Geert De Vlieger volgt de Premier League op de voet voor Play Sports. (foto Belga) © TOM GOYVAERTS BELGA

Play Sport-analist Geert De Vlieger blikt vooruit op de Premier League: “City blijft dé favoriet, maar …”

Komend weekend gaat de Premier League van start en dus kan Manchester City de jacht inzetten op een vijfde titel op rij. Vorig seizoen wist het team van Kevin De Bruyne en Jérémy Doku heel nipt het Arsenal van Leandro Trossard af te houden. En volgens de bookmakers zal het ook dit seizoen opnieuw tussen die twee teams gaan.

(door Arjan Desante)

“De kloof was vorig seizoen wel héél klein, dus is dat een logisch voorspelling”, vindt ook Geert De Vlieger, analist bij Play Sports van Telenet én voormalig reservedoelman bij Manchester City. “Het lijkt bijna evident dat Manchester City titelfavoriet is, maar er spelen toch enkele dingen op de achtergrond. Coach Pep Guardiola gaat zijn laatste contractjaar in, er wordt gesproken over een afscheid van Kevin De Bruyne, doelman Ederson leek op vertrekken te staan… Ik ben benieuwd welke impact dat allemaal zal hebben.”

“Natuurlijk zijn er nog tal van andere ploegen om naar uit te kijken. Liverpool in het tijdperk zonder Jürgen Klopp, maar met de Nederlander Arne Slot als coach bijvoorbeeld. De Belgen bij Aston Villa, dat vorig jaar heel knap vierde werd. Of sleeping giants zoals Manchester United en Chelsea, die vorig jaar wel een enorm grote achterstand hadden. Kijk maar eens naar die kern van Chelsea. Daar staan wel zeven keepers en spitsen op, maar het is de kunst om daar ook een echte ploeg van te maken. Benieuwd of de jonge Italiaan Enzo Maresca daar wél in slaagt.”

Doorbraak Lavia

Op de transfermarkt hielden de meeste topclubs zich voorlopig behoorlijk gedeisd. Zo is de overstap van Rode Duivel Amadou Onana, van Everton naar Aston Villa voor circa 60 miljoen euro, één van de grootste transfers deze zomer. “Laat ons hopen dat hij het voorbeeld van Youri Tielemans kan volgen. Ook hem zagen we eerder bij een grotere club tekenen, zeg maar een échte topclub. Maar bij Aston Villa bloeide hij helemaal open, met die mooie vierde plaats als beloning. Het zou een heel mooi Belgisch duo kunnen worden op het middenveld.”

“De Premier League is nog altijd dé topcompetitie bij uitstek. Er moet elke week gepresteerd worden”

“Naast de verwachte namen, zoals De Bruyne, Doku of Trossard, kijk ik ook heel erg uit naar Roméo Lavia bij Chelsea. Zijn nieuwe coach kent hem heel goed van bij de U23 van Manchester City, hij wordt voluit uitgespeeld in de voorbereiding en is eindelijk fit. Volgens mij zou hij wel eens de doorbraak kunnen worden.”

Ook Europees succes?

De Premier League gaat vrijdag van start en kan opnieuw op de voet gevolgd worden op Play Sports. De topper van de openingsspeeldag is Chelsea tegen Manchester City op zondag. Volgens Geert De Vlieger bestaat er alvast geen twijfel over dat de Premier League dé topcompetitie bij uitstek is, hoewel geen enkele Engelse club vorig seizoen een Europese finale speelde.

“Absoluut, dat toont vooral aan hoe enorm zwaar de Premier League is. In andere competities kunnen de topclubs zich al eens een snipperdag veroorloven. Dat is in de Premier League veel minder het geval. Je moet er elke week presteren en dat kost soms punten in de andere competities. Maar ik zou Europees succes zeker niet uitsluiten, hoor. Manchester City is er in het seizoen 2022-2023 ook nog in geslaagd om de Champions League te winnen, dus het is zeker mogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier