Remco Evenepoel werd gisteren derde in de eerste Pyreneeënrit. Vandaag wacht een nieuwe bergrit naar Plateau de Beille. “Hij kan nu defensief koersen.” (foto Getty) © Dario Belingheri Getty Images

Remco Evenepoel (derde) houdt vlot stand in Pyreneeën: “Hij moet nu gewoon zijn eigen tempo rijden”

Ook in de eerste van twee loodzware bergetappes door de Pyreneeën deed Remco Evenepoel (24) het uitstekend. Onze landgenoot ligt in poleposition voor het podium in Nice. “Zonder pech zie ik Remco niet meer uit de top drie tuimelen”, vertelt Dirk De Wolf.

“Ik had verwacht dat die twee het nog spannender zouden maken”, opent Dirk De Wolf. “Maar de realiteit is dat Pogacar van Vingegaard is weggereden. Zijn ploeg UAE was enorm sterk. Wat Nils Politt gedaan heeft, is straf. Persoonlijk had ik een counter van Vingegaard verwacht, maar die is er niet gekomen. Pogacar neemt nu een serieuze optie op Tourwinst.”

Na de verrassende ontknoping op woensdag hadden velen nochtans een betere Vingegaard verwacht.

“UAE heeft het anders aangepakt door iemand (Adam Yates, red.) vooruit te sturen. Pogacar plaatste zijn aanval ook niet op 30 km van de finish. Die vier tot vijf km is de juiste afstand voor hem. Als je hem bergop op die afstand 40 tot 50 meter geeft, wordt het moeilijk.”

We zagen ook andermaal een sterke Remco Evenepoel.

(knikt) “Remco heeft nu alles zelf in handen. De komende week moet hij gewoon zijn eigen tempo rijden. Dat zal voldoende zijn. Zonder pech of inzinking zie ik hem niet meer van het podium tuimelen. Hij is de derde beste van dit Tourpeloton. Op Pla d’Adet heeft hij zich misschien een beetje opgeblazen door naar Vingegaard toe te springen. Maar hij doet wat we van hem verwachten en zelfs meer dan dat. Dit is zijn eerste Tour. Chapeau!”

Het is opvallend hoe goed Evenepoel met de media omgaat.

“Hij is slimmer geworden. Remco is een jaartje ouder en heeft een grote ronde extra in de benen. Het is een kopman en een winnaar. Dat er nu weer een Belg presteert in de Tour, is geweldig. En hij is niet de enige. Straks op de Spelen en het WK volgt nog meer moois voor ons land.”

Maar eerst de Tour. Te beginnen met vandaag: een nieuwe tocht door de Pyreneeën met vijf cols, 5.000 hoogtemeters en heel warme temperaturen. Speelt dat in het voordeel van Vingegaard?

“In principe wel. Maar ik betwijfel of Visma-Lease a Bike de renners heeft om het tempo bergop zo hoog te leggen en Pogacar in de problemen te brengen. Ik had hen gisteren eigenlijk al verwacht, maar alleen Matteo Jorgenson als klimknecht volstaat niet. Vingegaard mist Sepp Kuss. We moeten eerlijk zijn: UAE is de sterkste ploeg. Maar los daarvan verwacht ik vandaag een reactie van Visma-Lease a Bike en van Vingegaard. Indien mogelijk. Zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. De benen zullen er moeten zijn.”

Vind jij het ook moeilijk om niet voor Pogacar te supporteren?

“Van mij mag de beste winnen. Ikzelf kijk vooral naar wat Remco doet en hoop daarnaast op een duel tussen Pogacar en Vingegaard. Hopelijk kan Vingegaard vandaag 20 tot 30 seconden van zijn achterstand afpitsen. Als dat niet gebeurt en Pogacar nog eens zo’n nummer als gisteren opvoert, wordt het moeilijk voor de Deen. Dan zullen we een minder boeiende slotweek krijgen, vrees ik. Ook de groene trui, de bolletjestrui en de witte trui liggen al zo goed als vast. Puur theoretisch zou het mooi zijn als ze voor aanvang van de slottijdrit nog binnen de minuut van elkaar staan. (grijnst) Maar dat hebben we natuurlijk niet zelf in de hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier