Sepak takraw, een balsport voor acrobaten
Waarom je tot één sport beperken als je verschillende sporten kan combineren in één sport? Het kan en bestaat al: eerder hadden we het hier al over schaakboksen, footpool en padel. Ook sepak takraw, een spectaculaire balsport die ook wel omschreven wordt als “voetbal-volleybal op een badmintonveld”, past zeker in dit rijtje.
Waar komt het vandaan?
Sepak takraw is een enorm populaire balsport in Maleisië en Thailand. Al in de 15de eeuw zouden hier de eerste varianten van dit spel beoefend zijn. Het hoeft dan wellicht ook niet te verwonderen dat de naam Maleisisch-Thais is: sepak betekent ‘shop’ in het Maleisisch terwijl takraw Thais is voor ‘gevlochten bal’. Volgens sommigen gaat de geschiedenis van sepak takraw zelfs nog verder terug in de tijd en zou het gebaseerd zijn op het eeuwenoude Chinees spel ‘cuju’. De huidige, moderne variant van sepak takraw is niet alleen heel geliefd in Maleisië en Thailand maar in tal van Zuidoost-Aziatische landen. Sinds 1990 is het zelfs een officieel onderdeel van de Aziatische Spelen. Ook de rest van de wereld valt ondertussen steeds meer voor deze sensationele sport, zelfs in België kan je deze sport beoefenen!
Hoe wordt het gespeeld?
Sepak takraw wordt gespeeld op een veld van 13,4 meter bij 6,1 meter (vergelijkbaar met een badmintonveld). In het midden hangt een net van zo’n anderhalve meter hoog. Het spel wordt 3 tegen 3 gespeeld. Punten verdien je onder meer door de bal over het net op het veld van de tegenspelers te laten landen, binnen de aangegeven grenzen uiteraard, of door fouten van de tegenpartij. De spelers mogen de bal enkel met het hoofd, de schouders, de knie of de voet aanraken. De bal met de handen of de armen handen aanraken, is volledig uit den boze. Je kan je wel voorstellen dat dit heel wat spektakel oplevert!
Er wordt gespeeld tot 3 sets. Wie het eerst 21 punten haalt met een minimaal verschil van 2 punten, wint de set. Bij een gelijkstand wordt er verder gespeeld tot er een verschil is van twee punten of tot wie het eerst 25 punten haalt. Matchwinnaar is diegene die twee sets wint.
Meer weten?
Nieuwsgierig geworden naar alle ditjes en datjes over deze toch wel bijzondere sport? Op www.sepaktakraw.be, www.sepaktakraw.org (internationale federatie) en www.sepaktakraw-europe.com ontdek je alles over sepak takraw.
(foto’s: Reuters)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier