen na jaren van gekrakeel muurvast en in januari zal het negen jaar geleden zijn dat in Brugge de maquettes voor een nieuwe arena met de nodige poeha werden gepresenteerd. De eerste steen is intussen nog altijd niet gelegd.
België is een land zonder sportcultuur en het verbeteren van de infrastructuur staat niet hoog op de agenda. Vele dossiers verzanden dan ook in de weefsels van een politiek spinnenweb, binnen de huidige structuren blijft het hier mogelijk om veel te vertragen en zelfs te blokkeren. Zo groeide België de afgelopen jaren qua voetbalinfrastructuur uit tot een ontwikkelingsland dat zelfs wordt overvleugeld door de landen uit het vroegere Oostblok. In het beste geval zijn er hier wat chirurgische ingrepen gedaan.
AA Gent blijft met zijn Ghelmaco Arena de uitzondering op de regel, ook al duurde de bouw van dit stadion meer dan tien jaar. Ook hier waren er meningverschillen over de aanpak. Sinds de opening in juni 2013 zag de club het gemiddeld aantal toeschouwers bijna verdubbelen. In navolging van die buitenlandse clubs die in nieuwe of helemaal gerenoveerde stadions spelen en inzagen dat een voetbalstadion ook is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor mensen uit alle lagen van de bevolking, tot een epicentrum van netwerking. Tot een prestigeproject moest het Eurostadion in Brussel uitgroeien. Dat moet er hoe dan ook komen. Voorafgegaan door veel vergaderingen, polemieken en uiteindelijk compromissen. Naar het beeld van dit land.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier